Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 12°C | 17°C Még több cikk.

Sok a gomba, sok a mérgezés

Szeged - A sok eső hatására gomba módra szaporodnak a vadon termő kalaposok. Még a gyakorlott szedők is belefutnak mérgező példányokba. Tucatnyi gombamérgezés történt egy hét alatt. A szegedi Mars téri piac ellenőre ingyenesen megvizsgálja mindenki gombáját.
Belehalt a gombamérgezésbe kedden az a 61 éves nyírségi férfi, aki feleségével együtt pénteken került kórházba. A rendőrség adatai szerint a férfi egy ismerősétől kapta a gombát, és maga főzött belőle reggelit. Az alapanyagot nem vizsgáltatta meg, mert úgy gondolta, ért hozzá. Utóbb bebizonyosodott, gyilkos galóca keveredett a gomba közé. A férfi csak két nap múlva került orvoshoz, de már a speciális eljárás – ami felgyorsítja a méreg eltávolítását a vérből – sem tudta megmenteni az életét. Felesége jobban van, ő kevesebbet evett a galócából.

Egy hét alatt tucatnyi gombamérgezésről tudósítottak; a borsodi Abaújlakról, aztán Pomázról, Leányfaluról, Nagykanizsáról, Komlóról, Ajkáról származó betegek szenvedtek gyilkosgalóca-mérgezést. Hétfőn a vidékfejlesztési minisztérium hivatalos közleményben figyelmeztetett: a szeptember általában gombaszezon, idén – az esőknek köszönhetően – gomba módra szaporodnak a kalaposok. A gyűjtőknek ajánlatos minden egyes leszedett gombát megvizsgáltatni.

Szegeden, a Mars téri nagycsarnokban Gönczöl Sándor szakellenőr nézi át tüzetesen a bevitt zsákmányt. Ingyen ellenőriz keddtől vasárnapig, 6 és 11 óra között. Több mint tízéves gyakorlattal azt mondja, még a rutinos szedők kosarából is kerül elő alattomos mérges gomba, ami megtévesztően hasonlít az ehetőre. Tegnap reggel szegedi családok vittek hozzá többvödörnyi gombát. Annak ellenére meg akartak bizonyosodni a veszélytelenségéről, hogy az egyik családfő levizsgázott gombaismeretből, és határozóval böngészik az erdőt, mezőt.

Sok a gomba, sok a mérgezés - Képgaléria

– Sok a gyilkos galóca is az idén, de azt mi messziről megismerjük – hallottuk a kisteleki Ferencziné Csupor Iréntől, aki fenyő tinórút, szegfűgombát, erdei sampinyont és őzlábat árult. Majoros Istvánné pöfeteget, ízletes rizikét szed délutánonként, hogy hajnalban frissen hozhassa a piacra. A szatymazi Frank István pedig ernyőméretű nagy őzlábról mutatott hivatalos igazolást.

Nincs házi gyógymód

A gyilkos gomba leblokkolja az anyagcserét: elsőként a májat teszi tönkre, utána a vese következik – mondta egy tévériportban Zacher Gábor toxikológus. A mérgezés tipikus tünete a szédülés, hányinger, hányás, hasfájás, izzadás. Evés után mindjárt a gombára tereli a gyanút, de mivel gyakran csak órák múlva jelentkezik rosszullét, nem biztos, hogy rögtön gombamérgezésre következtetnek belőle. Ezért semmiféle házi gyógymóddal nem szabad kísérletezni, azonnal orvoshoz kell fordulni, mert a gyorsaságon emberélet múlhat.

Aki vadon szereti

Aki nem kísérletezik, és a jól ismert termesztett sampinyont választja, tegnap 400 és 600 forintért kapta meg kilóját a Marson. Vadon termőkért jóval többet kellett fizetni. A fenyő tinórú, rizike és pöfeteg kilója 1100, az őzláb 800, a nagy kalapos vargánya 1500 forintért kapható. Szegfűgombából 800-ért vihettek a vevők fél litert. Legtöbben ragunak vagy pörköltnek szánták az erdők-mezők kincseit.

Olvasóink írták

 • 19. CID 2010. szeptember 30. 20:57
  „10. hozzászólás Titanilla 2010.09.30. 14:32

  Én oktassalak illemre ? Elfogadod, megköszönöd, kidobod ( persze ha nem akarod bevizsgáltatni ). Aztán nincs sértődés, már ha komolyan írtad :)”
 • 18. CID 2010. szeptember 30. 20:55
  „14. hozzászólás gróf 2010.09.30. 17:07
  Pfujj b+ :)”
 • 17. nelek 2010. szeptember 30. 19:08
  „Nagy kalapos vargánya = szürke érdestinoru”
 • 16. abrakapokusz 2010. szeptember 30. 18:49
  „A pöttyös a légyölő galóca.”
 • 15. gróf 2010. szeptember 30. 17:07
  „Legjobb a lábujjon lévő körömgomba bő nyállal leszopogatva, jó étvágyat az erdők-mezők kincseihez!
  Vegyék-vigyék az igényes étvágygerjesztő tálalásban kirakott korhadékon élősködő valamit.”
 • 14. jozko 2010. szeptember 30. 17:03
  „A pöttyös gomba
  Oly csábító...

  Soha ne nyúljon vadon termő gombához az , aki a gyilkos galóc át /minden megjelenési formájában / nem tudja álmából felkeltve is megkölönböztetni a többi gombától!
  Nem pöttyös...az egy régi /úgy emlékszem Neoton?/ sláger!”
 • 13. jozko 2010. szeptember 30. 17:03
  „A pöttyös gomba
  Oly csábító...

  Soha ne nyúljon vadon termő gombához az , aki a gyilkos galóc át /minden megjelenési formájában / nem tudja álmából felkeltve is megkölönböztetni a többi gombától!
  Nem pöttyös...az egy régi /úgy emlékszem Neoton?/ sláger!”
 • 12. abrakapokusz 2010. szeptember 30. 16:48
  „"a nagy kalapos vargánya 1500 forintért kapható"
  Ez elég meglepő, mert ezen a környéken soha nem találkoztam vargányával.
  A mellékelt képeken is csak őzlábat, szegfűt és körtepöfeteget látok.
  Egyébként hétfőn délután Erdélyben 1200 m magasan ráleltem két nagy kalapú
  nyári vargányára, de sajnos mindkettő kukacos volt.

  Nehéz elképzelni, hogy gyakorlott gombász elvéti a gyilkos galócát,
  szerencsére én sem estem ebbe a hibába, mert csak gyilkos galóca-mérgezés
  gyanújával feküdtem kórházban, nem valódi mérgezéssel.
  Azóta a galóca-gyanús gombákat is kerülöm.

  Magán erdőkben csak saját felhasználásra szükséges mennyiséget szabad szedni,
  ehhez nem szükséges a tulajdonos hozzájárulása.
  Akkor nem szedhetünk ilyen erdőkben gombát, ha az be van kerítve, vagy ha a tulajdonos
  15 méterenként kitáblázza az erdője szélét BELÉPNI TILOS táblákkal.”
 • 11. favágó 2010. szeptember 30. 14:50
  „" gomba módra szaporodnak a kalaposok" -ezt a gyönyörű szófordulatot!:-))
  "kerül elő alattomos mérges gomba,"
  És honnan lehet megkülönböztetni a mérges gombát a nem mérgestől?
  A mérges gomba a földhöz veri a kalapját!:-))
  Tünde kedves! Nem mérges gomba! Hanem mérgező!!!!!!!”
 • 10. Titanilla 2010. szeptember 30. 14:32
  „Rettentően dűhitenek a gombamérgezéses esetek. Minden szezonban, hosszú évek óta állandóan hallom a figyelmeztetéseket! Mégis hiába! MNindig azok kapnak gombamérgezést, akik "értenek" hozzá! Aki nem ért hozzá meg sem kisérli, hogy vizsgálatlan gombát vegyen-egyen ,elfogadjon. Jártam már úgy. hogy ismerős megsértődött, mert nem fogadtam el a gombát. Mert ő ért hozzá.”
 • 9. cselac 2010. szeptember 30. 12:08
  „frakk: http://www.gomba.b74.hu/”
 • 8. AN 2010. szeptember 30. 11:53
  „#6, mi van ha elkap a gazda? Az attól függ, hogy ő akarja-e leszedni a gombát és eladni. Ha akarja, akkor biztos elhajt a pichába, de ha nem akarja, és nem teszel kárt az erdőben, akkor nem szól.
  Tesóm erdejében (bükkös) pár éve megjelent a vargánya. Nagy tételben adták el, jó pénzt fizettek érte. Aztán egyszer csak felfedezték a kisebbséghez tartozó (bodzaszedésből is jól élő) honfitársaink. Ők is rájöttek, hogy jó ára van, ezért elkezdték nagyban lopni. Ami abból állt, hogy éjjel kimentek szeblámpával, egy pont ilyen célra készített nagy gereblye-szerű eszközzel, és (nehogy már hajolgatni kelljen) azzal végighúzták az erdőt.
  Na most ezzel felborogatták a spóratelepeket, amik kiszáradtak, és a következő évben már csak nyomokban lehetett gombát találni.
  Ez jellemző rájuk.”
 • 7. frakk 2010. szeptember 30. 11:40
  „Fenyves erdőben milyen fajtákat találhatunk? Bükkben? akácban? tölgyesben?? Mezőn?”
 • 6. frakk 2010. szeptember 30. 11:30
  „Magán erdőkben is szabad gombát szedni? Honnan tudhatjuk a tulajdoviszonyokat? Mi van ha a magán erdő gazdája elkapja a gombaszedőt?
  Tünde is válaszolhat:)) köszönöm”
 • 5. SandWitch 2010. szeptember 30. 11:16
  „A baj általában abból ered, hogy a gombák csoportosan nőnek, és ha megnézi az illető az első párat, eldönti, hogy jó, vagy nem jó. Sajnos csak felülnézetből nem különböztethető meg a csiperkétől a gyilkos galóca és akkor történik a baj, ha a 30 db. egy csoportban növő csiperke között egy galóca is lapul. Egyenként meg kell vizsgálni minden gombát, és ha kicsit is kétséges a fajtája, akkor ott kell hagyni.”
 • 4. chromecat 2010. szeptember 30. 10:49
  „Nem félni kell, hanem tájékozódni, szakértővel megvizsgáltatni a szedett gombát. Olyan ember szedjen gombát, aki ismeri. Ha pedig bármi kétség merül fel, mindig ott lehet hagyni, nem kell mindenáron leszedni.

  Mostanában mi is sok finom gombát szedtünk. Olyan gombákat szedünk, amit nehéz mással összekeverni - nagy őzlábat, érdes tinórut, gyapjas tintagombát, sárga gévagombát - pedig a családban van olyan, aki vizsgázott gombaismeretből (vagy éppen ezért?)”
 • 3. cselac 2010. szeptember 30. 10:48
  „Ne egyél tojást és húst sem, mert az az szalmonellás lehet!”
 • 2. frakk 2010. szeptember 30. 10:23
  „Mert anyukád nem szerettette meg veled. Kislányom pizza , és melegszendvics jó lesz reggelire?”
 • 1. sabynaaa 2010. szeptember 30. 09:00
  „Ezek után senki ne kérdezze meg többször tőlem, hogy miért nem eszem gombát...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Botka László köszöntötte a szépkorúakat

Szeged - Megduplázódott a nyugdíjasklubok, -szervezetek száma Szegeden az elmúlt években: mintegy… Tovább olvasom