Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Simon Tibor: Ez a technika gondolkodásra késztet

Szeged - A békéscsabai Simon Tibor filmje nyerte meg a tavalyi Super 8 mm Fesztivál díját. A fiatalember a szegedi főiskola rajzszakán szerzett diplomát, manapság animációkat készít számítógépes játékokhoz. Ha ideje engedi, nyolc milliméteres filmre forgat.
Simon Tibor: A 8 milliméteres film hálásabb, mint a digitális technika. Fotó: Schmidt Andrea
– A törölköző című filmmel nyertem meg a tavalyi Super 8 milliméteres Filmfesztivált, idén három alkotást hoztunk a szemlére – meséli a Békéscsabán élő Simon Tibor. A fiatalember már gyermekkorában is találkozott ezzel a technikával, édesapja a cégétől kölcsönözte a felvevőt.

– A vonzalom nem ekkor kezdődött, mert ebből csak annyira emlékszem, hogy egy homokozóban örökített meg a kamera – rendezgette össze emlékeit a 32 éves amatőr filmes, aki a szegedi főiskola rajz szakán diplomázott. A 8 milliméteres filmmel akkor esett szerelembe, amikor az Amber Smith nevű zenekarral európai turnén vettek részt. A gitáros, Ács Oszkár magával vitt egy filmfelvevőt, hogy felvételeket készítsen a városokról, ahol jártak. Aztán jött egy filmötlet, forgattak hozzá néhány snittet, és Simon Tibor beleszeretett a régi technikába. Később a Szellemkép iskolában ismerkedett a filmezéssel.

– Ha az ember hozzányúl a 8 milliméteres filmhez, azonnal megszereti – vallja a fiatalember. – A nyersanyagra csak egyszer lehet képeket rögzíteni, ezért ez a technika megfontolttá tesz, és gondolkodni is megtanít. Nem úgy működik, mint egy digitális kamera, amelyen törölni is lehet. A nyersanyag drága, három percnyi film 7 ezer 200 forintba kerül az üzletekben – ezért is kell megfontolni, mi kerül a képkockákra.
Simon szerint ezt a technika problémásabb, de hálásabb, mint a digitális.

Más a színek telítettsége, sokkal élőbbnek tűnik a kép. Nagy hátránya viszont, hogy a forgatott anyagot nem lehet visszanézni, az csak a film előhívása után derül ki, mit sikerült megvalósítani az elképzelésekből. A 8 milliméteres film reneszánszát azzal magyarázza, hogy elmúlt a digitális technika varázsa, lefutott az újhullám, és sokan újra felfedezik az izgalmas, régi technikát. Igaz, a 8 milliméteres felvevő nem alkalmas hang rögzítésére, a filmek nagy része még ma is – néma. Persze, vannak drágább kamerák, amelyre egy audio bemeneten át csatlakoztatható a hangfelvevő, de ez eléggé macerás megoldás.

Gyártanak „hangosfilmet" is, a szalag egyik széléhez ebben az esetben egy néhány milliméter átmérőjű hangrögzítésre alkalmas szalagot ragaszt a gyártó, de eléggé rossz minőségben veszi fel a hangot. A digitális és a hagyományos technika azonban mégis csak találkozik: a 8 milliméteres kamerával forgatott filmeket előhívás után digitalizálják. A filmet vászonra vetítik, és egy digitális kamerával felveszik a levetített képkockákat, így a vágást akár számítógépen is végezhetik. A digitalizálás másik módszere az, hogy egy speciális eszközzel beszkennelik a filmet a számítógépbe.

A 8 milliméteres filmezés nem olcsó. Igaz, bolhapiacon rá lehet bukkanni kiváló állapotban lévő filmfelvevőkre, de az igényes munka jobb technikát kíván. Azok, akik komolyan gondolják a filmezést, akár 100 ezer forintot is rákölthetnek a kamerára. A 8 milliméteres filmezés létjogosultságát az is bizonyítja, hogy a franciák újra gyártanak professzionális eszközöket. Egy komoly kamera ára ezer eurónál kezdődik.

Super 8 mm ma és holnap

Ma este 6 órától a Belvárosi mozi aulájában hangos super 8 mm-es filmeket vetítenek. A Silent Movie főbb szerepeiben Liza Minnellit, Burt Reynoldst, Paul Newmant láthatja a közönség. Este 8 órakor kezdődik a Filmtékában a szegedi Super 8-as Akrobatcsoport performansza. A Piros Úszóházon este 10 órától Super Parti a Super 8 kongacsoporttal, DJ: Kő és Grooverider C. Vasárnap az újszegedi ligetben 13 órakor kezdődik a sporttárs nap. A III. Super 8 mm Kupán lehet focizni, tollasozni, sakkozni, kislabdát dobni és sárkányt eregetni. A rendezvények ingyenesek. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajünnep Algyőn

Az algyői szénhidrogénmező 40 éves jubileuma alkalmából rendeznek ma ünnepséget Algyőn, amelyen… Tovább olvasom