Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Sokaknak új háziorvos után kell nézniük

Szeged - Több száz háziorvosnak kell 2016 januárjától befejeznie a gyógyítást – azoknak, akiknek nincs területi ellátási kötelezettségük. Csak Szegeden közel 20 ilyen doktor van, az ő pácienseiket átveszi majd a többi háziorvos. Az érintettek értelmetlennek tartják a rendeletet, a háziorvosi egyesület megyei vezetője szerint végre rend lesz.
A területi ellátási kötelezettséggel nem rendelkező háziorvosok 2016-tól már csak akkor praktizálhatnak, ha elvállalnak egy tartósan betöltetlen praxist. A törvénymódosításnak köszönhetően az országban több száz háziorvost veszítenek el betegeik – többnyire olyanokat, akik üzemorvosi vagy szakorvosi praxisuk mellett látták el a hozzájuk járó pácienseket.

– Szegeden legalább húszan vagyunk érintettek – mondta el Szemerédi István, aki szerint meglehetősen furcsa így elvenni a betegeiket, ezzel együtt pedig bevételük egy részét is. – A területi ellátási kötelezettséggel rendelkező háziorvosok lehetnek üzemorvosok, az üzemorvos viszont nem lehet területi ellátási kötelezettség nélküli háziorvos – foglalta össze a rendelet lényegét az orvos. Az intézkedés azonban szerinte nem csak ezért logikátlan. – Mi csak kártyapénzt kapunk az államtól, a TEK-es orvosok ezen felül különböző pótlékokat is. Vagyis az államnak többe kerül majd ezentúl a betegek ellátása. Arról nem is beszélve, hogy sok esetben olyan praxisokba irányítják majd őket, amelyek már most is túlterheltek. Persze lehet választani másik orvost, ő azonban nem köteles fogadni azt, aki nem tartozik hozzá. Reméljük, változni fog még a rendelet, hiszen egy 800-1500 beteggel rendelkező, területi ellátási kötelezettség nélküli orvos gyakorlatilag egy körzetnyi beteget lát el.

Több TEK nélküli orvos van, mint kellene

– Talán végre kezdenek a dolgok a helyükre kerülni – mondta Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke. Véleménye szerint több TEK nélküli orvos van, mint kellene, Szegeden még az országos átlaghoz képest is kiemelkedő az arányuk. – Ők nem vesznek részt az ügyeleti ellátásban, és nincsenek közegészségügyi, járványügyi kötelezettségeik sem. Ráadásul üzemorvosként és körzetorvosként is 8-8 órát kellene jogszabály szerint dolgozniuk, amit nyilvánvalóan nem teljesítenek.

– Nem az a lényeg, hogy én mit szólok ehhez, hanem hogy a betegeket hogyan érinti majd – fogalmazott Nagy Mária. Szerinte a rendeletalkotók hozzáállása, miszerint „választanak majd másik orvost", nem túl szerencsés. Hozzátette: ő minőségi háziorvosi munkát éppen annak köszönhetően tud végezni, hogy üzemorvosi praxisából ki tudja egészíteni a forrásokat. – Imádom a háziorvoslást, de ha be kell fejeznem, nem tudok mit tenni. Amikor kezdtem a pályát, nem volt eladó praxis. Most pénzem nincs arra, hogy vegyek egyet.

Mindkét orvos egyetértett abban, hogy az érintettek többsége nem megy majd el betöltetlen praxisba – és nem csak azért, mert nincs pénzük megvásárolni. Egyrészt meglévő rendelőjükkel nem tudnának mit kezdeni, másrészt pedig nem véletlenül betöltetlenek azok a helyek, ahová mehetnének: messze esnek a várostól, kevés beteg van és szegénység, vagyis anyagilag nem éri meg ott dolgozni. Ráadásul ha elmennének, háziorvosi vagy szakorvosi praxisukról is le kellene mondaniuk – amely pont a bevételt jelenti számukra.

Csongrád megyében mindössze két tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van: Nagytőkén és Nagylakon. Csak a megyeszékhelyen tízszer ennyi orvos van, akiknek a rendelet miatt ez lenne az egyetlen lehetőségük, ám az sem biztos, hogy bármelyikük is él majd ezzel. Sok betegnek tehát hamarosan új háziorvos után kell néznie. S hogy kiknek kell befejezniük a praktizálást 2016 januárjában? Arról bizony érdeklődni kell. Az ugyanis egyik orvosi rendelőben sincs feltüntetve, hogy területi ellátási kötelezettsége van-e az illető orvosnak. Bár ha a hozzá tartozó utcák listája ki van függesztve, vélhetően van.

Olvasóink írták

 • 14. x 2013. október 22. 13:25
  „12. tol "egyszerü: nem kell orvoshoz menni és megszünik az egészségügy problemája ..."
  - Nevethetsz - bár nem az érdemem, egyszerűen szerencsém van - nem járok orvoshoz, nincsen eü-problémám.”
 • 13. Hammada_Fleet 2013. október 20. 12:02
  „Tahómagyarország jobban teljesít.”
 • 12. tol 2013. október 20. 09:56
  „egyszerü: nem kell orvoshoz menni és megszünik az egészségügy problemája Magyarországban. Ben.”
 • 11. szatyi 2013. október 20. 08:56
  „"4. queenmargareth1 2013.10.19. 15:55 "
  Te is a rókusi állomásra jársz orvoshoz?”
 • 10. ikszy 2013. október 19. 23:00
  „Kedves orvosok! Vegyétek észre: eljön az idő, amikor hontalannak, hajléktalannak lesznek bélyegezve. Rendcsinálás alapon.”
 • 9. ikszy 2013. október 19. 22:56
  „Majd figyeljük meg, hogy előkerül a népnemzeti háziorvoskarba való kötelező önkéntes jelentkezés. Orvos, beteg, gyermek csak darabra számít, főleg ha pénzt lehet belőlük kihúzni.”
 • 8. sultane 2013. október 19. 21:07
  „"kevés beteg van és szegénység, vagyis anyagilag nem éri meg ott dolgozni. "
  Tehát ha egy praxisban egészségesek az emberek, sőt, még szegények is, akkor oda nem éri meg elmenni orvosnak...
  Kicsit szerencsétlen megfogalmazás.
  Az szörnyű lenne, ha ezt így is gondolták volna... :-(”
 • 7. J.G. 2013. október 19. 20:30
  „Vegulis ezt meg nem rontotta el a fidesz mert nem nyult hozza. Na majd most...”
 • 6. V42515 2013. október 19. 19:37
  „Nagyon nem könnyű helyzet...

  Nincs olyan iparág Magyarországon, amelynek a biztonságát kormányzati intézkedések egyetlen tollvonással el nem törölhetnék, ezért is van ott a magyar gazdaság és ezért olyanok a kilátások, amilyenek. Sajnos.

  Ugyanakkor ebben a konkrét esetben lehet látni rendszerszintű rációt, ki nem mondott szándékot... A háziorvosi szakma jelentősen elöregedik, ez hatványozottan jelentkezik a falvakban. Ugyanakkor ezek a területi ellátási kötelezettség nélküli praxisok döntően (nagyobb) városokban vannak. Valószínűleg az érintett praxisok által kezelt betegszám megjelenése a többi, területi ellátási kötelezettséggel bíró praxisnál nem fog lórúgást jelenteni, (ha nem is lineárisan, de egy kis bevétel növekedést is hozhat a praxisnak. Nyilván ebben az esetben a praxist elvesztő orvosok új bevételi forrást kereshetnek - ők jelenhetnek meg vásárlóként az idősebb orvosok által vitt vagy egyáltalán be nem töltött falusi praxisoknál. Nyilván, ha orvosként lennék érintett a dologban, most verném a fejem a falba, hogy miért fektettem ellátási kötelezettség nélküli praxisba... Nem elegáns megoldás, amit a kormány tesz (sok hasonlót láttunk...), de ennek is lehetnek haszonélvezői, ha az eddig be nem töltött praxisok betöltésre kerülnek...

  (Zárójelben: abban tud valaki segíteni, hogy a foglalkozás egészségügyi ellátásnak mi értelme van? Mi értelme van párhuzamos ellátó rendszerek fenntartásának?)”
 • 5. merenge 2013. október 19. 16:41
  „Szuper ötlet, és tuti rend lesz, de hol is? Megint MI vagyunk a fókuszban, és minden a MI érdekünkben történik. Hányok a sok barom sok barom ötletétől, és meg is szavazzák.”
 • 4. queenmargareth1 2013. október 19. 15:55
  „üzem és háziorvos max 4-4 órát dolgozik.Az enyém, de szerintem nincs meg ennyi sem naponta, amúgy rendes.csak lehetne egyszer pontos a rendelés kezdéssel nem két óra eltéréssel kezdeni.Mert mindenki beszámolja már a két órás késést, úgyhogy ki lehetne javítani a rendelési idő kezdetét, ám befejezni, meg befejezi 17 órakor és akkor még a négy óra sehol sem lenne:)Ezalatt ő üzem és háziorvos egyszerre minden napon (munkanapon).na, ez van, mégiscsak orvos és , mint írtam:rendes.”
 • 3. csonakos 2013. október 19. 14:06
  „A háziorvos az egy bizalmi kapcsolat beteg és orvos között! Ebbe hülyén, erőből belenyúlni nem normális dolog! (Ide sokkal csúnyábbat akartam írni de moderálom magam) Ez nem gatya, hogy levetjük az egyiket oszt húzunk föl egy másikat! Még jó, hogy a választások előtt erre az orvosokra is fény derül! Gondolom ők - a haverok - kapják az elkényszerített betegeket!
  Több évtizedes gyógyító munkába akarnak a kontárok belenyúlni! El a kezekkel a családi háziorvosoktól akik generációk egészségére gyógyulására felügyelnek! Lehet ez a baj? "Nem hullik eléggé a férgese"?”
 • 2. Gyula1953 2013. október 19. 10:02
  „Nagy Mária jobban teszi,ha mélyen hallgat!Pár éve elküldte a betegeit hogy Ő nem hajlandó többet háziorvos lenni,csak üzemorvos lesz!Üdv.egy volt betege!”
 • 1. palimadar 2013. október 19. 09:46
  „"Ráadásul üzemorvosként és körzetorvosként is 8-8 órát kellene jogszabály szerint dolgozniuk, amit nyilvánvalóan nem teljesítenek."

  Nyilván nem értek hozzá, hiszen eddig csak beteg voltam, orvos nem.
  Mit jelent a 8 órát dolgozni, ha éppen nem jön beteg?
  Elég-e 8 órát dolgozni, ha a rendelés végén még tucatnyi beteg ül a váróban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Befüvesítik a REÖK-öt

Fű borítja be az átriumot egy rendkívüli nap erejéig a REÖK-ben. Tovább olvasom