Délmagyar logó

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 4°C | 20°C Még több cikk.

Sok kereskedő már feladta

Szeged - Nehéz helyzetben van a kereskedelem: az emberek spórolnak, kisebb a forgalom, ezért sokan nem tudnak megélni üzletük bevételéből. A megyében sok kereskedő megvárta még 2009 karácsonyát, majd bezárt.
Sétálunk a városban a hirtelen jött tavaszban, és keressük a megszokott üzleteket – de nem találjuk. Ahol még karácsony előtt vásároltunk, ott ma újságpapírral kitapétázott kirakat fogad. Lapunkban már akkor megírtuk: sok vállalkozó adott magának még egy utolsó esélyt, mindent egy lapra, az ünnepi rohamra tett fel. Fogadkoztak, ha bejön a számításuk, folytatják, ha nem, bezárnak.

A vállalkozó nehéz helyzetéről Rita beszélt, aki egymaga vitte a virágüzletét 2009 karácsonyáig. Egy magánszemélynek 40 ezer forint bérleti díjat fizetett egy hónapra, kiegyenlítette villany- és gázszámláját, telefon- és benzinköltségét, valamint kifizette az adókat. Havonta mintegy 150 ezer forint terhelte a kis virágboltot, amit nem tudott kigazdálkodni a bevételből. Azt mondta, az utolsó fél évben magának már semmit se fizetett. Akkor miből élt? – kérdeztem. – A férjem tartott el – hangzott a válasz. Rita maradt a szakmában, ma is virágot köt – alkalmazottként egy nagy forgalmú üzletben.

Papírral betakart kirakat Szegeden, a Fekete Sas utcában. Több helyen lehúzták a rolót. Fotó: Veréb Simon
Papírral betakart kirakat Szegeden, a Fekete Sas utcában. Több helyen lehúzták a rolót.
Fotó: Veréb Simon

Mit mutatnak a Kisosz felmérései? 2010 első negyedévében csökkent a kereskedők száma. Tavaly nyáron 1646 élelmiszerbolt volt Csongrád megyében, mostanra 100-zal kevesebb, az egyéni vállalkozók tavaly 802-en voltak, most 720-an. Az iparcikket áruló mintegy 4500 üzletből pedig mintegy 130 zárt be.

Az érdekképviselet szerint bérleti díjakban a multik rugalmasabbak az önkormányzatoknál. A bevásárlóközpontokban 20–25 százalékkal csökkentek a díjak a nehéz helyzetre való tekintettel: jellemző, hogy 5000–5500 forintért lehet bérelni egy négyzetmétert „tokkal-vonóval": az ár a rezsit és az áfát is tartalmazza. Vannak olyan hipermarketek, amelyekben – beetetésként – az első két hónapot el is engedik a vállalkozónak.

Az inflációt megspórolták

A szegedi IKV-tól bérelt üzlethelyiségekben 4 ezer forint feletti árakat fizetnek a vállalkozók egy négyzetméterért, ami áfával, rezsivel együtt eléri a 6–7 ezer forintot is. Az bérlők az összeg dupláját is ráköltik a bérleményükre. Ez több mint amit a bevásárlóközpontok kérnek. A szegedi önkormányzat is tett engedményt a nehéz időkre való tekintettel: nem emelte az infláció mértékével, 4,1 százalékkal az idei bérleti díjakat. Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója szerint egy önkormányzat kiszámíthatóbb, mint a multi, hiszen 15–20 évre „bebetonozott" szerződéseket kötnek, amelyekben a bérleti díjakat csak az inflációval növelik.

Olvasóink írták

26 hozzászólás
12
 • 26. jozko 2010. május 04. 22:48
  „A kereskedelem a társadalmi munkamegosztás terméke. A kereslet-kínálat szabályai szerint működik. IDEIG ÓRÁIG csűrscavarral, ügyeskedéssel ettől el lehet térni-hosszú távon semmiképpen. A piacgazdálkodásnak titulált rablógazdasághoz az államnak hatásos szabályozókkal előbb-utóbb hozzá kell nyúlnia-különben a hozzáadott érték adója elillan az országból. És nem a kicsik tüntetik el! És nem is kicsiben!”
 • 25. keletaru 2010. március 25. 21:03
  „Elgondolkodtató mindig azt hallom "spórolnak" az emberek. De miből a nincsből ! Ez is olyan ferdítés , mintha a hónap végén is lenne.....ugyan már ! Üdv Kuci”
 • 24. Amira 2010. március 25. 18:46
  „itt tudatosan lehetetlenítik el a vállalkozókat. Nem baj, egyszer csak összeomlik az ország.”
 • 23. varadipal 2010. március 25. 17:07
  „Nem a rekamiét szokták kicserélni, ha rosszul megy a kupleráj.”
 • 22. flexsnake 2010. március 25. 14:34
  „20. így van és erre kedvezményt is ad, éppen 25%os kedvezményt kaptam egy gyógyszertártól mert neten rendeltem. Kiderült ha hozatom a fél országon keresztül, olcsóbb mint helyben még futárral együtt is :D”
 • 21. kiokushyn 2010. március 25. 10:50
  „dema 03.24. 18:22
  Nagyon is értem,sőt tudom,hogy miről beszéltem!
  Ha értelmeznéd is a hozzászólások zömét, s nem csípőből tüzelnél, észrevennéd, hogy igen sok kommentelőnek ez a véleménye!Ha 200%-os haszonnal sem tudod kitermelni a kiadásaidat, ott valami nagyon nagy gáz lehet.Jó szokás szerint mindig más a hibás--pedig hidd el NEM.”
 • 20. Szögedi 2010. március 25. 09:58
  „Kell ide az árkád mint egy falat kenyér!!! Mi lesz ha megnyílik akkor minden üzlet zárva marad???
  Budapest már felébredt innen 180 kilóméterre a világ egyik legtöbb plázás városában már tudják hogyan kell megmenteni a belvárost. Tematikus bevásárló utcákat kell csinálni ahova az árkádos menő boltok is szívesen jönnének. Lásd Fashion streeet, Dorottya utca, Vörösmarty tér, fő utca projekt stb. megteltek életettel mert volt koncepció és most ne jöjjön senki azzal mert pest. Itt is meglehetne csinálni. Egy példa: Bartók tér: gyönyörűen felújított házak alján igényes első osztályú üzlet helyiségek kialakítása. Díszburkolat padok kandelláber felül, mélygarázs alul. Lerakja az uj gazdag is az autóját feljön egy liftel és benn avn bármelyik frankó boltban. Lényeg: megmentettünk volna egy pusztuló teret szebb lenne a város. Nem lenne vége a belvárosnak a kiskörútnál, országosan is egyedül álló város rehabilitáció indulna el a környező utcák felértékelődnének.
  Dehát sajnos marad a turkáló a kosz a mocsok az igénytelen Bartók tér, vége a belvárosnak a kiskörútnál pusztulnak a házak. Köszönjük :-(”
 • 19. reagens 2010. március 25. 08:17
  „Az ügyesebb (mert a jó kereskedő ügyes és naprakész) már az interneten ad el. Vaterán, zsibvásáron, vagy saját weboldal webboltján. A bolthelyiséget, az "üzletet" már csak bemutatóteremként, vagy csak presztízsből tartják fent.”
 • 18. Katamaya 2010. március 24. 21:46
  „Egyéni vállalkozókról meg annyit, hogy a statisztika szerint a vagyonőr is vállalkozó, ténylegesen pedig nem az, csak ilyen formában veszi fel egy 8-10-12-24 órás munkáért a fizuját - de akkor is csak egy alkalmazott.

  Úgyhogy a statisztikát is csak fenntartásokkal tessék "befogadni".”
 • 17. macs 2010. március 24. 20:38
  „777kutya,

  a nők nem úgy vásárolnak, hogy leparkolnak, beszaladnak a bolba és az első kezükbe kerülő darabot megveszik.
  Egyébként a városnka nem azt a részét túrták fel, ahol ezek az üzletek vannak. Azt mondod, hogy kártérítés nuku, ez sem igaz így. Na arra azért kiváncsi lennék, hogy a felújított Kölcsey utcában lévő boltok, majd a növekvő forgalmukból bevisznek-e egy keveset a polgármestrei hivatalba, mondván a plusz bevételből hozták. :-)”
 • 16. macs 2010. március 24. 20:32
  „Azért az a kereskedő, aki kinai üzletben 1000 Ft körüli áron megvásárolható fehérneműt 3x annyiért adja, ne csodálkozzon, hogy csődbe megy.
  A másik boltban több 10 eFt-ért árulnak olyan cuccokat, amiket tiniknek szántak, most húzta le a rólót. A tinik inkább a turikban szerzik be a márkásabb holmikat, sokkal olcsóbban.”
 • 15. 777kutya 2010. március 24. 20:32
  „Plussz még szerencsétlenek körül földúrták a fél várost eszetlenül. Kártérítés nuku.”
 • 14. Miska 2010. március 24. 20:16
  „Az az igazság, hogy eljárt az idő a klasszikus bolton keresztüli kereskedelem felett.
  Aki nem rugalmas, annak sajnos ilyen fájó felismerés lesz ez amikor lehúzza a rolót.

  A mai világ egyre inkább átalakul otthonról klikkelős, webboltos, csomagküldős világgá.
  Vehetsz webboltban már Szegeden is pár órás kiszállítással mobiltelefont, teló akksit, töltőt, cipőt, ruhát, kenyeret, tejet, élelmiszereket (tutiabc), autógumit, gépalkatrészeket, stb., de még virágot is mert van virágküldős webbolt akik taxival azonnal küldik. Nembeszélve a vateráról, teszveszről, ebayről..
  Nonstop 24 órás nyitvatartás, gyakorlatilag nulla rezsi (kell a weblap és egy garázs ami áruraktár, és egy ember aki veszi a rendelést és csomagol), és nincs bolt négyzetméter korlát (gyakorlatilag több millióan is nézhetik egy időben a "kirakatot", kínálatot)!
  Ez már egy ilyen világ, és még ilyenebb lesz. Aki lemarad, az kimarad.
  Tessék "rákattanni"!”
 • 13. ádám-bátyám 2010. március 24. 18:38
  „gagyi”
 • 12. Diaz 2010. március 24. 18:22
  „Kedves Fekete Klára!
  A cikkhez tartozó fénykép nem rossz, csak ne tévesszük meg a kedves vásárlókat. A képen látható üzlet nem zárt be, csak átköltözött az utca másik végére. Az új helyszínen is várja a kedves vásárlókat, továbbra is folyamatosan frissülő árukészlettel.
  Korrigálhatna, mert ez így elég negatív reklám!”
 • 11. flexsnake 2010. március 24. 16:59
  „virágkötőről volt szó, hát pár adventi koszorút én is megcsináltam, nem könnyű meló az se. De azért egy esküvő nem kevés lóvé mikor te csinálod a díszítést meg a menyasszonyi csokrot, koszorút a kocsira, stb.... Nem kell éhen halni :D Persze macerás meg nem 8órás munkakör. Meg lehet belőle élni és ki lehet fizetni az üzletet is. Ja de azért talpalni is kell ám hogy téged hívjanak mindenhova.”
 • 10. flexsnake 2010. március 24. 16:56
  „egy nagyobbacska áruház a kenyerét északmagyarországról hozatta, minden nap, mert még így is olcsóbb volt mint a szemközt lévő pékség áruja.... A szegedi be tudja azonosítani melyikről van szó.
  Ha olcsón tudsz venni, hozd a világ végéről, az árban menj mindenki alá, aki ezt nem tartja be az elhullik, ez ilyen játék.”
 • 9. flexsnake 2010. március 24. 16:54
  „4. ha a kiskereskedő nem a tecsóban venné meg az áruját amit busás haszonnal akar érvényesíteni, nem járna a szája. Ja kérem régen is voltak adók, terhek.”
 • 8. Dema 2010. március 24. 16:47
  „6. kiokushyn
  Tudod nem az a kérdés mennyi ahaszon százalékban!! AZ mennyi marad a végén a vállalkozó zsebébe, és ha 200% "haszonnal " sem képes kitermelni a bolt a háztartásra valót, akkor ez lessz BEZÁR !!! Remélem érted!!”
 • 7. frakk 2010. március 24. 13:49
  „Nem épült meg Bős-nagymaros , mert a Kapolyi féle lobbi megfúrta az építkezést. Nem engedték időben a Paksi reaktor bővítést. Persze felemelték az egekbe a villanyáram árát. Eladták a közműveket, Európában itt van a legtöbb édesvíz készlet. Mégis drágább a víz 3 -szor mint a környező országokban, csatornadíj is. Telefon , internet, gáz, szemétszállítás, mind mind drágább, 3 szor drágábban épül autópálya mint Németországban. Vállalkozói környezet ez?? Nem!! Magyarországon a legolcsóbb a munkaerő, mégsem tud az ipar beindulni, mert nagyok az elvonások a közszféra fenntartása végett. Nagy a közmúdíj, nagy az állami elvonás, ezért minden haldoklik. Egyedül az állami vállalatok és a közszféra virágzik.
  Mi a megoldás?? Közműdíjak csökkentése, állami elvonások csökkentése, bérleti díjak csökkentése, kedvező hitelbiztosítás majd évek múlva talán beindul az ipar is, ha szándék is lesz rá. Mert valljuk be ma a könnyű pénz kereset ideje van , abba meg a munka másodlagos.”
26 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi ajándék lesz az SZTE rektori hivatala

Az SZTE rektori hivatalának földszintjén a falakat vakolják, a tetőn a gépházak épülnek. Az egyik belső udvar már üvegtetős, a másikban a liftaknákat szerelik. Tovább olvasom