Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Sokaknak nem futja a temetésre sem

Szeged - Egyre többen viszik haza szeretteik urnáját, mert nem tudják kifizetni a temetés költségeit: ezen szigorítana az új temetkezési törvény. A családi sírhelyek megváltásáról is elfeledkeznek az emberek, holott lehet részletfizetési kedvezményt kérni.
Otthoni elhelyezés. Ez a két szó egyre gyakrabban szerepel abban a füzetben, amelyet a Szegedi Testamentum Kft.-nél vezetnek arról, hová viszik a hozzátartozók az urnát. Balogi Dánieltől, az önkormányzati cég ügyvezető igazgatójától azt kérdeztük: összefügg-e ez a jelenség azzal, hogy az embereknek laposabb a pénztárcája.

Urnák a Szegedi Testamentum Kft.-nél. Elvitelre is. Fotó: Frank Yvette
Urnák a Szegedi Testamentum Kft.-nél. Elvitelre is. Fotó: Frank Yvette


Szigorítanák a törvényt

A kormány szigorítaná az urnák otthoni elhelyezését, új temetkezési törvény lépne hatályba még idén. A jövőben sem tiltanák meg a hamvak hazavitelét, csupán megfelelő szabályok közé szorítanák – tudtuk meg. A befogadók írásos nyilatkozatot írnának alá, hogy hozzájárulnak a hamvaknak az adott lakásban való elhelyezéséhez. Egyben vállalják, hogy lehetővé teszik, a tágabb rokonság is leróhassa kegyeletét. Az önkormányzati bérlakásoknál pedig a jegyzőnek – mint a tulajdonos képviselőjének – tudnia kell, hogy a bérlők haza szeretnék vinni az urnát, az okiratot neki kell aláírnia. Köteleznék az érintetteket arra is, hogy valahol vegyék nyilvántartásba: pontosan hol tárolják majd a hamvakat. Hasonló „befogadó nyilatkozatra" van szükség akkor is, ha valaki a hivatalos temetkezési helyen kívül szeretné szétszórni a hamvakat: szükség lesz a jegyzőnek és az adott terület tulajdonosának a beleegyezésére. A módosítás tiltaná, hogy a hamvakat engedély nélkül a folyókba, tavakba szórják: ez egyébként jelenleg is így van. Szegeden hivatalos szertartás keretében csak a tápéi kompról szórnak hamvakat a folyóba. A jövőben az illetékes kormányhivataltól kellene engedélyt kérni.

A vezető szerint a válság a végső búcsúnál is szerepet játszik, de elsősorban morális okok miatt viszik haza a hamvakat az emberek. – Elszemélytelenedik a világ, a hozzátartozók nem érzik azt, hogy az elhunyttal szemben kötelezettségeik lennének – mondta Balogi Dániel. – Ugyanakkor a közelmúltban egy temetésnél személyesen is átélhettem, milyen az, amikor egy 48 ezer forintos számlát se tudtak kifizetni a rokonok: nekik 2 évre részletfizetési kedvezményt adtam.

A vezető összegyűjtötte az adatokat: a Testamentumnak 2010 óta évente mintegy 600 hamvasztása van, erre a számra jut 60–70 olyan urna, amelyet hazavisznek. Az elmúlt években nem érzékelnek emelkedő tendenciát. Próbáltunk más temetkezési vállalkozásoktól is adatokhoz jutni, de a Szögi és Társa Kft.-től nem kívántak nyilatkozni a témával kapcsolatban, a Pietasnál pedig azt mondták: a cég vezetője a szabadságát tölti.

– Most sem drágább a temetés, mint 20 éve – mondta Balogi Dániel. – Akkor is, most is 3 havi fizetésnek megfelelő összegbe kerül a végső búcsú. Az más kérdés, hogy ugyanezt a pénzt egy eladósodott család ma sokkal nehezebben fizeti ki. Az államnak is segítenie kellene – Romániában például 150 ezer forintnak megfelelő lejt kap minden család a temetésre.

Az árakkal kapcsolatban hasonló a helyzet, mint bármelyik más piaci szolgáltatásnál: a határ a csillagos ég. Internetről összegyűjtött információink szerint a legolcsóbb koporsót 27 ezer forint körüli áron lehet megvásárolni, a legolcsóbb urna 3000 forintba kerül. A legjutányosabb koporsós temetés 150 ezer, az urnás búcsú ennek csaknem feléből, 80 ezer forintból is kijön.

* * *

Sírhely, hitelre

A Szegedi Testamentum Kft. a sírhelyek újbóli megváltására is ad részletfizetési kedvezményt, mivel a leszármazottak hajlamosak „megfeledkezni" erről. Minden megoldásra nyitottak: akár 12 havi részletben is ki lehet fizetni az elhunytak örök nyugvóhelyét.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. tol 2012. július 19. 19:42
  „oly egyszerű a megoldás; az indiaiak már régóta alkalmazzák. Hamvasztás után a folyóba szórják a hamvakat. Sokkal becsületesebb megoldás, mint valakit eltemetni, pár évtizedig fizetni a sírhelyért, majd, midőn elfogy a pénz, mert elfeledik a néhait, szépen egy másik embert temetnek a helyébe, oszt megy a verkli megint egy darabig... Csak nézzetek körül, mennyi gondozatlan sír árválkodik a temetőkben!”
 • 33. info 2012. július 18. 23:25
  „"Sírhely, hitelre"-nna ez már nem sírhely hanem röhej.........”
 • 32. Lámpion 2012. július 17. 15:00
  „KIKÉREM MAGAMNAK,
  HOGY MÉG A SAJÁT LEENDŐ HAMVAIMRÓL IS
  A KORMÁNY,
  A JEGYZŐ,
  ÉS A TEMETKEZÉSI MAFFIA RENDELKEZZEN!!!!”
 • 31. uborka 2012. július 17. 15:00
  „KÜLÖNBEN NAGY BULI A TEMETKEZÉSI CÉGEKNEK , MERT VERSENYBEN VANNAK EGYMÁSSAL KI TEMET EL TÖBBET. A BARÁTOMAT A RENDŐRSÉGRŐL AZÉRT RÚGTÁK KI MERT MANIPULÁLT A HULLÁKKAL KINEK ADJA ÉS MENNYIÉRT..BULI EZ A JAVÁBÓL...”
 • 30. alfa258 2012. július 17. 12:42
  „Aljas rablók mind akik ezen a gyászos eseményen gazdagodnak - tak meg! Pofátlanság teteje amit művelnek! Na nehogy már a vállalat v. az egyház mondja meg mit tehetek hozzátartó hamvaival!!!!! Az egyházi szertartás sem tudom mi kerül annyi pénzbe! A pap elnyirvákolja a szokásosat, és ezért még külön is kér pénzt, és nem is keveset! Életében fizette a "kliens" az egyházadót, és most még pofátlanul pénzt kérnek a hozzátartozóktól, pedig az államtól sem kevés pénzt nyúlnak le!!!”
 • 29. kumisz 2012. július 17. 12:31
  „19. July 2012.07.16. 20:24

  Csak egy gondolat: mivan ha bemegyek a temetőbe egy szál virággal, és kijövök egy urnával? Akkor ingyenbe van az egész!”
 • 28. gaby76 2012. július 17. 12:20
  „"Elszemélytelenedik a világ, a hozzátartozók nem érzik azt, hogy az elhunyttal szemben kötelezettségeik lennének - mondta Balogi Dániel." Szerintem ez egy kissé durva kijelentés. Miért baj,ha valaki otthon szeretné tudni a családtagját? Április közepén vesztettem el a 4,5 éves kisfiamat. Itthon van velünk. Mi így szerettük volna. A lelkünknek így könnyebb. Persze nekik ez így nem üzlet.”
 • 27. Aranea 2012. július 17. 09:51
  „Se megszületni, se meghalni nem érdemes. De hosszú távon még mindig az a jobb biznisz, ha meg sem születik valaki... legalább nem kell végigszenvednie (és végigfizetnie) ezt a nyüves életet.”
 • 26. csonakos 2012. július 17. 09:39
  „23. ghb 2012.07.17. 04:33
  "ám ennél tovább is tudnak menni,"
  Igen, tudnak, számtalan estről tudok magam is ahol az egyház ingyen tartotta meg a volt hittestvérnek a szertartást. Nem volt rá pénze a szegény rokonságnak, vagy csak életében míg bírta magát annyit tett az egyházközösségért, hogy kiérdemelte!”
 • 25. csonakos 2012. július 17. 09:36
  „22. delmagyar5 2012.07.17. 00:23
  Van megoldás! Azt még nem tudom, hazánkban erre gondolt-e valaki de jó üzletnek látszik és ezt is megadóztathatja a kurmányunk valami módon! Ékszer adó! Nyakba hordható szeretteink jeligére!

  http://www.origo.hu/nagyvilag/20021231temetes.html”
 • 24. qrumpli 2012. július 17. 05:02
  „Aki a dón kanyarba vesztette el az életét azt ki temette el?”
 • 23. ghb 2012. július 17. 04:33
  „Nekem az a furcsa hogy senki sem említi meg az álszent egyházak mohóságát. Elég borsos árat kérnek a szertartásért is, ám ennél tovább is tudnak menni, mert például egy igazolást a hiányzásról a munkahely felé 5000 Ft-ért állítanak ki...”
 • 22. delmagyar5 2012. július 17. 00:23
  „Es ha en utazgatom a nagyvilagban es szeretnem magammal vinni az urnat?ahhoz meg mi a fene engedely kell majd???meg gondolom majd arra is kitalalnak valami " kulfoldiadót" ...mekkora baromsag...eluldozik az embereket az orszagbol-ez ma mar tomegjelenseg...na de hogy a hullákat is??!! ezentul meghalni is kulfoldon lesz erdemes...ott egyebkent is csak egyszer kell megvaltani a sirhelyet es kesz...ez is csak magyarorszagon van hogy 25 evente kihajitanak az "alberletbol" ha nem fizet valaki...-merthogy te mar ugyse tudod kifizetni,hisz halott vagy...”
 • 21. ado 2012. július 16. 22:20
  „Döbbenet...! Ezeket a hozzá szólásokat kéne az egész világ elé tárni...Ez van ma MO-on! Éljen Nov.1...? Hát érdemes minden évben a parkolási és embercsödület túrákon átesni a temetőkben? Rég elveszett szent hagyomány..Mindenkinek meg kell élni valamiből,de nincs miről,kiről beszélni,ha valaki temetkezési vállalkozást ilyen pofátlan árakon vállal "törvényesen" Ez a tradiciónális egyházi szokás és vállalkozók ellen csak egy megoldás van: Tartsd otthon szeretteid!! A DM forum meg jól csinálja, jól ki lehet ide írni mindenfélét úgyse változik semmi....”
 • 20. havranek 2012. július 16. 21:16
  „Mit mondanak erre a" rendszerváltók" ?
  "Megéri mert szabadok vagyunk" !
  "Csak a komcsik vissza ne jöjjenek" !
  Mindezt értem csak azt nem ,hogy akik ezt elhiszik miért nem tudnak örülni ?
  Na meg még az nem világos mikor jönnek rá ,hogy bizony itt nagyon de nagyon "átdobták" Őket mint azt a bizonyos végterméket a palánkon .”
 • 19. July 2012. július 16. 20:24
  „A legnagyobb biznisz a születés és a halál.....

  Édesapám egyszemélyes urnafülkéjének megváltása 12 évvel ezelőtt nettó 28.000 Ft-ba került. Ugyanennek az urnafülkének a megváltása most "kétszemélyesként" nettó 48.000 Ft (bruttó 60.960 Ft) lenne. Nekem is felajánlották az akár 24 havi részletfizetést is, de édesapám ide vagy oda, én egoista módon inkább a két gyerekemre fogom ezt a pénzt költeni. Megkérdeztem, mennyibe kerülne, ha elviszem a hamvakat. Íme: urna kivétele (azaz a 2 db csavar kicsavarása a márványlapból) nettó 2.000 Ft, hamukiadás (azaz az íróasztal egyik oldaláról a másikra való átrakás) nettó 5.400 Ft, helybenszállítás (azaz a sírhelytől az irodáig) nettó 1.500 Ft. Tehát potom bruttó 11.300 Ft, és már szórhatom is szét a hamvakat az általam választott helyen..... Na ez a szó szerinti pénzkidobás! Amióta ezeket a számokat megtudtam, azzal vigasztalom magam, hogy csak az hal meg, akit elfelejtenek.....”
 • 18. lukrecia 2012. július 16. 19:45
  „Múltkor lent horgásztam a Tiszán. És Azt hallottam temetés van a hídon. Egy halott hamvait szórták a vízbe, majd másfél km -el lentebb úszott el mellettünk egy koszorú.
  Nekem készen áll egy urnás kis sír, de kikötöttem csak Tiszába vagy tengerbe szórhatnak. Sőt lehet ragaszkodom a hozzátartozónélküli állami temetéshez :(( Ennyire becsülöm a saját életemet halálomat.”
 • 17. olvastam 2012. július 16. 18:41
  „Félnek, hogy egyre kevesebb lesz a bevételük, mert nem kérjük a temetést. Mi sem fogjuk, már megbeszéltük a családdal. Fölösleges pénzkidobás, teljesen fölösleges a sírhoz való kijárogatás. Épp elég a mi öregeink sírjait gondozni, ha lejár, meg se hosszabbítjuk már. Csak az a baj, hogy most meg az urna hazahozatalának szigorításával szinte zsarolják az embereket. Emlékezni otthon is lehet, megszűnik legalább - főleg így falun -, hogy a szomszédok, ismerősök azt lesik, ki mennyit jár ki a temetőbe. Ja, és megkérdeztem, de urnafalat nem szándékoznak építeni. Az urnás temetés szinte ugyanolyan, mint a testtemetés, csak kisebb a sírhely. Úgy tűnik, meghalni se lehet békében, nyugodtan, mert a családnak okozunk ezzel is anyagi ellehetetlenülést.”
 • 16. Mike3 2012. július 16. 18:40
  „Az örök nyugalomról annyit, hogy ki akartam fizetni a nagyszüleim sírját 500 évre és elhajtottak a francba.”
 • 15. ossian33 2012. július 16. 16:57
  „Minek kell az engedély? Úgyis megadják, csak fizetni kell érte, ez a lényege.
  Élni sem olcsó, de meghalni sem.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vakáció, bizonytalanságban

Elbocsátásoktól tartanak a nyaraló pedagógusok, tanácstalanok az önkormányzatok. Tovább olvasom