Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Sok a diák, kevés a terem a szegedi egyetemen

Szeged - Két, összesen négyezer négyzetméteres új ingatlant lakhat be szeptembertől a Szegedi Tudományegyetem. A szükségesnél mégis kevesebb nagyelőadó és szemináriumi terem áll az oktatás szolgálatában. Szegedre jellemző, bár kissé elnagyolt kép: harmincezer hallgató háromszáz épület között vándorol.
Városképi jelentőségű, mert Szeged összképéhez tartozik a szorgalmi időszakban az egyik egyetemi épületből a másikba siető diák. A nagyelőadóknak és a szemináriumi termeknek, illetve laboroknak otthont adó oktatóépületek zöme a belvárosban található.

– Sokat javított a természettudományi kar gondjain, hogy elkészült az újszegedi biológiai épület két új szárnya. E tanszékek végre egy helyre költözhettek. Az Ady téri épületben így felszabadult területen a bölcsészekkel nagyjából fele-fele arányban osztozunk. Ott részünkről a földrajz tanszékek és a jelentős raktárigényű embertani gyűjtemény maradt – magyarázta Csirik János. A TTK dékánja örül, hogy a nappali tagozaton a tavalyihoz képest közel tíz százalékkal több hallgatót vehettek föl. Ugyanakkor a diákok számának további növekedése és a 3+2 éves képzési rend bevezetése miatt hamarosan gondokat okoz, hogy nincs elegendő nagyelőadó és szemináriumi terem az egyetemen.

Koleszosok

Megközelítőleg négyezer kollégiumi helyet kínál diákjainak a szegedi egyetem. Az aránypár mutatja, szükség lenne új diákszállásokra is. A közeljövőben az Öthalmi úti volt szovjet laktanya kihasználatlan, és egyre romló állapotú, de felújítható épületeiből lehet kollégium – tudtuk meg Badó Attila hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettestől. A tervek között szerepel a hajdani színház épületének a felújítása is, mely az ott kialakuló mini campusban részben oktatási épületként is szolgálna.

A bölcsészek jórészt az Ady téri és a Petőfi Sándor sugárúti épület között ingáznak. A biológusok elköltözésével felszabadult területeken a kilencvenes években kialakult új tanszékeik (például a kommunikáció, a könyvtártudományi, a pszichológia) oktatóinak és hallgatóinak elhelyezését javítják. A földszinten hat (15-70 fős) tantermet alakítanak ki. Ezek egy része csak a következő tanévre készül el – tudtuk meg Almási Tibortól, a szegedi egyetemen a legtöbb hallgatóval büszkélkedő BTK dékánjától.

Az SZTE-hez összesen háromszáz ingatlan tartozik. Az egyik véglet az újszegedi teniszpályán álló öltözőépület, a másik: a 25 ezer négyzetméteres József Attila Tanulmányi és Információs Központ. Szorgalmi időszakban az egyetem e legnagyobb épülete is csúcsra járatott: az ottani 675 férőhelyes terem hétfőn, kedden és szerdán 8 és 20 óra között az oktatást szolgálja, míg csütörtöktől vasárnapig kongresszusok és más rendezvények helyszíne – tudtuk meg Majó Zoltántól. A JATIK fejlesztési igazgatója szerint a gazdaságtudományi kar Kálvária sugárúti központi épületének elkészültével ennek az egyetemi egységnek a gondjai megoldódtak. A hallgatók viszont sokat ingáznak a kari központ és a Fekete Sas utcai tantermek között. Majó Zoltán azt reméli, hogy az újabb pályázati lehetőségek jó kihasználásával 6 milliárd forintot költhetnek az SZTE infrastruktúrájának fejlesztésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Digitális R-tanú a szabálysértők ellen

Szeged - A szegedi kapitányságon egyelőre még csak tesztelik azt a rendőrautóba szerelhető kamerát,… Tovább olvasom