Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Soha ilyen szabad nem volt

Szeged - Nem tette boldoggá a nagyüzemként működő szegedi színház, ezért két éve kiszállt a mókuskerékből Mátyássy Szabolcs színművész. Kalandra vágyott: epret szedett, újságot hordott, csomagot válogatott Svédországban. Nemrég hazajött.
Mátyássy Szabolcs két évvel ezelőtt mindenkit meglepett, amikor elhagyta a Szegedi Nemzeti Színház társulatát. Azért szállt ki, mert nem tette boldoggá, amit csinált, úgy érezte, nagyüzemként működik a teátrum.

– Akkor lettem igazán felnőtt, mikor 1997-ben Szegedre szerződtetett a Szikora–Telihay–Zsótér triász. Imádtam a várost, a kollégákat és a színházat, de ahogy teltek az évek, egyre jobban kezdtem kiábrándulni. Az sem tetszett, hogy mindenhol azt láttam: a politika is beleszól a színházcsinálásba. Elegem lett. 2007 nyarán, amikor kimentünk a barátnőmmel Svédországba, rácsodálkoztunk egy egészen más kultúrára. Tetszett a légkör, a szabadság. Senkit nem ismertünk, nem tudtunk svédül, de mindenki anyanyelvi szinten beszélt angolul. Két év alatt több mint hatszáz álláshelyre adtuk be a jelentkezésünket, de – valószínűleg a begyűrűző gazdasági válság miatt – nem sikerült állandó munkát kapnunk. Hogy ne haljunk éhen, szedtünk epret, voltunk helyettes éjszakai újságkihordók, a kikötőben parkolóba vittem a beérkező autókat, csomagokat válogattunk. Lehettem volna krumplipucoló, de nem vettek fel, mert nem volt róla referenciám. Musicalekbe, zenekarokba is jelentkeztem, de már idegenül csengő nevem riasztónak tűnhetett a svédek számára – meséli már Szegeden Mátyássy Szabolcs.

Mátyássy szerint itthon könnyű munkát találni. Fotó: Karnok Csaba
Mátyássy szerint itthon könnyű munkát találni.
Fotó: Karnok Csaba

Eredeti elképzelésük az volt, hogy amíg nem tanulnak meg jól svédül, addig valamit „dolgozgatnak". Hamar kiderült: ez nem is olyan egyszerű. Találkoztak olyanokkal, akik huszonöt éve „dolgozgatnak" – Svédországból alkalmi munkákból is meg lehet élni –, de még mindig nincs állásuk.

– A munkának a svédeknél nagy a becsülete, a társadalmi rétegek között nem olyan élesek a különbségek, mint nálunk. Az egy befogadó ország, erős a szociális háló, nem látni az utcán koldusokat. Külföldiként állást kapni azonban szinte lehetetlen, csak a háziorvosok és a hentesek tudnak könnyen elhelyezkedni. Gyorsan megszereztem itthon a teherautóra szóló C típusú jogosítványt, mert amíg nem gyűrűzött be a válság, sok sofőrt kerestek. Amikor visszamentem, már csak nyolc állást hirdettek az egész országban, amire rengeteg jelentkező akadt. Maradhattunk volna tovább is, akár életünk végéig is ellehettünk volna így, de augusztus 1-jén, amikor lejárt egy hosszabb helyettesi munka, hazajöttünk. Kilépésem a szegedi mókuskerékből arra jó volt, hogy felnyissa a szemem: van élet a színházon kívül is. Ezzel nem azt mondom, hogy soha többé nem szeretnék játszani, de jó volt kalandozni, sokféle területen kipróbálni magam. Soha ennyire szabad és boldog nem voltam, mint ebben a két évben – mondja Szabolcs, aki nem kilincsel színházaknál, mert úgy véli, ha szeretne vele dolgozni valaki, úgyis megtalálja. Nem esik kétségbe, ha teherautót kell vezetnie, de az is lehet, hogy egy óceánjáró luxushajón találja magát. Szerinte Svédországhoz képest idehaza nagyon könnyű munkát találnia annak, aki dolgozni akar.

Névjegy

Mátyássy Szabolcs (35) zongoristaként indult, felvették a konziba, de inkább gyerekszínészként filmekben játszott. Például a kis Kosztolányi Dezsőt alakította Molnár György Csáth Gézáról szóló tévéfilmjében, A varázsló álmában, amit a New York-i Modern Művészetek Múzeuma örök időkre archivált. Többször felvételizett a színművészetire, végül az akkori Nemzeti Színház stúdióját végezte el. Kezdőként együtt játszott olyan nagyokkal, mint Sinkovits Imre, Agárdy Gábor, Bessenyei Ferenc, Kállai Ferenc, Béres Ilona, Cserhalmi György. Musicalszerzőként is bemutatkozott: Janik Lászlóval közösen írt darabja, a Szindbád sikert aratott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SZTE - pótfelvételi

A Szegedi Tudományegyetemre került be a legtöbb – 1171 – hallgató a múlt szombaton lezárult pótfelvételi eljárásban. Tovább olvasom