Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

SMS-t küld a komposztáló üzem

Elkészült, és már próbaüzemben dolgozik a sándorfalvi úti hulladéklerakó gigantikus méretű komposztáló üzeme. Minden gépesített, a végterméket egyelőre saját maguk használják fel. A 32 település és a mezőgazdasági tevékenység miatt szükséges ez a nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyedülálló méretű üzem.
Jöhet minden anyag: zöldség, gyümölcs, fű, fa, virág. Fotó: Segesvári Csaba
Szegedről zöld, Újszegedről barna zsákokban, Csengeléről és Zákányszékről nagy konténerekben szállítja a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. a komposztálnivalót a sándorfalvi úti hulladéklerakójába. Lakótelepeken kevés, de a magánházaknál, kiskertekben, mezőgazdasági és közterületeken annál több alapanyag gyűlik össze. Komposztálni pedig a levágott fűtől, az avaron, gallyon, növényszáron át a zöldségig, gyümölcsig sok mindent lehet. A hulladéklerakó monumentális szeméthegye mellett szinte eltörpül a három egybe nyíló, egyenként több mint kétezer négyzetméteres óriáshangár. Az első csarnokban jut a rendszerbe a szerves anyag: a tehergépkocsik behordják, ott szétválogatják. Egyik oldalra a növényi szár és fanyesedék, a másik térfélre a hulladék zöldség, gyümölcs és fű kerül.

– Az anyagot összeaprítjuk, keverjük, lazítjuk. Innen egyenesen a gyorskomposztálóba visszük. Ez a második hangár egyetlen utca, aminek a két oldalán tizenkét-tizenkét kamionnyi méretű tárolóba halmozzuk fel két és fél méter magasan – mutatja a kivitelező osztrák konzorcium német építésvezetője, Benedikt Haslinger. A bomlási folyamathoz víz és levegő kell. A levegő egyben hűti is a felmelegedett nyersanyagokat. Két hétig ezekben a bokszokban keverik, forgatják a hulladékot, hogy a gyors lebomlású szerves anyagokat kinyerjék. Ezután – hogy a bomlás teljes legyen – átviszik a félkomposztot a harmadik hangárba. Ott a betonon forgatják át időről időre a langyosan gőzölgő rakásokat legalább nyolc héten keresztül.

A végeredmény: jó minőségű komposzt magas szervesanyag-tartalommal, amit a nagykereskedésekben zsákszámra megveszünk virágültetéshez, talajtakaráshoz. Az egész munkálathoz mindössze egyetlen segédmunkás, két gépkezelő szükségeltetik. A csúcstechnológiát elejétől a végéig számítógép vezérli – robotpilóta, vagy ha kell, kézi üzemmódban. Nem is kell éjjel-nappal őrizni, mert a gépezet, ha bármilyen szokatlan jelenséget érzékel, azonnal SMS-ben értesíti az ügyeletes kezelőt.


Egyedülálló Európában

– Szeged 25 kilométeres körzetében negyedmillió ember szerves hulladékának gyorskomposztálását vállaljuk. Ehhez épült a csúcstechnológia uniós támogatással 800 millió forintból. Év végén a sikeres próbaüzemről nagyüzemi komposztálásra kapcsolunk – értékelt Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. ügyvezető igazgatója. – A 32 település és a mezőgazdasági tevékenység miatt szükséges ez a nemcsak Magyarországon, hanem Európában is egyedülálló méretű üzem. Az évi 30 ezer tonnányi szerves hulladék eddig a környezetet szennyezte, mivel a földek szélén rohadt el. Ezután elsősorban a hulladéklerakó területén hasznosítjuk. Naponta száz-százötven köbméter takaróanyagot terítünk szét a hulladékhegyen. Később a jó minőségű komposztot mezőgazdasági termelőknek ajánljuk fel. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka a fejlesztési munka dandárjáról

A város érdeke, hogy végigvigyük azokat a folyamatokat, amelyeket megalapoztunk, elkezdtünk –… Tovább olvasom