Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Sohasem késő művészkedni tanulni

Szeged - Alapítványi és önkormányzati művészetoktatási intézményt is választhat az, aki zenével, képzőművészettel, tánccal kötné le gyermeke szabad energiáit. Iskolánként különbözők, 20 és 200 ezer forint között változnak a költségek.
– Fontos szempont volt az intézményválasztásnál a művészeti oktatás, a gyermekeim ebben az iskolában hangszereken is játszhatnak: Viktória zongorázik, Laci pedig gitározik. Délutánonként számos képzőművészeti foglalkozás is várja a tanulókat, rajzolnak, fazekaskodnak, de számítógépes grafikával, újságírással is foglalkozhatnak – mondja Bényi László, aki a Táltos Tehetséggondozó Általános Iskolába íratta gyermekeit. Hozzáteszi: az erős nyelvoktatás és a diákok gyakori tanulmányi sikerei is a tehetségeket felkarolni szándékozó iskola mellett szóltak. Az alapítványi intézménynek évente 200 ezer forint tandíjat fizetnek, de ezenfelül is felajánlhatnak a szülők pénzt egyéb célokra, például színházlátogatásra.

Szegeden 32 intézmény kínál valamilyen fokú művészeti képzést a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségének nyilvántartása alapján. Az alapítványi intézményeket a Csongrád megyei önkormányzat tartja számon. Hat önkormányzati fenntartású működik: a Király-König Péter Zeneiskola – 983 tanulóval – mellett öt általános iskolában foglalkozhatnak a gyerekek szín-, tánc- vagy éppen bábművészettel – tudtuk meg Kardos Jánostól, a polgármesteri hivatal oktatási irodájának vezetőjétől. Az állami normatíva az alapfokú zenei oktatás esetében 105 ezer, a tánc-, képző-, iparművészeti, szín- és bábjátékoktatás esetén pedig 40 ezer forint évente, egy gyermek után – emlékezetes, 2005 végén robbant ki botrány azért, mert az állami normatívát 25-30 százalékkal tervezték csökkenteni. Ez végül csak részben valósult meg, így sem egyszerű azonban a helyzet.

Gyurmaszakkör a szegedi Hammido Alapfokú Művészeti Iskolában Fotó: Segesvári Csaba
Gyurmaszakkör a szegedi Hammido Alapfokú Művészeti Iskolában
Fotó: Segesvári Csaba

Csak a furulya olcsó

A zenetanulás is lehet drága mulatság, főleg, ha a hangszert is meg kell hozzá venni. Egy pianínó ára 200 és 655 ezer forint között változik, a harmonikáé pedig 110 ezer körül van. Gitárok esetében viszont 10-30 ezer, szintetizátoroknál 30-40 ezer indulótőke szükségeltetik. A szaxofon szerelmesei 90, a dob megszállottjai 150-170 ezer forintért találhatják meg álmaik hangszerét. Ezek fényében nem csoda, hogy oly népszerű a furulya: azt már kétezerért fújhatjuk. A magánórák az általunk megkérdezetteknél 1500-2000 forintba kerülnek.
– Az intézmények a létminimum alá kerültek, a normatíva a tanárok bérére sem elég – fogalmaz Hajdúné Gabnai Klára, a Hammido Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője. A 750 növendéknek – köztük sok egyetemistának, felnőttnek – ennek ellenére ingyen adnak hangszert a zenetanuláshoz az első években, a képzőművészeti alkotásokhoz fogyóanyagot, a táncosoknak fellépőruhát, utaztatást biztosítanak. A diákok 90 százaléka általános- vagy középiskolás, egyaránt szívesen tanulnak fuvolázni, tűzzománcozni, balettozni. Az éves tandíj 26 ezer forint, hiszen itt „csak" a művészeti képzés folyik, a tanulók más intézményekkel is jogviszonyban állnak.

Másutt a járulékos költségek is magasak. Fődi Brigitta és húga, Csilla 10 éve táncol az egyik szegedi művészeti iskolában, hetente négyszer másfél órát edzenek. Formációjukkal két hete Gyöngyösön elsők lettek a kelet-magyarországi tánccsoportok között. – A tánc az életünk része – fogalmaz Brigitta, s az is érzékelteti elszántságukat, hogy „mindent ők vesznek".

– A legutóbbi ruhánk 9 ezer forintba került, az útiköltség, a nevezési díj is belekerül egy alkalommal 3-4 ezer forintba – mondja a 20 éves lány. 

Olvasóink írták

 • 2. mandy ;) 2008. április 19. 14:46
  „´I just wanna love you, for the rest of my life
  I wanna hold you in the morning, hold you through the night
  I just wanna love you, for the rest of my life
  I wanna hold you in the morning, hold you through the night...´”
 • 1. mandy ;) 2008. április 19. 10:18
  „jól van ... írj még ilyen cikket! (* *,)

  csak azt sajnálom,hogy ilyen sokba kerül ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy embert küldött a halálba Varga Sándorné

Szeged - Ötven éve, 1958-ban követte el első gyilkosságát, majd még három emberrel végzett Varga… Tovább olvasom