Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Sírrongálás a dorozsmai temetőben

Szeged-Kiskundorozsma – Hét családnak nyolc sírját, valamint a villanyóraszekrényt rongálták meg ismeretlenek Kiskundorozsmán a Nyugati sori temetőben. A rendőrség nyomoz, ha elkapják a tetteseket az „átlagosnál" súlyosabb büntetést kaphatnak.
Még február 14-én hétfőn vették észre a kiskundorozsmai temető gondnokai, hogy ismeretlenek összesen nyolc sírt rongáltak meg a temetőben. A tettesek nem válogattak a módszerekben: letépték a beton virágtartókat, az egyikkel összetörték a szomszédos sírhely márványlapját, kereszteket rongáltak meg, döntöttek ki és a mécsestartókat sem kímélték. Az anyagi kár sírboltonként változó, amelyik család tönkretett virágtartók „megúszta", azoknak 5–10 ezer forintos, míg a leginkább összetört emlékhelyben több százezres kár keletkezett. A vandálok nem kímélték a temetkezési vállalat villanyóráját sem, egy féltéglával azt is elintézték.

Sírrongálás a dorozsmai temetőben. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

Molnár László, a Szegedi Testamentum Temetkezés Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, munkatársai hétfőn reggel, egy temetési szertartás előtt fedezték fel a rongálást. – Azonnal bejelentést tettünk a rendőrségen. Mi nem tudunk feljelentést tenni, mert a síroknak a családok a tulajdonosai. Őket levélben értesítettük a rongálásról, rajtuk áll, tesznek-e feljelentést – mondta Molnár, aki értetlenül áll a történtek előtt. Az igazgató azt is elmondta, a dorozsmai temetőben közel tízezer nyughely van, a kollégái nem tudják minden nap ellenőrizni az összes sírboltot. – A temetőbe emlékezni szokás járni, nem rombolni, felfoghatatlan ez a fajta vandalizmus – jegyezte meg Molnár. A dorozsmai temető eddig megúszta a rongálást. A Belvárosi temetőben korábban volt már hasonló eset, de egy ilyen, kicsi, külvárosi sírkertben ez volt az első alkalom.

Sírrongálás a dorozsmai temetőben. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

A rongálással kapcsolatban a Szegedi Rendőrkapitányság hivatalból megindította a nyomozást. – A temetkezési vállalat bejelentése után a kollégáim kimentek a helyszínre, majd a nyomok rögzítése után rongálás gyanúja miatt nyomozás indult. Egyelőre arról nincs információm, hogy az érintett családok közül tett-e bármelyik feljelentést, de ilyen esetekben erre nem kell várnunk. Sőt, ha a tetteseket elkapjuk, akkor, mivel temetőt rongáltak meg, súlyosabb ítéletre számíthatnak – mondta Tuczakov Szilvána őrnagy, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője.

Olvasóink írták

 • 18. Mogyoró 2011. április 09. 06:29
  „Disnók, hát mán azt á kis sínesfémet is sájnájjátok, a megílhetésünk függ tűlle.”
 • 17. seawasp 2011. február 20. 06:03
  „Nem lehettek lázadó szellemek? Azoknak is van curva nagy erejük! :-D”
 • 16. tüsök 2011. február 18. 16:24
  „15.sajtmano
  Valószínű eddig sem fizetésből, inkább segélyből élnek,no meg abból amit el tudnak lopni.”
 • 15. sajtmano 2011. február 18. 10:19
  „Akinek erre van ereje, annak sokminden másra is lesz - van jópár bozótos, ami kivágásra vár, és a szemétszedés is fizikai munka. 30 napig fizetés nélkül csináltatnám a tettesekkel - persze fizetés nélkül.”
 • 14. fapaci 2011. február 17. 21:38
  „úgy olvastam: simogatás a temetőben :D”
 • 13. igaz1017 2011. február 17. 19:41
  „Sajnos sokat járunk a dorozsmai temetőbe a szeretteink sírjához,tavaly óta kezdték el lopkodni a sírokról a virágokat,a selvemvirágok is tüntek el,de beűltetett árvácskáknak is nyoma veszett.Viszont az nem igaz,hogy cigányok nem mernek a temetőből lopni,mert néhány éve a saját szememmel láttam,hogy egy néni letámasztott biciklijén elkarikázott egy nem világos bőrű fiatalember.”
 • 12. szilléri 2011. február 17. 19:11
  „Szerencs a szerencsétlenségben, hogy nem izraelita temető volt, mert már az ENSZ BT-t is összehívták volna.

  Amúgy Búza utca !”
 • 11. fapaci 2011. február 17. 18:11
  „tipikusan az a cselekmény amit nem előre elterveznek, hanem brahibol csinálják. rendszerint discoból, piálásból hazafelé tartva. Abban is biztos vagyok, ha zsidó sírokat rongáltak volna vagy romasírokat, már ömlene a tvből hogy nácik voltak. És azért nincs a temetőkben őrszolgálat mert állítólag drága..... tessék kiszámolni.
  Egy urnás sír 10évre 120nálkezdődik.... ugyanez a vállalat csinálja a belvárosit, naponta lelopják a díszgombokat mert azt hiszik réz. De a vezetőség nem akar oda őrszolgálatot... de ha letelik a sír bérleti ideje már egy hónappal előtte teliragasszák hogy alig birod levakarni.”
 • 10. rozator 2011. február 17. 17:51
  „8. TELSTAR 2011.02.17. 17:17
  "az elkövető(k) dorozsmaiak. A környéken kell hogy lakjanak."

  Netán a gabonafélékről elnevezett utcákban ??% Nem akarom a gabonásokat védeni, de az elmúlt kb.35 éve ott laknak, (a vásártéri putrik ledózerolása óta) és még soha nem mentek a temetőbe lopni, mert hál Istennek baromira fosnak! Remélem elkapják a tetteseket!”
 • 9. windsor 2011. február 17. 17:41
  „"amelyik család tönkretett virágtartók ,,megúszta"," - ez csak szerintem nem értelmes????”
 • 8. TELSTAR 2011. február 17. 17:17
  „"az elkövető(k) dorozsmaiak. A környéken kell hogy lakjanak."

  Netán a gabonafélékről elnevezett utcákban ??”
 • 7. Szerzetes 2011. február 17. 16:52
  „4: Nagyon jó ötlet! Kezdhetnék azzal, hogy márvány tömböket farigcsálnak "kézzel", amivel helyre lehet állítani a kárt. Az első nap után nem lesz kedvük erősködni a temetőben...”
 • 6. antikos 2011. február 17. 16:47
  „Azonnali belügyminiszteri nyomozást követelünk a keresztény testvéreink lelki nyugalma érdekében!!! Vagy valamit elírtam...”
 • 5. catroot 2011. február 17. 16:25
  „Tudom maradi vagyok (és lehet elfajzott is), de egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy mi a jó, ha összeülünk a haverokkal és elmegyünk sírkövet borogatni...?”
 • 4. zoltanszabo 2011. február 17. 15:58
  „Gondolom ,hogy erejük teljében lévő unatkozó sz@rházi kölkök voltak. Erő fitogtatásból, egy kis pia, egy kis drog és mint az állatok úgy viselkednek. Ha meglesznek--a bünti mellett csinálják meg az összetört sírokat, állítsák vissza a régi állapotába. Ne a szülők--ha nem a kölkök saját kezűleg--rendőri felügyelett mellett.”
 • 3. dodó 2011. február 17. 15:40
  „"...a nyomok rögzítése után rongálás gyanúja miatt nyomozás indult." - majd a rendőrök elindultak az Árpa utcába, hogy figyelmeztessék a koruk miatt nem/sem büntethető pajkos csínytevőket.”
 • 2. xilinx 2011. február 17. 15:39
  „várnám a miniszerelnökünk harcos kiállását, csakúgy, mint a múltkori nyugat-magyarországi sírrongáláskor....
  fő az egyenlőség egy demokráciában(???????????)...”
 • 1. fapaci 2011. február 17. 15:18
  „az elkövető(k) dorozsmaiak. A környéken kell hogy lakjanak. Meg kell nézni, milyen italboltok, vannak a közelben és kik járnak oda. 10-20év közötti elkövető(k).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszta választást követelnek a szegedi hallgatók

A kari hallgatói önkormányzat megválasztásának "gyanús" körülményei, a közgazdászbál "méltatlan szervezése" miatt aláírásgyűjtés indult a gazdaságtudományi karon. Tovább olvasom