Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Sódar István: még nincs elszámolás

Szeged - Még nincs meg a SZIN teljes elszámolása, nem lehet tudni, nyereséges vagy veszteséges évet zárt-e a fesztivál – közölte lapunkkal cikkünkre reagálva Sódar István, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
A fesztivál után kommunikált 70 ezres nézőszámhoz képest mindössze 38 ezren mulattak a Szegedi Ifjúsági Napokon (SZIN), a veszteség több tízmillió forint is lehet – írtuk Szabó Sándorra, a szegedi polgármesteri hivatal kabinetfőnökére hivatkozva. Előtte telefonon kerestük Sódar Istvánt, a Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatóját is, de nem értük el. Közleményben reagált cikkünkre.

– Míg a korábbi években (2010-ig) a város kiemelt rendezvényeként kezelte a Szegedi Ifjúsági Napokat, addig ügyvezetésem alatt ennek nyomát sem látni. Pedig ez a város érdeke is lenne: jelentős a vidéki látogatók száma, ami Szegednek közvetett úton bevételt jelent, mivel hatással van a szállásértékesítésre, a kereskedelmi és vendéglátó-ipari értékesítésekre, így a vállalkozók által befizetett iparűzési adóra, idegenforgalmi adóra is. De Szegednek olyan „marketingértéket", országos médiamegjelenést is jelent, amelyet nagyon nehéz lenne megfizetni – hangsúlyozza.

Sódar István kiemelte: ügyvezetése alatt csökkent a feladatellátás céljából kiosztott bérletek és napijegyek száma. Ezeket a területen dolgozó munkavállalók, hoszteszek, vendéglátósok és személyzetük, kereskedők és személyzetük, a fellépő művészek, zenekarok, sajtósok, biztonsági és egészségügyi személyzet, szponzori kapcsolattartók kapták.
– Most az önkormányzat tisztségviselője részéről érte támadás a tiszteletjegyek miatt a SZIN-t, miközben összesen 211 darab tiszteletbérlet és tiszteletjegy kizárólag az önkormányzat és az önkormányzati dolgozók részére lett kiadva! Igaz, korlátozottabb számban, mint korábban. Ha ezzel a polgármesteri hivatalnak problémája van, fizesse ki az általa felhasznált bérleteket, jegyeket – mondja az ügyvezető igazgató, hozzátéve: a nézőszámról a sajtóban korábban megjelent, nem hivatalos becslés „valóban túlzó volt, azonban ezt a tények ismeretében pontosítottuk". A SZIN teljes elszámolása még nem történt meg, ezért szerinte eredménykimutatás hitelesen nem készíthető el, felelősen arról sem lehet nyilatkozni, nyereséges vagy veszteséges évet zárt-e a rendezvény.

Sódar István szerint 2010 előtt a SZIN-ről a tulajdonos önkormányzat nem kért eredménykimutatást, és ilyet a társaságnál fellelni nem lehet, „valótlan és megalapozatlan tehát az a polgármesteri kabinetfőnöki állítás, amely a korábbi évek fesztiváljait nyereségesnek próbálja beállítani".

– Az önkormányzat egyes alkalmazottai által tett nyilatkozatok a társaságnak üzleti károkat okozhatnak, miközben nem egy esetben nélkülözik a valóságot. A tavalyi évben például szintén Szabó Sándor nyilatkozta, hogy 30 millió forintos veszteséggel zárt a SZIN, ami túlzó és légből kapott számnak bizonyult. Ám az érintett nem helyesbített, mint ahogyan azt is elhallgatta, hogy a társaság 2011-ben – hosszú évek veszteséges működése után – végre nyereséges lett.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. Commander-V2 2012. november 01. 12:10
  „21: szavazz a Jobbikra és még több ilyen alakot kapsz a nyakadba!”
 • 21. Lámpion 2012. november 01. 12:02
  „"A SZIN teljes elszámolása még nem történt meg, ezért szerinte eredménykimutatás hitelesen nem készíthető el, felelősen arról sem lehet nyilatkozni, nyereséges vagy veszteséges évet zárt-e a rendezvény."

  60 nappal a rendezvény után még azt sem tudja a vezető, hogy nyereséges vagy veszteséges évet zárt-e a rendezvény?

  Bravó! Megfelelő embert a megfelelő helyre!”
 • 20. tsz 2012. október 31. 18:14
  „18. maci53 2012.10.31. 15:03
  hopp egy szem cukor, tessék elkapni, Náci bácsi!”
 • 19. benzol 2012. október 31. 15:48
  „Könyörgöm zavarják már el ezt a tehetségtelen embert .Egyáltalán ki javasolta erre a posztra? AZT IS KI KÉNE RÚGNI.”
 • 18. maci53 2012. október 31. 15:03
  „Tök mindegy mi lesz az eredmény,úgy is megmagyarázzák az ellenkezőjét kedves szoci polgártársaim,hiszen nincs demokrácia,a vízcsapból is ez folyik,igaz hogy az itt kommentelőket demokráciában mind becsuknák.”
 • 17. Krampampuli 2012. október 31. 13:06
  „Megy a sóder rendesen! Csak már a Sódar is menne az lenne az igazi...”
 • 16. macs 2012. október 31. 11:20
  „"Míg a korábbi években (2010-ig) a város kiemelt rendezvényeként kezelte a Szegedi Ifjúsági Napokat, addig ügyvezetésem alatt ennek nyomát sem látni."
  Szeretném tudni, hogy mit jelent, hogy kiemelt rendezvényként kezelték a SZIN-t? Én eddig úgy tudtam, hogy a szervezést kiadták, a Város pedig konstans X millió forintot kapott. A szervező, ha profitot akart, akkor mindent bevetett a rendezvény sikere érdekében, ha nem volt elég jó, akkor lenyelte a veszteséget. Mostanság másról se hallani, hogy "mi ehhez jobban értünk, majd mi megmutatjuk", de a gyakorlat ennek ellentmond. Csinálunk valamit, aztán amikor kiderül, hogy veszteséget csináltunk elkezdünk toporzékolni "aggyá pénzt". Biztos, hogy ez így normális?”
 • 15. zehn 2012. október 31. 10:36
  „Nem igazán értem. Van kiadás,van bevétel. A kettő összevetéséből azonnal kijön az eredmény. Nem beszélve arról,hogy a kiadás oldal már a rendezvény megkezdésekor ismert kell,hogy legyen. A bevétel még ne folyt be? Akkor már nem is fog. Egy normálisan működő vállalkozó két nap alatt képes mérleget vonni. Arról lehet inkább szó, lázasan folyik a kozmetikázás, hogy elő tudjanak állni valami elfogadható verzióval.”
 • 14. Együgyű 2012. október 31. 10:28
  „,,Sódar István: még nincs elszámolás"
  Sódar István elénekli a Szegedieknek az alábbi úttörőtábori dalt?
  Ég a gyertya, ég, el ne aludjék,
  aki lángot látni akar, mind leguggoljék*!
  (párárá) Sóder, sóder a lábam alatt, galambom,
  aki itt a legszebb, tőlem puszit kap.
  Talán Sódar István homokot szeretne most is hinteni a Szegediek szemébe?
  Istvánnak talán az a jó, ha még nincs elszámolás?”
 • 13. szilszalszalmaszal 2012. október 31. 07:10
  „A pártok miért nem fizetnek az ilyen rendezvényeken a megjelenésért? Mert ez bizony reklám. Vagy nekik ezt sem kell?”
 • 12. Lacimaci 2012. október 31. 03:18
  „Gondolom az elszamolast ugy tervezik hogy egy evig munkat ad nekik legalabb :-) Remelem nem az a nehany ezer forint ami a SZIN kartyamon maradt es sikertelenul probalok informaciot szerezni a holleterol azota is , hatraltatja a vegelszamolas elkeszultet. Meg egy non profi(t) tevekenyseg. Nem kellene engedni, hogy partok moge bujjanak de nem is a partot kellene hibaztatni hanem az elkovetoket minositeni. Hogy kepesek a cv/resume tevekenysegi listajukon ilyen munkat feltuntetni , hogy kaphatnak megis megbizast a jovoben?”
 • 11. kzk 2012. október 31. 00:01
  „Sódar 2010ben azt se tudta mi az a IH meg a SZIN kint dolgozott tájföldön .”
 • 10. kilo 2012. október 30. 23:38
  „Szeretnem latni az ingyenjegyes listat. Szerintem kozerdeku adat.”
 • 9. K.T. 2012. október 30. 21:50
  „Az is megérne egy misét, hogyan kaphatnak az önkormányzati dolgozók könyveletlenül természetbeni juttatást?
  Félreértés ne essék! Nem az aktatologatóktól sajnálom, de gyanítom hogy pont nem ők kapták a jegyeket, bérleteket.”
 • 8. Commander-V2 2012. október 30. 20:46
  „Sódar a partfürdőt is nyán vége felé szereti kinyitni, a SZIN elszámolás sincs még kész október végén de sürgősen bezárta a mozit amikor úgy gondolta.”
 • 7. GabenGaben 2012. október 30. 20:26
  „3 hónap nem volt elég , hogy az apparátus kiszámolja ? A 30 millió veszteség légbőlkapott? Akkor mennyi az igaz 40 millió? Nem baj amíg Sódar Úr melegszik a szin-en, az adófizetők fizetnek! De Meddig ?”
 • 6. TELSTAR 2012. október 30. 19:21
  „A pofa az óriási. Na és rajta a bőr...”
 • 5. kipkop 2012. október 30. 19:00
  „A probléma az, hogy Szegeden mindent politikai nézetből minősítenek, sokszor a kettő között nincs "köszönő viszony". A városban nem Szegedért, nem a lakosokért, hanem egyes személyek hatalmáért, a "húsosfazék" megtartásáért, illetve megszerzéséért megy a harc!”
 • 4. Commander-V2 2012. október 30. 18:51
  „Milyen gerinc kell ahhoz, hogy valaki az általa már két éve vezényelt, egyre vérszegényebbnek látszó cég és a saját hibái miatt még mindig visszafelé vagy állandóan másokra mutogasson?”
 • 3. vassmazsola 2012. október 30. 18:35
  „Augusztusban volt a szin,most lassan november van.Meddig kell még számolgatni? iszonyat gyenge műsor,nincs húzónév,hozzá nem értés : akad egy pár dolog ami miatt két éve SzINvonaltalan a SZÍN!!! Engem csak az bánt,hogy ezzel a fesztivállal ezt bárki büntetlenül megteheti. Emberek az ország legrégebbi fesztiválja! Talán adjuk át olyannak a szervezést aki ért is hozzá a többinek meg jó éjszakát.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizessen a kormányhivatal! - előterjesztés elfogadva

Véget ért a rendkívüli közgyűlés. Majdnem egyhangúlag fogadták el a képviselők a járási hivatal kialakításával kapcsolatos pénzügyi követelés tervét. De átment a SZINT Kft. üzleti terve is. Tovább olvasom