Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Sok vita után startolhat az útfelújítás

Szeged - Megvan a 150 milliós szegedi útfelújítás kivitelezője; a 20 utca tavasszal kap új burkolatot. A pénzelosztást sok vita övezte.
Megjelent tegnap a Közbeszerzési Értesítőben, hogy a három ajánlattevő cég közül a Colas Út Zrt. újíthatja fel a város 20 utcáját összesen nettó 117,6 millió forint értékben. Ez bruttó 149,3 millió forintot jelent. A helyszínek: az alsóvárosi Kácsa, Kisfaludy és Szivárvány utca, illetve a Csonka utca Szabadság téri része. Béketelepen a Medikémia melletti utat javítják, Dorozsmán a Barátság és a Gyalu utca, Hattyastelepen a Mokrini utca és a Fűtőház köz, Kecskéstelepen a Sziget utca, Móravároson a Móra utca, Rókuson a Bodzafa, valamint a Francia utca Öthalom és Körtöltés utca közötti része kap új burkolatot. A petőfitelepi Halas utca eleje, a tápai Csatár utca és a Honfoglalás utcai buszforduló, a Régész tér templombejáróval szemközti része lesz soron. Újszegeden a Fülemüle utca Hargitai utca és Fő fasor közti szakaszára, illetve az új-petőfitelepi Balatoni és Réz utcára jut a pénzből.

Molnár László, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodavezetője elmondta: március közepe után adnak munkaterületet a kivitelezőnek, akinek két hónapja van a munka befejezésére. A korábbi listán szereplő tápai Tigér utca amiatt maradt ki a keretből, mert arra már nem futotta a pénzből.

Az alsóvárosi Kisfaludy utcát is felújítják nyárra. Fotó: Schmidt Andrea
Az alsóvárosi Kisfaludy utcát is felújítják nyárra. Fotó: Schmidt Andrea

Tavaly májusban megírtuk: merőben más felújítási csomagot fogadott el a közgyűlés jobboldali többségű szakbizottsága, mint amit a hivatal szakirodája és a környezetgazdálkodás összeállított. Abban olyan fő- és tömegközlekedési útvonalak szerepeltek, mint például a Belvárosi híd, a Széchenyi tér déli oldala, a Vár, a Deák és az Ortutay utca, a Bécsi és a Budapesti körút, a Szilléri sugárút és a teljes Retek utcai kerékpárút. A heves szakbizottsági vitában Kalmár Ferenc kereszténydemokrata bizottsági tag, városüzemeltetési tanácsnok akkor azzal indokolta a döntést, hogy „az elmúlt nyolc évben a baloldalnak az volt az elve, hogy azokat az utakat javíttatja elsősorban, ahol meglátszik. Holott az emberek közvetlen környezete is számít. Az a tapasztalatunk, hogy ha ilyen mikrokörnyezetet feljavítunk, mindjárt elindul a fejlődés azon a területen. Ezért most kimaradtak a nagyok, és még egy évet várnak, hiszen akár egymilliárdot el lehetne költeni az utakra". Nagy Sándor (Együtt Szeged Frakció), a bizottság alelnöke szerint a szakmai javaslat politikai osztozkodás áldozata lett. Öt fideszes képviselő osztotta szét a pénzt a saját választókerületének, ami a város többi részén, nagyobb forgalmú utak javításától veszi el a forrást.

Ősszel azt írtuk, fél évet azért csúszik az útfelújítás, mert eredménytelen lett az első közbeszerzési pályázat. A hat induló közül csak egy fért bele a pénzkeretbe, de adminisztratív hibák miatt nem lehetett kihirdetni győztesnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Enyhítenek az elbíráláson

Változott a jogszabály, így a megváltozott munkaképességűek újabb csoportjának kedvez. Tovább olvasom