Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Sokaknak hiányozna a vasárnapi bevásárlás

Csongrád megye - Szegeden nagy csönd lenne vasárnaponként, ha a bevásárlóközpontok nem nyitnának ki. Szakértők kétlik, hogy a kis üzletekben megugrana ettől a forgalom. A KDNP harmadszor jön elő a vasárnapi boltbezárásos „családvédő" ötletével.
– A KDNP törvénytervezetében az szerepel, hogy a 400 négyzetméteresnél nagyobb bevásárlóközpontok tartanának zárva vasárnap: az Árkád üzletei külön-külön nyitva lehetnének, amennyiben kisebbek 400 négyzetméternél, és a tulajdonos maga állna a pult mögé. Erre azonban kicsi az esély, mert nem érné meg, ha a nagyok zárva vannak – utalt a részletekre Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Az EU fele zárva tart

Durván az Unió országainak felében zárva tartanak a boltok vasárnap, például Ausztriában, Német- és Franciaországban, Anglia egy részében. Kelet-Európára a nyitva tartás a jellemző, elég Szlovákiára, Csehországra, Szlovéniára utalni.
Ha tehát a parlament megszavazná a KDNP ötletét, Szegeden nem nyitna ki vasárnap a Tesco, az Auchan, a Lidl, az Aldi, a Penny, az Obi, a Baumax, a Praktiker, a Metro, a Szeged Plaza, az Árkád, a nagyobb CBA Áruházak, Sparok, Coopok.

– Hatástanulmányt sajnos nem láttunk, nem tudjuk, mennyire rendeződnének át a vásárlási szokások – mondta Pataki Andrea, a Kisosz megyei titkára. – Talán jelentene egy kisebb növekedést a kisboltok forgalmában, de ez csak az alapvető élelmiszereket érintené: a kenyeret, a tejtermékeket, a lisztet, a cukrot. Egy kisboltos kínálata – bármennyire is szeretné – nem tud versenyezni a hipermarketekkel.

A javaslat szerint a korlátozás alól mentesülnének a dohányboltok, a gyógyszertárak, a benzinkutak, az újság- és virágárusok, a pékáruboltok pedig külön szabályok alapján lehetnek nyitva vasárnap délig. A KDNP-nek ez már a 3. vasárnapi boltbezárásos javaslata: először 2009-ben, majd 2010-ben nyújtottak be törvénytervezetet.

Tájkép csata után. Ha átmenne a KDNP javaslata, vasárnaponként ilyen kép fogadná a Tesco Áruházhoz tévedőket. Fotó: Karnok Csaba
Tájkép csata után. Ha átmenne a KDNP javaslata, vasárnaponként ilyen kép fogadná a Tesco Áruházhoz tévedőket. Fotó: Karnok Csaba

Varga meglepődött

Meglepetést keltett a minisztériumban a nagy üzletek vasárnapi zárva tartásáról szóló ötlet újra felmelegítése – közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Hír Tv-ben. Amikor minden 5. ember vasárnap intézi a vásárlást, ezt szerinte nem bölcs dolog korlátozni.
A Kisosz titkára hivatkozott a TNS Hungary Piackutató 2011-es reprezentatív felmérésére: a megkérdezettek 48 százaléka, 2 millió család vasárnap vásárol, átlagban 12 ezer forintos költéssel. Ha az üzletek vasárnap zárva tartanának, a rendelkezésre álló idő és a vásárlásban részt vevő családtagok száma is kevesebb lenne. A kiskereskedelmi láncok jelentős bevételtől esnének el, ez a pénz azonban nem jelenne meg a kisebb boltokban.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint 1,2 millióan vásárolunk vasárnap: a 7. nap nélkül 15–20 ezren veszíthetik el az állásukat, kevesebb pénztárosra, biztonsági őrre, polcfeltöltőre lesz szükség. Csökken a forgalom, az állam áfabevétele is: 6 nap alatt kevesebbet költünk, mint 7 nap alatt. Vámos György azt is mondta, a multik betartják a munka törvénykönyvét, kifizetik a munkaszüneti napokra járó pótlékokat, ami kedvez az alacsony keresetű, gyakran részmunkaidőben foglalkoztatott dolgozóknak.

Facebookon kérdeztük

Kedden olvasóinknak is feltettük a kérdést: Önt hogyan érintené a változás? Szokott vasárnap vásárolni? A válaszokból válogattunk:
Boldog: Örülnék neki, mivel ez az egyetlen nap, amikor a család együtt lehet.
Elfoglalt: Rosszul érintene, hétköznap nem igazán van időm bevásárolni, az ilyen ügyek vasárnapra maradnak, programnak és pihenésnek fogom fel.
Vasárnappárti: A párom szüleihez hétvégente tudunk elmenni Pusztaszerre. Nincs autójuk, a nagyobb dolgokat mi visszük ki. Nem örülnék annak, ha vasárnap nem tudnék hozzájutni bármihez, amihez hét közben igen, és annak sem, ha ezért munkahelyek szűnnének meg. A szabadidőmben, ami emiatt az intézkedés miatt keletkezne, biztosan nem kezdenék el templomba járni.
Gyerekkel csak vasárnap: Rosszul érintene a változás, mert hétköznap nem jut idő vásárolni. Ha a gyerekemnek kell ruhát venni, elengedhetetlen, hogy együtt menjünk el a boltba.
Demokrata: A kormány csak ne rendelkezzen az én időbeosztásommal! Ez a demokrácia, hogy megszabják, hol és mikor vásárolok?

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Netadó után nádadó?

Jövőre szabadon adóztathatják az önkormányzatok a lakosságot. Szentgyörgyi Pál, Szeged gazdasági alpolgármestere szerint lesznek települések, amelyek új adókat vetnek ki. Tovább olvasom