Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Sláger a felnőttképzésben az OKJ-s szakma

Szeged - Napjaink versenyre épülő munkaerőpiacát ismerve érthető, hogy csak az Országos Képzési Jegyzéken (OKJ) szereplő szakmák tanulása iránt van kereslet a felnőttképzésben is. Újdonság a tananyag modulrendszerű összeállítása, amely megkönnyíti és egyszerűsíti az újabb szakmák tanulását. Az újítás a szegedi felnőttképzésben is 2007 óta működik.
A magyarországi képzési jegyzék ellen hosszú ideig az volt a kifogás, hogy túlságosan sok szakmát tartalmaz az európai átlaghoz képest. Ráadásul több olyan szakképesítést is tartalmazott, amelyre Magyarországon nem is lehetett beiskolázni – hallottuk szegedi szakértőktől. A helyzet változott: az utóbbi tíz esztendőben újjáformálódott jegyzéken már csak mintegy négyszáz szakma található.

– Mi indokolja a szakmák sorának állandó újrarendezését? Maga az élet, a társadalom, a gazdaság kultúrájának fejlődése – nyilatkozta az MTI-nek Kiss Attiláné. A Pedagógusok Szakszervezete felnőttoktatási tagozatának intéző bizottsági elnöke hangsúlyozta: az elmúlt tíz évben részben európai uniós, részben költségvetési forrásból több százmillió forintot fordítottak a képzési jegyzék korszerűsítésére. Így például kompetenciaalapú oktatás előkészítésére a szakképző intézményekben, szakértői díjakra, idevágó kutatásokra.

Az OECD-országok ellenőrző csoportja márciusban megállapította: európai színvonalú képzési jegyzéket sikerült Magyarországnak megalkotnia. A társadalmi, gazdasági mozgások, a munkaerőpiac változó igényei tükröződnek a szakmák listáján. A hiányosságok pótlása érdekében a szakemberek szoros kapcsolatot tartanak a szakképző intézményekkel, illetve a gazdaság szereplőivel.

– Új lehetőségeket nyit a diákok számára, hogy a tananyag modulokból építkezik. Például az olyan közös tárgyakat, mint a munkavédelem, vagy az elsősegélyt nem kell újra tanulni, ha valaki a rokonszakmából szeretne szakképesítést – mondta Feketű Béla. A Szeged-Móravárosi Szakközép- és Szakiskola igazgatója arra is fölhívta a figyelmet, hogy szeptembertől az iskolarendszerű oktatásban is élő újítás, hogy a tanulók részszakképesítést is szerezhetnek egy-egy szakmában. Aki korábban olyan modulból vizsgázott, amilyen az új helyen, szakmában is tananyag, annak nem kell ismét vizsgát tennie. Ez egyaránt előny a tanuló és az iskola szemszögéből nézve. Hátránya, hogy a 9-10 hétig tartó modulok után vizsgázni kell, és a vizsga pénzbe kerül. Az is erénye a jegyzéknek, hogy minden szakmához jó leírást ad, közli, hogy milyen kompetenciák szükségesek a szakma tanulásához, majdani gyakorlásához.

Az OKJ-jegyzék minden eddigi változatánál jobban szolgálja a képzéssel szemben támasztott igényeket, és az élethosszig tartó tanulást.

(A cikk az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával jelent meg.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egynapos csoda

Domaszék - Majd száz virággal köszöntötték a 18 éves Czérna Beatrix kaktuszai a vakációt: az… Tovább olvasom