Délmagyar logó

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 21°C | 35°C Még több cikk.

Simándy-gála: 18 órától a nagyszínházban

Szeged - Maratoni viadal zajlott az elmúlt napokban a zeneművészeti kar Fricsay Termében: a Simándy- énekverseny zsűrije Marton Éva vezetésével több mint 110 fiatal művészjelöltet hallgatott meg. A díjátadó gálát ma 18 órától tartják a nagyszínházban.
Heroikus munkára vállalkozott az idei Simándy-énekverseny zsűrije: az elmúlt három napban 15 ország több mint száztíz fiatal énekesét kellett végighallgatnia. Ráadásul minden versenyző legalább három művet adott elő, és némelyik ária akár 6–8 percnyi hosszúságú is lehetett – ebből ki lehet számítani: reggeltől késő estig tartó maratoni viadal zajlott a zeneművészeti kar Fricsay Termében. A neves színházi szakemberekből, karmesterekből, énekesekből álló zsűri élén világsztár szopránunk, Marton Éva határozottan vezényelte le a három kategória versenyét. Szigorúságát oldó jellegzetes fanyar humorával sokszor kuncogásra késztette a közönséget.

Egy szegedi versenyző: Szélpál Szilveszter.  Fotó: DM/DV
Egy szegedi versenyző: Szélpál Szilveszter.
Fotó: DM/DV

Köszönet Szegednek

Az énekverseny megalapításától kezdve a zsűri tiszteletbeli tagja Simándy József özvegye, Jutka asszony is, aki támogatja a viadalt, ápolva ezzel is legendás férje emlékét. – Köszönöm Szeged város vezetésének, hogy idén is segített anyagilag is a verseny megrendezésében. Simándy József nagyon szerette Szegedet, Vaszy Viktor pártfogásával 1945-ben itt kezdte a pályafutását a színházban, majd több főszerepben is visszatért, amikor 1959-ben újraindult a szabadtéri játékok. Fontosnak tartom, hogy ez egy olyan város, amely nem felejti el az innen indult vagy elszármazott nagy művészeit. Köszönöm a színháznak is, hogy otthont ad a szombat esti díjátadó gálakoncertnek – hangsúlyozta lapunknak Jutka asszony, aki elégedetten említette: egyre jobb a verseny híre, évről évre egyre több a jelentkező is.

Bár a versenyzők felkészültsége hullámzó volt, kivételes tehetség is felbukkant. Például a 24 éves koloratúrszoprán, Szemere Zita a Linda di Chamounix című, nálunk ritkán játszott Donizetti-operából a címszereplő híres bel canto áriájával kápráztatta el a hallgatóságot. Kiss András, akit a szegedi közönség is láthatott már a nagyszínház produkcióiban, Gregor József egyik sikerszámával, Don Magnifico kavatinájával aratott sikert.

Akadt néhány idősebb versenyző is, de általános tapasztalat: akinek 35–36 éves koráig nem sikerült befutni, annak valószínűleg már nem túl sok babér terem ezen a pályán. Bár a külföldiek többsége határon túli magyar volt Erdélyből, a Vajdaságból, Kárpátaljáról és a Felvidékről, volt azért román, osztrák, svájci, olasz, japán, kínai és dél-koreai énekes is. A Pekingből érkezett, megjelenésében is kivételes Zhang Zhangról, aki Liszt Die Loreley-dalával és egy kínai népdallal bűvölte el a publikumot, a zsűrielnök kiderítette: a kecskeméti Kodály Intézetben is tanult.

Jól szerepeltek a szegedi versenyzők, Andrejcsik István és a verseny művészeti vezetőjének, Temesi Máriának a növendékei is. – Nagy lehetőség egy ilyen rangos zsűri előtt bemutatkozni, és jó az is, hogy egymást is meghallgathatjuk, mert ezáltal is sok tapasztalatra tehetünk szert. 2009-ben fizikusként diplomáztam, most a másoddiplomámat szerzem a zeneművészeti karon. A színház énekkarában gyakran fellépek kisegítőként, sőt ebben az évadban a Traviatában egy kisebb szerepet is énekeltem – mondja az Andrejcsik Istvánnál tanuló szegedi baritonista, Szélpál Szilveszter, aki a döntőben többek közt a gróf áriáját énekelte a Figaro házasságából. – Minden erőmmel az éneklésre koncentrálok, de költségtérítéses hallgató vagyok, a tandíjat elő kell teremtenem, ezért a fizikától sem szakadtam el: diákokat korrepetálok. Nekünk, szegedieknek nagy lehetőség ez a verseny, hiszen helyben van, magas színvonalú, és nem jelent olyan anyagi terhet sem, mint ha utaznunk kellene.

Olvasóink írták

  • 1. pocokkaa 2011. április 30. 18:43
    „Nyomjad Sly :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedről Fekete Istvánt is jelölik a Márai-programban

Csongrád megye - Hosszú vajúdás után két hete elindult a könyvtárakat, kiadókat támogató… Tovább olvasom