Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Sikeres parlagfűrazzia

A kiskundorozsmai víkendházak és szántók környékén szagoltunk bele a virágporos levegőbe. Megállapítottuk: bár június 30-áig minden tanya- és szántótulajdonosnak kötelező lett volna elvégeznie a parlagfű első kaszálását, még mindig sokan figyelmen kívül hagyják a törvényt. Parlagfűrazziánk sajnos sikeres volt.
A földhivatal és a növényvédelmi szolgálat szakemberei alig látszanak ki az embernyi magas gazból. Fotó: Segesvári Csaba
Maszkkal és védőruhával felszerelve, több lakossági parlagfű-bejelentéssel a hónunk alatt, két kocsival vágtunk neki tegnap a körzeti földhivatal és a megyei növény- és talajvédelmi szolgálat munkatársaival a dorozsmai, domaszéki zártkertek és szántók világának.

A lakossági bejelentést harminc munkanapon belül kötelességük kivizsgálni – tudtuk meg Tóth Zoltántól. A körzeti földhivatal földvédelmi osztályának vezetője tapasztalata szerint ilyen esetekben többnyire nem parlagfüvet, csak műveletlen telket találnak. Ilyenre bukkantunk az első megadott címen is. A Nadályfű utca 15. szám alatt parlag helyett többméteres gazt találtunk. Bár a hivatal munkatársai szerint ritkán fordul elő, de most a terület gazdája családjával együtt éppen birtokán tartózkodott.

– Egy napja vettük meg a telket a szomszédban lakó idős asszonytól, aki már nem képes megművelni a földet. Éppen most hoztuk ki az első „fűnyírót", amit másik három követ majd – mutatott Faragó Norbert a kerítés mellett elégedetten bégető bárányra. Az „élő fűnyíró" nagy lelkesedéssel esett neki az ínycsiklandozó gazsalátának. Jegyzőkönyvet ugyan készítettünk, de a megjegyzés rovatba „A növényvédelmi munka az ingatlanon folyamatban van" mondat került.

A kiskert után a Dorozsma külterületéhez tartozó szántókra kocsikáztunk. Éles szemű földhivatalnokaink pár másodperc múlva már lassítottak is: az autóúttól közel száz méterre, a homokos-laza talajon cirka két méter magas parlagfű ágaskodott.

Tóth Zoltán maszkkal és védőruhával fölszerelkezve néhány pillanatra eltűnt a többméteres növénydzsungelben egyéb fajok után kutatva. Miután nem talált semmit, a virágzó parlagfűvel benőtt területről fénykép készült, a földhivatal munkatársa pedig egy helymeghatározó szerkezet segítségével gyorsan megállapította a helyrajzi számot és a szántó nagyságát.

Védik az értékes növényt is

A növényvédelmi felügyelő csak abban az esetben rendelheti el a kaszáltatást, ha a parlagfűvel benőtt terület alatt nincs nemes növény, vagy a növényi kultúra optimális tőszáma nem éri el az ötven százalékot és a parlagfű fertőzöttség harminc százalék feletti az adott földterületen.

– Kényszerkaszálást rendelek el, amit öt munkanapon belül végrehajtunk. A tulajdonosnak a húszezer forintos növényvédelmi bírság mellett – két hektár nagyságú terület alatt ennyi a szokásos tarifa – a kényszerkaszálás költségeit is meg kell majd fizetnie – tájékoztatott a növényvédelmi felügyelő, Csányi Péter. Tegnap kényszerkaszálást még két esetben írt elő.

A lakossági bejelentésekben jelzett helyszíneken, egy kivételtől eltekintve, parlagfű helyett csak elhanyagolt gazos birtokot találtunk. Utóbbiak tulajdonosait a földhivatal szólítja fel a terület rendezésére. Ha ezt harminc napon belül nem teljesítenék, néhány ezer forintos földvédelmi bírságot szabnak ki rájuk. Ezt egymás után többször is megtehetik, ha a tulajdonos túlságosan makacsnak bizonyulna.

– Ahol már kaptak büntetést, ott beszélnek erről az emberek. A bírság célja az elrettentés – magyarázta Tóth Zoltán. Ettől persze nem pusztul ki az összes parlagfű.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkós Attila: Tisza-part

Mi a kedvenc helye? – kérdezzük Szeged és Csongrád megye lakóitól, közszereplőktől, és nem… Tovább olvasom