Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Sok gyalogos autóst győz

Sok gyalogos autóst győz
Szeged - Lassított vagy megállt a belvárosi zebrán áthaladók előtt a legtöbb autós Szegeden. A város szélén viszont már sokan elfelejtik az udvariasságot és a KRESZ-t - ezt tapasztaltuk, amikor a gyalogátkelőhelyeket teszteltük.
Szegeden legutóbb tavaly novemberben ütöttek el gyalogost a zebrán (2015. november 17.: Hatan sérültek meg a buszbalesetnél), aki sérüléseibe később belehalt. De tavaly májusban is történt ilyen eset (2015. május 21. Zebrán gázolta halálra az idős nőt). Érthető, ha sokan még a kijelölt gyalogátkelőhelyen sem érzik magukat biztonságban, ezért csütörtök déltájban több, jelzőlámpa nélküli zebránál figyeltük, mennyire tartják be a KRESZ-t az autósok.

A jogszabály szerint ugyanis egyrészt lassítaniuk kell a gyalogátkelőhelyhez közeledve, másrészt, ha a járókelő egyértelműen jelzi, hogy át szeretne jutni a túloldalra – például a zebrára lép –, az autósnak meg kell adnia az elsőbbséget.
 
 Ha egyszerre többen kelnek át a zebrán, inkább megállnak az autósok. Fotó: Frank Yvette
Ha egyszerre többen kelnek át a zebrán, inkább megállnak az autósok. Fotó: Frank Yvette

Elsőként a Török utca és a Kossuth Lajos sugárút kereszteződésében figyeltük az autósokat. A járókelők három- négy fős csoportjait átengedték, aki azonban egyedül próbálkozott, annak gyakran két-három autót is meg kellett várnia, mire átmehetett. A biciklisek vagy futva tolták át a kétkerekűt, vagy gyorsan áttekertek. A kisgyerekkel közlekedőkkel is előzékenyek voltak az autósok. Két férfi volt csak, aki előtt fékezés nélkül sorra húztak el: láthatósági mellényt viselő parkolóőrök.

A Csillag téri körforgalom négy zebráján szinte minden gyalogost átengedtek az autósok, egy lassabban mozgó idős férfi és egy kisgyerekes anyuka előtt fékeztek csak be: nyilván azt gondolták, még átsurrannak előttük.
 

A Csongrádi sugárút Sándorfalvi út felé eső végén már kevésbé voltak előzékenyek az autósok. Egy idősebb asszony hosszasan várakozott a járdán, mire elment előtte minden száguldó jármű, és le mert lépni a zebrára.

Olyat is láttunk, hogy egy külföldi rendszámmal közeledő furgon két gyalogos között lassítás nélkül húzott át a zebrán. Csak akkor álltak meg a járművek a zebra előtt, amikor a szomszédos Európa ligethez befutott egy villamos, és több leszálló egyszerre indult meg a zebrán.

Olvasóinkat is megkérdeztük Facebook-oldalunkon tapasztalataikról. Ennek eredményét diagramunkról olvashatják le.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Házra is elég a CSOK

Házra is elég a CSOK
Kiszámoltuk, mennyibe kerül ma egy új családi ház kulcsrakész építése. Tovább olvasom