Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Sikeres évad a szabadtérin

Szeged - A jegyértékesítő partnerekkel még nem számoltak el, így egyelőre nincsenek végleges adatok, de az már biztos: a Szegedi Szabadtéri Játékoknak sikerült teljesítenie 375 millió forintos idei bevételi tervét. A válság ellenére 90 százalék körüli átlagos látogatottságot ért el a tegnapi Hair-előadással zárult fesztivál.
Országszerte arról panaszkodtak a fesztiválszervezők a nyáron, hogy a fizetőképes kereslet csökkenése miatt nehéz helyzetbe kerültek. A Szegedi Szabadtéri Játékok idei szezonja a Hair tegnapi, utolsó előadásával zárult, ezért arra kértük Bátyai Edina fesztiváligazgatót, értékelje az évadot.

– A jegyértékesítő partnereinkkel még nem fejeződött be az elszámolás, így egyelőre nincsenek pontos, végleges adataink, de az máris biztos: a gazdasági válság ellenére is sikerült teljesítenünk és valamennyivel még túl is lépnünk a fenntartó által meghatározott 375 millió forintos idei bevételi tervünket. 

– Az idei szezonban számomra az volt a legfontosabb, hogy ne essen vissza a 90 százalék körüli átlagos látogatottságunk. Úgy tűnik, ezt sikerült is elérnünk; talán azért állunk a versenytársainkhoz képest kicsit jobban, mert közönségbarát műsort állítottunk össze, igyekeztünk vonzó fellépőket, alkotókat találni, valamint a korábbinál több mint 10 százalékkal többet költöttünk kommunikációra. Örülök, hogy Újszegeden a korábbi évekkel szemben két prózai produkciót is be mertünk vállalni, mert a négy előadásnak átlagosan 85–90 százalékos nézettsége volt – fogalmazott Bátyai Edina, aki szerint olcsóbb helyárakkal, kedvezményes bérletkonstrukciókkal a jövőben érdemes az újszegedi játszóhelyre még nagyobb figyelmet fordítani.

Teljesítették a 375 millió forintos idei jegybevételi tervet. Fotó: Karnok Csaba
Teljesítették a 375 millió forintos idei jegybevételi tervet.
Fotó: Karnok Csaba

A Dóm tér pontos mérlegét a következő napokban készítik el, de azt máris lehet tudni, hogy a nyitóprodukció, a My Fair Lady a tervezett 90 százalékossal szemben 97 százalékos nézettséget ért el. Az eleve alacsonyan meghatározott 70 százalékot az opera-operett gála 4 százalékkal tudta meghaladni, a Dózsa című táncprodukció viszont mindössze 65 százalékos házzal ment. Miközben az operaprodukciók nézettsége általában az alacsonyabbak közé szokott tartozni, Kerényi Miklós Gábor idei Carmen-rendezése a két előadáson átlagosan több mint 90 százalékos házat vonzott, a Hair mind a hat előadására szinte minden jegy elfogyott.

– Annak ellenére, hogy egyik hagyományos koprodukciós partnerünket sem érdekelte a Hair, örülök, hogy egyedül is belevágtunk, hiszen a főpróbával együtt 26 ezer ember volt kíváncsi a musicalre. Szinte a csodával határos módon sikerült esőnap és elhalasztott előadás nélkül megúsznunk ezt az igencsak szeszélyes nyarat. Mindössze a My Fair Lady második előadásának kezdése csúszott 80 percet, és a Carmen premierjének utolsó néhány percét mosta el az eső. A szabadtéri anyagi lehetőségeit meghaladja, hogy önerőből megoldást találjon az időjárás elleni hatásos védekezésre – hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

Közönségsiker volt a Dóm téren a My Fair Lady. Fotó: Schmidt Andrea
Közönségsiker volt a Dóm téren a My Fair Lady.
Fotó: Schmidt Andrea

Jövőre ünnepli a Szegedi Szabadtéri Játékok alapításának 80. évfordulóját, a jubileumi évad teljes műsorát napokon belül meghirdetik. Bátyai Edina egyelőre annyit árult el, hogy a szezonnyitó produkció Az ember tragédiája lesz, amelyet eddig 16 nyáron 61 előadásban láthatott már a közönség a Dóm téren; és visszatér az idei operasiker, a Carmen.

Kudarc az árverés

Nem járt sikerrel az a jótékonysági árverés, amellyel a Hair tegnapi, utolsó előadására lehetett belépőkhöz jutni. A licitálók az igazgatósági páholy hat székét szerezhették volna meg; egyenként 20 ezer forint volt a kikiáltási ár, de a fesztivál honlapjára a határidőig, szombat déli 12 óráig egyetlen érvényes ajánlat sem érkezett. A fesztivál az árvízkárosultakat szerette volna segíteni: a teljes befolyt összeget az otthonukat elvesztő embereknek ajánlották volna fel. – Nem tudom, mi volt az oka, hogy teljes kudarc a kezdeményezésünk; azért sem értem ezt, mert 2005-ben, amikor a Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítvány javára szerveztünk hasonló aukciót, félmillió forint gyűlt össze. A mostani sikertelen akció ellenére a fesztivált szervező nonprofit kft. azt a 120 ezer forintot, ami a hat szék kikiáltási ára volt, befizeti a Vöröskereszt számlájára – mondta Bátyai Edina.

Olvasóink írták

 • 3. lidi 2010. augusztus 23. 20:57
  „hátigen, elég drága zsákbamacskák eze, aki megvette, nem szívesen marad otthon, és főleg nem szívesen vallja be, ha nem azt kapta, amit várt (és akkor a tömegpszichológiáról még nem is esett szó...)”
 • 2. tarkan 2010. augusztus 23. 17:29
  „:::))))És lefogadom hogy a REÖK-palota mutatói is ily sikerrel összegezhetőek,hiába ez van::))))”
 • 1. Laura82 2010. augusztus 23. 15:05
  „Egyetértek a cikkel, majdnem, de a My fair ladyről nem szívesen beszélek, inkább csak annyit, nem lehetett tudni, hogy milyen lesz a my fair lady, senki sem gondolta, hogy ennyire gyenge lesz, legalábbis nekem nem tetszett, de ahogy hallottam, olvastam, sokaknak nem, a taps az előadás végén olyan gyenge volt, hogy az szégyen. Volt, aki hamarabb le is lépett.
  A Dózsa százszor jobb volt, és a Duna tv-nek köszönhetően már dvd-n is megvan! :))
  A hair is csodálatos volt, Carmen úgyszintén, csak kár, hogy elmosta az utolsó 10 percet az eső!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltöltőkártyás csalás

Mórahalom - Egy mobilszolgáltató nevével visszaélve, nyereményjátékra hivatkozva károsítottak meg… Tovább olvasom