Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Sikert aratott a Don Giovanni a nagyszínházban

Ötletes, jó produkció Bagossy László első operarendezése, a Don Giovanni. A népszerű Mozart-operát a hallható kompromisszumok ellenére két szereposztásban is műsorra tudta tűzni a Szegedi Nemzeti Színház.
Réti Attila Don Giovanni, Simon Krisztina Zerlina szerepében. Fotó: Schmidt Andrea
Bagossy László olyan rokonszenves igényességgel, alapossággal értelmezte, elemezte Lorenzo da Ponte szövegkönyvét, mintha legalábbis Shakespeare-színmű lenne – ez látszik a szegedi operatagozat új Don Giovanni-produkcióján. Minden szerep tudatosan felépített karakter, a jelenetek átgondoltak, ötletesek, világosan követhetők. A zeneileg is rendben lévő előadás elindul valahonnan és el is jut valahová, a rendezőnek és a karmestereknek van mondanivalójuk.

Remek ötlet Bagossy Levente díszlete is: a színpadon körbe ér a nézőtér páholysora. A pénteki premieren Oberfrank Péter (szombaton Kardos Gábor) dirigálásával érzékenyen, pontosan, muzikálisan játszó szegedi szimfonikusok a földszinti színpadi páholyokból szólnak, a szereplők pedig időnként az emeletről énekelnek. A zenekari árok lefedésével előre hozott játéktér középpontja egy körülbelül öt méter átmérőjű porond, amelynek a katedrálisok rózsaablakait idéző, márványos fényű mintázata szakrálissá avatja, kiemeli a teret, ahol a jelenetek többsége játszódik. Az örök körforgást is szimbolizálja a rózsaablak-alaplap, amelyen – mint egy kaleidoszkópban – gyorsan peregnek előttünk az egymást követő képek. Van ritmusa, dinamikája a játéknak, alig van egy-két unalmasabb pillanat a kétszer másfél órában.

A másik szereposztás

A szombaton este bemutatkozó másik szereposztás legkiválóbbja a Leporellót alakító Gábor Géza volt. Remekül énekelte a Regiszter-áriát, amelynek kitűnő színpadi megjelenítése újabb jó példa a rendező kifinomult lélekelemző képességére. Csak távirati stílusban a többiekről: Bátki Fazekas Zoltán elsősorban muzikális, stílusos éneklésével hozza Don Giovannit. Meglepetés a kórusból kiragyogó Papdi Erika remek Donna Elvirája. Merényi Nicolette Donna Annaként nagy elánnal tért vissza. Szerekován János Don Ottaviója lírai finomságával hatott. Hangilag nagyszerű Kelemen Zoltán Masettója és Dér Krisztina Zerlinája.

A premier címszereplője, Réti Attila színpadi hatás szempontjából telitalálat: elhisszük neki, hogy ő a minden nőt meghódító Don Juan. Noha nem klasszikus Mozart-bariton, a nyolc évvel korábbi, Szikora-féle Don Giovanni-produkció óta éneklése árnyaltabbá, sokszínűbbé, érzelemgazdagabbá vált. A Zerlinával közös duettet például roppant bensőségesen, finoman énekelte. A Donna Annaként bemutatkozó Wittinger Gertrúd nagy vivőerejű hangjához is jobban illenek a Verdi-, Wagner- és Puccini-szerepek, ám ezúttal is élmény volt hallani kristálytisztán csengő szopránját. A Don Ottaviót nagyszerűen alakító Kóbor Tamás igazi Mozart-tenor, kár, hogy a súlyosabb szerepek érezhetően megterhelték már a hangját. Az univerzális Vajda Júlia Donna Elviraként is megmutatta: vérbeli énekes-színész, aki szinte bármit képes tisztes színvonalon eljátszani-elénekelni. Tetszett Altorjay Tamás Leporellója, Simon Krisztina mezzo verziójú, üde Zerlinája, Cseh Antal buffó Masettója, Konkoly Balázs zengő hangú, valóban szoborszerű Kormányzója.

Az opera vége lett a produkció leglátványosabb, leghatásosabb része. Miután Don Giovanni kezet fog a túlvilági Kőszoborral, visszazuhan a lakoma színhelyéül berendezett porodra. A föld megnyílik, vagyis a hatalmas rózsaablak-körlap meredeken megbillen, és előbb a gyertyatartók, kupák, tálak, majd a kapaszkodni próbáló kalandor is menthetetlenül lecsúszik, azaz a pokol mélyére – a zenekari árokba – süllyed. Ügyes megoldás. A zárószextettben akad még egy váratlan, tragikomikus csavar is: „Jámbor légy, mert rosszul jársz! / Bárha jó a dínomdánom, / Ámde, lám, a vége gyász!" – éneklik diadalmasan a tanulságot az „erényes" túlélők. Csakhogy Don Giovanni fityiszt mutat: újjászületve megjelenik az egyik páholyban, és a szemük láttára tesz magáévá egy szőke szépséget...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterből megyei képviselő

Magyari László (képünkön) 21 év után búcsúzott a röszkei polgármesteri széktől. Nem marad azonban… Tovább olvasom