Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Síutak – ráfizetéssel

Csongrád megye - Az utazásszervezők december végén látnoki képességeiket is bevetették, amikor kiszámolták, milyen forint-euró árfolyamon kínálhatják a 2012-es nyári utakat. Ha gyengül a forint, pluszpénzt kell kérni az utasokról. A síelők már bele is futottak a pénzromlásba: ráfizetnek a katalógusárra.

Nyomdába küldték hamarosan megjelenő nyári katalógusaikat az utazási irodák. Ezekben az is olvasható, milyen euróárfolyamot alkalmazva kalkuláltak a szállások, körutak árával. Nem volt könnyű dolguk: a forint gyengülése mélypontjára, a 324-es szintre jutott el a múlt héten az euróhoz képest. A következő negyedévben az IMF-megállapodás függvénye a forint erősödése vagy gyengülése.

– Ha magas árakat alkalmazunk, eladhatatlanok lesznek az útjaink – nyilatkozta Prónay Gyula, a szegedi Proco Travel igazgatója. – Ha viszont erősebb forinttal számolunk, akkor utazás előtt kell megemelnünk az árainkat.

Az OTP Travel nyári katalógusában 320 forintos euróárfolyamot tüntet fel. Fotó: Schmidt Andrea, MTI
Az OTP Travel nyári katalógusában 320 forintos euróárfolyamot tüntet fel.
Fotó: Schmidt Andrea, MTI

Az igazgatótól megtudtuk: náluk a 305–310 forintos eurót vették alapul, amikor kiszámolták, mennyit kérnek az utasoktól. Az erősebb forinttal a 2012-es őszi utaknál kalkuláltak, vagyis bíznak benne, hogy a hazai fizetőeszköz újra erősödésnek indul. – Még így is 15 százalékkal drágábbak az útjaink, mint 2011-ben – mondta az igazgató –, de az áremelkedésben már az üzemanyag drágulása is szerepet játszik.
Amennyiben gyengül a forint, a jogszabály szerint az iroda legfeljebb 20 nappal az indulás előtt megemelheti a befizetett utak árát. Ha az emelés mértéke 8 százalék vagy annál kevesebb, az utas kötbér megfizetésével elállhat a szerződéstől. Ha a drágulás 8 százaléknál több, az emberek indoklás nélkül visszamondhatják az utat.

– A befizetett téli utazásoknál már meg kellett lépnünk az áremelést, az elmúlt hetek forintgyengülése miatt. A katalógusárakhoz képest 14 százalékos volt a drágulás – mondta Molnár Judit, az OTP Travel ügyvezető igazgatója –, mivel ezt a téli szezont még 280 forintos euróárfolyamon kalkuláltuk. Az utasok többsége belenyugodott, hogy a különbözetet ki kell fizetni.

A síutak árai több irodánál már emelkedtek az elmúlt hetek forintgyengülése miatt. Fotó: DM/DV
A síutak árai több irodánál már emelkedtek az elmúlt hetek forintgyengülése miatt.
Fotó: DM/DV

Az ügyvezető, aki a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője, kifejtette: nyári katalógusukban a 320 forintos euróárfolyamot tüntetik fel.

Mi történik, ha újra 300 forint alá megy az euró? – Mivel a szálláshelyeket már kifizettük, azok nem lesznek olcsóbbak – válaszolta Molnár Judit. – Az ügyfél úgy „kaphat vissza" pénzt, hogy a szezonban is akciókat kínálunk.

Tavaly nem emeltek

2011. július 20-án megjelent cikkünkben írtuk: nem emelték az utazási irodák a már befizetett utak árát, holott 4 százalékkal gyengült a forint az euróhoz képest. Ennek az volt az oka, hogy tavaly 270–275 forintos árfolyamon számolták a katalógusárakat, és júliusban 263-ról „csak" 272-re drágult az euró.

Olvasóink írták

 • 12. vovozs 2012. január 11. 14:57
  „Mi az hogy előre kifizetik az utazási irodák a szállást? Inkább utólag, Tavaly mi is szétnéztünk nyárra az utazási irodákba szállás ügyben, de a végén a helyszínen harmad annyiért találtunk légkondi használattal mint itt a legjobb ár volt. Nem sajnálom őket tisztességes hasznot ráraknak. Malilosinjba is a kiírt ár a fele volt mint itt fizettünk be az utazási irodának és még akciósnak számított. Csak itthonba vannak így elszállva az árak, nem hiába mindenki külföldre jár nyaralni mert, olcsóbb. Annak jó az utazási iroda aki nem szereti a pici bizonytalanságot se vagy kisgyerekkel indul útnak...”
 • 11. belimo 2012. január 10. 16:25
  „Sokan olyan dologhoz szólnak hozzá, amihez fogalmuk sincs:
  - euróban nem adhatja meg az árat magyar utazási iroda
  - mint a síutaknál is kiderül, az árfolyamon inkább bukni lehet mint nyerni
  - árfolyam változás mellett, még mindig ott vannak az üzemanyagárak (buszok), egyéb költségek emelkedése is (nincs szó nyerészkedésről, sőt sokan inkább benyelik a veszteséget is)
  - utazási irodákban nem feltétlenül drágább az utazás (ha nagyban foglal pl. szállást, és még hasznot is tesz rá, még mindig lehet olcsóbb, mint amikor a kis utaska szeretné saját magának lefoglalni)
  - ahhoz pedig, ami a gazdaságban folyik árfolyam téren, semmi ráhatása sincs. Talán annyi, javító, hogy ha utaznak az emberek akkor ezt a szegmens mozog a gazdaságban...”
 • 10. jozko 2012. január 10. 15:15
  „9:
  Ezen próbálnak nyerészkedni ... mint még sokan mások.

  Nagy üzlet az sokaknak, hogy nem az euró zónához tartozunk!
  Ostobák akkor voltunk, hogy amikor a mindenféle jogharmonizációt felvállaltuk, akkor nem kötöttünk ki olyan
  támogatási rendszert is egyben, hogy azonnal "felzárkózhattunk" volna.
  A hús csonttal együtt "terem" - legalább is a gerinceseknél...
  Kifiléztek minket -/persze ettől még pult alatt megfizethették a henteseinket/- így kicsontozva lassan pedig már a "pirányáknak" sem kellünk....persze az enyvfőzésben is van perspektíva...”
 • 9. jmkrisz 2012. január 10. 13:31
  „Pl azt is megtehetnék, hogy nem forintban kell idén kifizetni a díjat az irodákban, hanem devizában, azt´ oldja meg mindenki a váltogatást, ahogy tudja. De mivel szó sincs ilyenről, felmerül, hogy tényleg ezen próbálnak nyerészkedni.”
 • 8. Együgyű 2012. január 10. 11:48
  „Semmi baj! Mi brazíliai tengerpartra megyünk kicsit pihengetni. Viszen a páncélkocsimat, sőt az előkóstoló 20-éves cuncimat is.
  Pénz van dögivel. Husz éve már Svájci frankba és Svéd koronába fektetem be az izzadságosan megkeresett zsetonjaimat.
  Ingatlanaim a Szent Istváni Magyar honban kicsit elértéktelenedtek, de se baj! Olcsón jutottam a privatizációkor is hozzájuk!
  Éljenek a MAGYAR rendszerváltó pártok! Nekik köszönhetek mindent! Ti meg ku........! Aki eddig nem vitte valamire az meg is érdemli! Az előzőeket lehet nem is én mondtam? Akinek van manija csak az menjen síelni!”
 • 7. chmanor 2012. január 10. 10:55
  „Khm...ProKo Travel. :)”
 • 6. igazságkereső 2012. január 10. 10:48
  „Két nagyon fontos dolog a cikkhez: maguk az utazási irodák is sokat tehetnének annak érdekében, hogy ez a virtuális árfolyammozgási őrület végre befejeződjék létük fenntartása érdekében, a másik pedig: aki utazási irodán keresztül biztosítja magának a síutat, az nyilván meg is tudja fizetni az árát.Valószínű, hogy nem a mesterségesen alacsonyan tartott és alkalmazott minimálbérből kívánja megszervezni magának az osztrák, vagy olasz síutat! Mindenki és minden szervezet külön-külön "sír",hogy így meg úgy nem tudja fenntartani magát és az üzleti életet, de összefogásra, arra képtelen! Le lehet vonni a végső konklúziót és talán fel is kellene "ébrednie" a magyar társadalomnak és az üzleti tevékenységet folytatóknak,mert ugye ez magától nem fog működni, de ez ismert már vagy 20-25 éve!!”
 • 5. jozko 2012. január 10. 10:37
  „1. éljensokászeged:

  Egy doboz cigi átlagáron 500 Ft.
  Egy jó közepes bagós ilyen alapon havonta 10-14 ezer forintot pöfékel el.
  Éves átlagban ez 120-170 ezer Ft.

  Ennyiből kihozható egy fő 1 hetes sítúrája -még Ausztriába is- , ha az utazásra és a szállásra társulnak hárman-négyen - és beérik apartmannal vagy félpanzióval.
  Ha buszos társas útra vállalkoznak, kb. egy százasba Franciaország is belefér...
  Jó pályákkal, szolid szállással.

  A luxus gondolom az, hogy le kell mondani mondjuk a cigiről.”
 • 4. Atlasz 2012. január 10. 09:27
  „Ez a Molnár Judit nem V.Molnár Judit!”
 • 3. millerlite 2012. január 10. 09:19
  „Szólóban kell menni, nem irodákkal. Szuperek az osztrák sípályák, szállást is lehet találni.”
 • 2. elgergho 2012. január 10. 08:54
  „A cikket olvasva felmerült bennem, hogyha olcsóbb nem lesz a z út, akkor vajon az OTP-hez szorosan köthető utazási iroda biztos lehet benne, hogy 320 alatt lesz a Euro, és egész szép kis különbözeti pénzt tehet zsebre. Na; csak az OTP-ről beszélünk. Ez a valuta biznisz egy kimondhatatlanul nagy üzlet még most 2012-ben is.”
 • 1. eljensokaszeged 2012. január 10. 08:33
  „síelni? az meg milyen luxuskiadás?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendes embereket akar faragni a kormány

Közös kulturális kódrendszer kialakítása a célja az új Nemzeti alaptanterv megalkotóinak. Tovább olvasom