Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Slusszkulcsot, gyűrűt, műfogsort is elhagynak

Szeged - A leggyakrabban a ruhánkat hagyjuk el a magyar szállodákban, de extrém dolgokat is találtak már: mankót, fogsort, egy ház árát nejlonzacskóban. A szegedi szállodákban a telefontöltő vezeti a feledékenységről tanúskodó listát.

– Főleg használati tárgyakat hagynak a vendégek a szobában – mondta Maklári Lászlóné, a Hunguest Hotel Szeged igazgatója. – A listát a telefontöltő és a fürdőnadrág vezeti, aztán a póló, a gyűrű, a könyv, a kulcscsomó következik, a fürdőköpeny zsebéből gyakran nyaklánc kerül elő. Volt, aki az autója slusszkulcsát hagyta el, és legnagyobb meglepetésünkre nem is kereste nálunk. Hogy hogyan indult el Szegedről, azóta is rejtély.

Leggyakrabban ruhadarabokat hagynak el a vendégek. Fotó: Karnok Csaba
Leggyakrabban ruhadarabokat hagynak el a vendégek.
Fotó: Karnok Csaba
Megőrzik, elküldik

A szálláshelyeken az a gyakorlat, hogy minimum 3 hónapig, de akár 1 évig is őrzik az ottfelejtett tárgyakat, vissza lehet értük menni, de fel is adhatják postán. Kollégánk nemrégiben Pécsről kapta vissza a napszemüvegét. A Novotelnél általában felveszik a kapcsolatot a vendéggel telefonon, interneten, és utánaküldik a holmiját. Maklári Lászlóné úgy tájékoztatott, a Forrásban inkább megvárják, amíg a vendégek jelentkeznek az elhagyott holmikért, vagy írnak nekik: azért, mert sosem felejti el azt az esetet, ami több mint 20 éve történt vele, még a Hungáriában, a mostani Novotelben. Egy ékszert találtak a férfivendég után a szobában: felhívta a megadott telefonszámot, a feleség jelentkezett be, aki semmit sem tudott a dologról. Azóta óvatos a telefonokkal. Egy szerb férfit viszont éppen telefonon találtak meg: ő pénzt hagyott a széfben, vissza is jött érte, és nagyon köszönte. A talált tárgyakat egy ideig őrzik, aztán kidobják őket: az ékszereket jogukban áll értékesíteni.

– A szobákban találunk ágy alá esett fehérneműt, a bárban kabátot, sapkát, és szinte mindent, amit el lehet hagyni – válaszolta érdeklődésünkre Vezekényi Péter, a Novotel Szeged igazgatója. – A legfurcsább, hogy elvész a mankó és a műfogsor is: mindig csodálkozom, hogy nem veszik észre a vendégek, ha ezek nincsenek meg. Szívesen mesélnék arról is – folytatta a vezető –, mi mindent visznek magukkal a turisták: a logózott fürdőköntösöket, törülközőket például. Arra nem gondolnak, hogy ezzel magukról milyen bizonyítványt állítanak ki.

A szallas.hu felmérése szerint minden 10. vendég hagy hátra valamit a szobájában. Még az is előfordult, hogy az üdülésre elvitt kisállatot vagy valamelyik családtagot – gyerekeket, illetve egyszer a feleséget – felejtették ott elutazáskor.

A csaknem 400 magyar szálláshely válaszai alapján készült felmérés szerint a leggyakrabban ruhaneműt hagyunk a szobákban, a második helyen a szépségápolási cikkek állnak, majd a gyerekjátékok következnek. – Az egyik szállásadó elmesélte, hogy egy vendége 30 kilométerről jött vissza egy folyami kavicsért, amelyet a fia gyűjtött korábban – ismertette a felmérést Dorcsinecz József, a szallas.hu ügyvezetője. – A nem mindennapi viseletre szánt női fehérnemű mellett volt, aki egy komplett kórusruhát talált, más póthajat, egyszer pedig egy mellényzsebben több millió forint lapult. A „legnagyobb fogás" egy ház árának megfelelő összeg volt, amit valaki nejlonzacskóba csomagolva vitt magával a panzióba.

Olykor óráikra, ékszereikre sem vigyáznak. Fotó: Karnok csaba
Olykor óráikra, ékszereikre sem vigyáznak.
Fotó: Karnok csaba

A legértékesebb tárgyak közül az ékszert, leginkább a gyűrűt hagyjuk ott a szobában, a műszaki cikkek közül az okostelefonról, a laptopról és a fényképezőgépről feledkezünk el a leggyakrabban. Nem ritka, hogy valaki az életmentő gyógyszere, az inzulininjekciója, sőt a légzőkészüléke nélkül megy haza, de találtak már nagy értékű festményt és herendi porcelánkészletet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Negyedszázados a sziksósi nudistastrand

25 éve várja a naturistákat a sziksósi strand. A szomszédos országokból egyre többen látogatnak Magyarország egyik legjobban felszerelt naturistakempingjébe. Tovább olvasom