Délmagyar logó

2017. 03. 31. péntek - Árpád 5°C | 17°C Még több cikk.

Síőrület tombol Szegeden

Bár a szegedi hó mennyiségén ez nem látszik, a síszezon közepén járunk: egyre többen kerekednek föl, hogy meglátogassák a havas lejtőket. A szegedi síkölcsönzőkben még lehet fölszerelést bérelni, de a január végi csúcsra nem árt korábban előjegyzést adni.
Síbakancsokat próbálnak a szegedi rókusi általános iskolában. Fotó: Schmidt Andrea
A szegedi síkölcsönzőkben jelenleg még bőven találni szabad léceket, sícipőket, sisakokat – de ezek egy része már le van foglalva a szezoncsúcsra. Ezt egybehangzóan minden kölcsönzős január végére, február elejére teszi, az iskolai síszüneteket ugyanis többnyire ilyenkor tartják: sok diák szüleivel vagy osztályával vág neki ekkor a téli kikapcsolódásnak.

A Bocskai utcai kölcsönző vezetője szerint a közelgő csúcs előtt van egy másik is: a karácsony és újév közti időszak, ilyenkor is jelentősen megnő a felszerelést bérlők száma. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy ne lehetne kölcsönözni akár a szezon csúcsán is, a városban ugyanis annyi kölcsönző van, hogy az túlkínálatot okoz a piacon. Emiatt aztán az árak is nyomottak: nemcsak a pestihez, a pécsihez képest is 25-30 százalékkal kevesebbe kerül Szegeden a bérlés. Vári Attila elmondta, hogy az iskolák egymás között is kölcsönzik saját felszerelésüket – így a piac még inkább beszűkül.

Egy pár síbakancs az üzletben egy hétre négyezret kóstál, a síléceket hét-nyolc ezerért lehet elvinni. Ezek az összegek nagyjából a tizedét teszik ki annak, mintha megvennénk a felszerelést. Jó pár lécen, cipőn ott is van már a matrica, amelyen a jövendőbeli kölcsönző neve szerepel – de mindegyik a polcon áll. Sokan a hőszigetelő overall színéhez választanak sícipőt is – hiszen van, akinek az elegáns megjelenés a pályán is számít. – Ha villogni akar valaki, drága, spéci lécet választ, de nem föltétlenül van erre szükség a biztonsághoz – tette hozzá Vári Attila.

Az egyik szegedi sportbolt vezetője, Majoros Róbert szerint az iskolai síszünetek keresleti dömpingjét alig tudják ellátni. Fotó: Frank Yvette
Mint mondta, a bukósisakok iránti igény igencsak megnőtt, aminek fő oka az, hogy Olaszországban és Ausztriában tizennégy éves kor alatt kötelező a viselete. Nagy sláger a fiatalabb generáció körében a snowboard, azaz a hódeszka is, aminek a kölcsönzése drágább, mint a „kéttalpas" változaté – de még mindig jóval olcsóbb, mint például Ausztriában. Icipici sítalpakat is látni a boltban, ugyanis egyre gyakoribb, hogy a szülők 4-5 éves gyerekeket is elvisznek síelni, akik általában villámgyorsan megtanulják a sportot. Vári Attila legidősebb ügyfele azonban Lajos bácsi, aki hetvenkét évesen idén is síelni készül.

Janik Péter, az Aréna Sportáruház vezetője azt emelte ki, hogy az emberek egyre inkább a jobb minőségű léceket keresik, az úgynevezett Carvingokat. Ezek rövidebbek, egyszerűbb, könnyebb a használatuk – így élvezetesebb a használatuk is. A bukósisak náluk is „divatos" árucikk lett, a biztonság érdekében a felnőttek is egyre inkább használják. A vezető itt is felhívta a figyelmet arra, hogy a csúcsszezon előtt nem árt lefoglalni a felszerelést, mert január végi indulások előtt már nem tudnak minden igényt kielégíteni.

A Robzon sportbolt vezetője, Majoros Róbert is rámutatott, hogy az iskolai síszünetek keresleti dömpingjét alig tudják ellátni. Mint mondta, náluk is a komfortosabb, biztonságosabb felszereléseket keresik, és a snowboard iránt is jelentősen megnőtt az igény. A vezető azt is elárulta: az egész évben nyitva tartó boltban májusban is kerestek már sílécet – hiszen a háromezer méter fölötti gleccserek olyankor is síelhetők.


Rutinos kicsik, lopós nagyok

A Montana Tours szegedi tulajdonosa, Olasz Imola hét éve bérel egy osztrák szállodát télen, ahol magyar – köztük szegedi – gyerekeket táboroztat. Tapasztalatai szerint a 6-7 évesek többsége már gyakorlottan érkezik a 190 fős táborba, számuk folyamatosan emelkedik. A vezető elmondta: sajnos Ausztriában is egyre több sílécet lopnak el, többségüket viszont a biztosító nem fizeti ki, mert nem zárt tárolóból tűnik el. 

Iskolai tábor

A szegedi általános és középiskolák mintegy fele szervez rendszeresen sítáborokat a diákoknak és a tanároknak. A Béke Utcai Általános Iskola az idén jubilál: 20. alkalommal utaznak síelni. Az egyhetes kirándulásokon általában a diákok szülei, más iskolába járó testvéreik is részt vehetnek. A sítáborok ára fejenként átlagosan 40 ezer forint körül van – persze, vannak ennél drágább túrák is –, további kiadás a sífelszerelés kölcsönzése, és a zsebpénz. A legtöbb intézményben a sítábor hetén szünetet rendelnek el, így az itthon maradóknak sem kell iskolába járniuk. Ők sí helyett választhatják a műjégpályát, vagy a pihenést. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos karambol, három sérülttel Üllésen

Kamionnal ütközött tegnap egy személyautó Üllésen. Információink szerint a gépkocsiban egy család… Tovább olvasom