Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Sok a beteg, de ez még nem influenza

Szeged - Bár a Dunántúlon már influenzajárvány van, Csongrád megyében alig vannak ilyen betegek. Ettől függetlenül sok rendelő tele van: többféle egyéb vírus dönt most ágynak gyerekeket és felnőtteket egyaránt. A szakember szerint a légúti fertőzések ellen nehéz védekezni.

Mint a szerdai összesített, legfrissebb számokból kiderül, bár a Dunántúlon már influenzajárvány van, a keleti megyéket még nem érte el a szezonális vírus. A megbetegedések száma Csongrád megyében jócskán a járványküszöb alatt van. – Szegeden még csökkent is a múlt héten a bejelentett esetek száma – mondta el Tombácz Zsuzsanna megyei tiszti főorvos.

Nasi a Gyetyámos utcai óvodában.A C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása is segíthet megelőzni az ilyenkor szokásos fertőzéseket. Fotó: Frank Yvette
Nasi a Gyetyámos utcai óvodában.A C-vitaminban gazdag gyümölcsök fogyasztása is segíthet megelőzni az ilyenkor szokásos fertőzéseket. Fotó: Frank Yvette

– Szentesen kismértékben emelkedett a betegszám, de az még mindig nagyon alacsony, Hódmezővásárhelyen pedig stagnál. Influenza tehát nálunk még nincs, egyéb vírusfertőzések azonban sorra döntenek ágynak gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

– Az osztály közel fele beteg volt a múlt héten. Valamiféle hányásos vírus söpört végig a gyerekeken. Most kezd ismét megtelni minden szék a teremben – mesélte egy szegedi édesanya. Ez most az egyik „sláger" a hasmenés mellett. Emellett az évszaknak megfelelően sok a hurutos beteg, akik sokszor magas lázra és fejfájásra is panaszkodnak, de az egyik szegedi óvodában például skarlát, majd bárányhimlő is terjedt. Hogy hol mennyien betegek, az nagyon változó. Volt olyan oktatási intézmény, ahol azt mondták, osztályonként alig egy-két hiányzó van, máshol kifejezetten lassítani kellett a tanítási tempón, hogy a sok beteg se maradjon le nagyon. A házi gyermekorvosok sem ítélték meg egységesen a jelenlegi helyzetet: volt, aki szerint a betegszám az ilyenkor szokásosnak megfelelő, más úgy nyilatkozott, érezhetően nőtt az utóbbi héten.

Minden korosztályban tarolnak a vírusok. Fotó: Frank Yvette
Minden korosztályban tarolnak a vírusok. Fotó: Frank Yvette

A felnőttrendeléseken viszont egyértelműen több a beteg. – Felső légúti panaszokkal jönnek sokan: magas lázzal és köhögéssel – mondta el Lengyel Ágnes háziorvos. – Ezek nem igazi influenzatünetek, hiszen végtagfájdalomra nem panaszkodnak, sőt sokan torokfájásra sem. Sok esetben elég a tüneti kezelés, de ha több mint egy hete tart, szükséges az antibiotikum.

Pár nap alatt rendbe jönnek

A megszokottnál valamivel többen keresik fel a vásárhelyi Grezsa István háziorvos rendelőjét influenzaszerű tünetekkel – lázzal, végtagfájdalommal, köhögéssel. Ennek ellenére az orvos azt mondta, járványról még nem lehet beszélni. Főként fiatal felnőttek mennek hozzá ezekkel a panaszokkal. Enyhe lefolyású tünetekkel, hasfájással, hányingerrel, alacsony lázzal, vírusfertőzéssel vitték az utóbbi napokban a szülők gyerekeiket Havasi Katalin háziorvos Lázár utcai rendelőjébe Vásárhelyen. A doktornő elmondta: ezekkel a panaszokkal sem tömegesen jelentkeznek. Pár nap alatt kezelhetők, megszüntethetők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tiszába próbált ugratni egy autós, az iszapba fúródott

Kedvenc horgászhelyén akart öngyilkos lenni múlt pénteken egy férfi: autójával megpróbált a Tiszába ugratni. A kocsi a sikertelen mentés után elsüllyedt. Tovább olvasom