Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

SMS-t küldeni a fokhagymaföldről

Szeged - Kivonták a forgalomból április 1-jétől az alkalmi munkavállalói könyvet, a kék könyv helyett az egyszerűsített szerződést vezették be, amit az APEH-nak elektronikus úton vagy telefonon kell bejelenteni. Egyszerűsíteni akartak, de a Magyar Agrárkamara szerint minden bonyolult és életszerűtlen lett.
Lapunk is megírta: április 1-jétől megszűnt az alkalmi munkavállalói kék könyv, az egyszerűsített munkavállalást pedig elektronikus úton kell bejelenteni. Ezt az agrártermelők és képviselőik közel 2 éve kérték, a szakma több javaslattal is élt.

Ehelyett azonban olyan megoldások születtek, amelyek nélkülöznek minden életszerűséget – jelezte a Magyar Agrárkamara. Gond nem a bejelentéssel van – vezette le a folyamatot a kamara jogcímfelelőse, Fogarasiné Bodnár Mária –, hanem a bürokratikus háttérrel. A répaföld mellett például csak úgy lehet majd hajnali 6-kor elkezdeni a munkát, ha addigra 40–50 ember egyszerűsített szerződése vagy jelenléti íve elkészül. Mindkettőnél sok adatot kell felvenni, a szerződésben 30-at, a jelenléti ívnél 21-et. A jelenléti ívet különben akkor lehet választani, ha az alkalmazás ideje 5 napnál rövidebb. Növénytermesztési idénymunkánál ez az időszak meghaladhatja a 31 napot is.

Az agrárkamara szerint az előírások egy részét nem lehet betartani. Fotó: Frank Yvette
Az agrárkamara szerint az előírások egy részét nem lehet betartani.
Fotó: Frank Yvette

A jelenléti ív tehát elvben megkönnyítené a helyzetet – fejtette ki a szakértő –, de csak egy kicsit: naponta kell ugyanis vezetni, a munkavállalónak kezdéskor és a nap végén alá kell írnia. Egy példányt az idénymunkás kap belőle – 5 éves megőrzésre.

Hány napig?

Egyfolytában legfeljebb 5 egymást követő naptári napig; egy hónapon belül 15 napig; egy naptári éven belül legfeljebb 90 napig lehet egyszerűsített munkavállalói szerződéssel dolgozni. A munkavállaló több munkáltatónál egy naptári évben összesen 120 napot tölthet az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszonyban.

Az adminisztráció után következik maga a bejelentés: a répaföld széléről tehát vagy az Ügyfélkapun keresztül, interneten kell az összes adatot beírni egy laptopba, vagy az APEH-nak kell telefonálni és bediktálni a hangrögzítőre. SMS-ezni majd csak július 1-jétől lehet.

Az agrárkamara szerint a mostani előírások egy részét lehetetlen betartani a mezőgazdaságban. A megoldás a szervezet szerint az lenne, ha kevesebb adatot kérnének, és végre eljutnának oda, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás valóban egyszerűbb eljárást jelentsen.

Trükközés az építőiparban

A kék könyv az építőiparban is hódított, a munkaadók trükköztek, amivel csak tudtak. Tavaly az egész magyar sajtó tele volt az M6-os élelmes vállalkozóinak történetével, akik hőre elhalványuló tintával írták be a foglalkoztatás dátumát. Egy rubrikával hónapokig el lehetett játszadozni. Most a szakma ugyanúgy azon háborodott fel, mint az agrárosok: nem életszerű, hogy az építkezést laptoppal a kézben kezdjék el. Ha pedig elromlik az idő, és az eső miatt hazaküldik az embereket, kezdhetik elölről az adminisztrálást. Már most hallani: úgy lehet kijátszani a jogszabályt, hogy a jelenléti íves megoldást alkalmazzák, amellyel 5 napig lehet embereket foglalkoztatni. Ha ugyanis közben visszavonják a bejelentést, valójában pedig megy a munka tovább, akkor az 5 napokkal ki lehet húzni novemberig. Csak az ellenőrzésekről kell időben értesülni.

Olvasóink írták

 • 6. székely 2010. április 15. 00:07
  „ugyan már, a kiskönyvet sem vezették rendessen, majd pont ezt a elektronikus nyavaját !”
 • 5. szilléri 2010. április 14. 19:47
  „Plusz 5000 adóbehajtó !!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. soligor 2010. április 14. 17:55
  „3 :)”
 • 3. benq 2010. április 14. 15:28
  „ezek ott a parlamentben mind NÉPMŰVÉSZETI AGYAGEDÉNYEK”
 • 2. deszkás 2010. április 14. 14:01
  „Világos:nem a vállalkozót rugták seggbe hanem nehezitettek.Munkavédelmi ellenőrzéskor sem a munkaadót kérdezik hol a sisak fültok? A büntetési tétel is megmagyarázza: a munkavállaló fizet többet.”
 • 1. persona 2010. április 14. 10:06
  „okos ember a magyar, ehhez is megtalálja a kiskaput :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltékozolt órák baleset és álbomba miatt

Robbanószerkezet-gyanús tárgy mellett posztoló járőr, órákig veszteglő rendőrautó Szeged legforgalmasabb körforgalmában. Tovább olvasom