Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Sok szeretettel köszöntjük a téli időt!

Szeged – Önnél most mennyi az idő? A télben él már vagy még a nyárban? Még nem állt át? És az órája? Vissza ne feküdjön! Inkább olvasson minket egy órával tovább!
Elsőként az Egyesült Államokban, 1916-ban, energiatakarékossági okok miatt vezették be az alternatív időszámítást, és ezt Magyarország is átvette, de voltak évek, amikor szünetelt. 1954–57-ben még a munkanapok esti csúcsterhelésekor jelentkező kapacitási nehézségek enyhítésének reményében alkalmazták. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban újra bevezették villamosenergia-megtakarítási céllal. A nyári időszámítás ötletét már Benjamin Franklin is felvetette, az első komoly próbálkozás William Willett nevéhez fűződik.

Jellemző, hogy ebben is akkora összevisszaság volt szerte a világban, hogy az Európai Unió az akkori tagállami között 1996-ban egységesítette az óraátállítósdit. Az „alapító" Egyesült Államok négy éve viszont kísérletezik: 1 hónappal meghosszabbították a nyári időt. A módosítástól az energiafelhasználás további csökkenését várják. Ha ez nem következik be, visszaállnak a jelenlegi rendszerre. Talán kérdezzenek meg brit tudósokat erről...

S persze vannak, aki tojnak az egészre: Oroszország, Fehéroroszország és Ukrajna idén már nem tekerget: Moszkvában eldöntötték, náluk mindig UTC+3 óra van, azaz az egyezményes koordinált világidőhöz képest három órával járnak előrébb – és persze a többi időzónájuk is ekképpen igazodik az időszámításhoz.

Olvasóink írták

 • 4. Igrek 2011. október 30. 16:06
  „Én is azzal a megállapítással értek egyet, hogy nálunk a nyári időszámítás alkalmazkodik életritmusunkhoz, az a normálisabb.
  Pl. ma reggel is, amikor indult a téli időszámítás 1/2 6-kor már világos volt, de 17 óra előtt sötét lesz, kezdődnek a hosszú téli esték ( sajnos ).
  Jobb lenne ha mi is óraállítás nélküli fix időnél maradnánk. Ahogy a 80-as években általánossá vált az óraállítás, elfogadottá válhatna újból a különböző idő is.
  Amint a cikk írja, más országokban is vannak ilyen próbálkozások.”
 • 3. THK 2011. október 30. 12:14
  „1,
  mivel a közép-európai időzóna keleti szélén vagyunk, itt valójában a nyári sokkal "normálisabb"...”
 • 2. kötekedő 2011. október 30. 09:35
  „szegarzs

  Mi az, hogy normális? Nem mindegy, ha nem tekergetik az órájukat? Egyébként pedig a téli is ember által kitalált, tehát mesterséges.”
 • 1. szegarazs 2011. október 30. 06:53
  „Az oroszoknál az a poén, hogy a nyári időszámításban "ragadtak".
  Pedig a téli a ´normális´ idő, a nyári az ember által kitalált mesterséges/energiatakarékos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Melyik az az utazó, akiről Karl May megmintázta Old Shatterhand alakját a Winnetouban?

A férfi akinek három fegyvere volt: a Medveölő, a Henry-puska és a puszta keze. De ki volt Sárli testvér „eredetileg”? Tovább olvasom