Délmagyar logó

2017. 05. 23. kedd - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Sikert arattak Sanghajban

Sanghaj, Kína - Sikerrel mutatkozott be a sanghaji expó magyar nemzeti napján, vasárnap rendezett gálaesten a Szegedi Kortárs Balett, amely Juronics Tamás koreográfiáiból összeállított programmal lépett fel.
Magyarország kortárs tánckultúráját is reprezentálta a Szegedi Kortárs Balett, amely Juronics Tamás koreográfiáiból összeállított programmal lépett fel a sanghaji expó magyar nemzeti napján, vasárnap rendezett gálaesten. Az együttes művészeti vezetőjét, a Kossuth-díjas koreográfust tegnap telefonon kérdeztük tapasztalatairól.

– A legfontosabbnak azt tartom, hogy három magyar zeneszerző művére, egy Bartók-, egy Kurtág György- és egy Eötvös Péter-darabra készült koreográfiából mutatott be részleteket az együttesünk. Ez az „ízelítő" méltó volt ahhoz a művészi programhoz és színvonalhoz, amit a társulatunk képvisel. Az egész műsornak nagy sikere volt, sokan azt mondták: ilyen típusú, ennyire összetett és izgalmas nemzeti gálaest nem volt még az expón. Az elismerő szavaknak nagyon örültünk, már csak azért is, mert roppant kevés lehetőségünk adódott próbálni, így szükség volt az előadók óriási rutinjára is ahhoz, hogy minden rendben menjen. Óriási, huszonvalahány méteres nyílású színpadon, hatalmas térben léptünk fel. A 2500 fős nézőtér háromnegyedéig telt meg, a kínai és a magyar protokollvendégeken kívül többnyire érdeklődő kínai nézők alkották a közönséget – számolt be tegnap vendégszereplésükről Juronics Tamás. Az együttes kínai kulturális partnerekkel nem találkozott, főként politikusok, gazdasági vezetők, diplomaták voltak a gálaestet követő fogadáson, így nem volt lehetőségük későbbi együttműködésről tárgyalni.

Miklósa Erika operaénekes a sanghaji világkiállítás magyar nemzeti napjának esti gálaműsorában, az expóközpont színpadán, ahol a szegedi balettosok is szerepeltek. Fotó: MTI/Trebitsch Péter
Miklósa Erika operaénekes a sanghaji világkiállítás magyar nemzeti napjának esti gálaműsorában, az expóközpont színpadán, ahol a szegedi balettosok is szerepeltek. Fotó: MTI/Trebitsch Péter

– Nehezen értem ezeknek a világkiállításoknak a lényegét, vagyis azt, hogy országok mutatkoznak be egy-egy pavilonban. Szerintem egy átlagmagyar sokkal többet tud az egyes országokról annál, hogy egy ilyen kiállítás pluszinformációkat adjon. Körülbelül harminc pavilonba néztünk be azzal a belépőkártyával, amely lehetővé tette, hogy a kígyózó sorokat elkerüljük. Elképesztő, hogy mennyi az érdeklődő kínai minden kiállításon. A pavilonok színvonala hullámzó, van, amelyik gazdagabb, mások szerényebbek. A kínaiak általában kevesebbet láttak még a világból, mint az európaiak, ezért az egyes országok megismertetése velük szép feladat. A magyar pavilon minősítése nem az én feladatom; azért sem szívesen teszem, mert nálunk minden átitatódott politikával, holott ennek egyszerűen szakmai, esztétikai és tartalmi kérdésnek kellene lennie. Véleményem szerint a mi pavilonunk tartalmilag és esztétikailag is gyenge – fogalmazott Juronics Tamás.

A szegedi társulat a mai napot tölti még Sanghajban, és holnap utazik haza.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Toroczkait nem érdeklik a határok

Szeged - A Jobbik megyei listáját vezeti Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom… Tovább olvasom