Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Sokan az ajándékok miatt választanak gyógyszertárat

Szeged - A patikák közti kemény verseny indokolja, hogy Szegeden általánossá vált az a gyakorlat, amit két és fél éve még büntetett volna a gyógyszerészkamara: az ajándékozás. Azóta az első fecske már pontokat gyűjtet a vevőkkel – ami patikafronton országosan is egyedülálló.
Két és fél évvel ezelőtt még etikai eljárást indított a gyógyszerészkamara azon szegedi patikák ellen, amelyek a pácienseknek ajándékokat adtak egy-egy vásárlás után – azóta viszont ez a gyakorlat teljesen általánossá vált a városban. Ezt a verseny indokolja, hiszen a szegedi patikapiac telített: 46 közforgalmú gyógyszertár működik a városban. Mára az ajándékozás annyira megszokottá vált, hogy az egykori első fecske, a Sas Patika – illetve a szintén a Pharmainvest-csoporthoz tartozó több Pingvin és Panda Patika – már módszert váltott: nyár vége óta nem a gyógyszertárban, hanem külön pontbeváltó helyen válogathatnak a páciensek a nagyjából 200-féle ajándéktárgy közül. Egy adatlap kitöltése után minden új vevő törzsvásárlói kártyát kap, ezen gyűjtheti a vásárlások után járó pontokat, amelyeket különböző ajándékokra válthat be. A fajátéktól az edénykészleten át a mosóporig számos termék választható. A megoldás nem újszerű, a nagyobb kereskedelmi láncoknál, benzinkutaknál már bevett – patikafronton viszont az országban is egyedülálló. cégtől kapott információ szerint az új rendszer népszerűbb a réginél, mivel nagyobb értékű terméket is kaphatnak a páciensek – ezért állandó telt házzal működik a beváltóhely. Ráadásul így a gyógyszerészektől sem vesz el időt az ajándékozás.

– Ha mások is így csinálják, nekünk is be kell szállni a versenybe, mert lemaradunk – magyarázta a „másik első fecske", a Kígyó Gyógyszertár vezetője, Zolnay Kriszta, 2006-ben miért fogtak bele az ajándékozásba. A kamara annak idején velük szemben is eljárást indított. A vezető szerint ma már sokan azonnal az ajándékok iránt érdeklődnek – ahelyett, hogy a gyógyszereikkel kapcsolatos információkról kérdeznének. A Kígyóban viszont a mai napig figyelnek arra, hogy legalább az egészségmegőrzéssel kapcsolatos árukat – például kozmetikumokat, vitaminokat – adjanak ajándékba.

A szegedi Sas Patika és a Pharmainvest-csoporthoz tartozó gyógyszertárak Kálvin téri pontbeváltó üzletében állandó a telt ház. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Dóm patikában azt mondják, rákényszerülnek arra, hogy pluszt is adjanak.
Fotó: Frank Yvette

Rászorítva

– Az emberek megosztottak: egy részük csak az ajándékok alapján választ patikát, mások ezt ki nem állják, vagy semlegesen fogadják. Rá vagyunk szorítva az ajándékozásra – magyarázta a Sasnál kisebb, Dóm Patika vezetője. Lacsán Péter – aki korábban a Sast vezette – elmondta: a pácienseket kedvezményes árú gyógyszerekkel, valamint többek között csokival, tusfürdővel csalogatják be.

Büntetlenül

A patikai ajándékozás azért lehetséges, mert a 2007 januárjától élő gyógyszer-gazdaságossági – más néven patikaliberalizációs – törvény nem tiltja a gyógyszertáraknak, hogy ingyenes árumintákat ajándékozzanak. Ugyanez a törvény törölte el a gyógyszerészkamara felügyeleti jogát azon patikákkal, patikusokkal szemben, akik nem tagjai a kamarának. Emiatt szűnhetett meg a kamara etikai eljárása a Sas Patikával szemben, így végül elkerülték, hogy büntetést fizessenek az ajándékozás miatt.

Megyei helyzet

Vásárhelyen a Pingvin Patikában pontokat lehet gyűjteni gyógyszervásárláskor, amelyek különböző ajándéktárgyakra válthatók be. Szentesen az Ezüsthárs Patikában apró ajándékokat, termékmintákat adnak a vásárlóknak a gyógyszer mellé. A makói gyógyszertárak közül a főtéri Korzó Patika betegtájékoztató újságokat ad a leggyakrabban ajándékként, illetve a gyerekeknek matricát. Alkalmanként előfordult, hogy gyógyhatású fogkrémet osztogattak kis kiszerelésben. Az Aradi utcai Tescóban lévő gyógyszertárban most szaloncukorral és papír zsebkendővel kedveskednek a vevőknek, de ajándékoztak már vitaminkészítményt is.

Olvasóink írták

 • 4. Hibiszkusz 2008. december 31. 09:29
  „Szerintem kedves gyógyszert szedők nem csak az ajándék miatt megyünk a fent jelzett patikákba, hanem előfordul, hogy akár 300 ft-tal is olcsóbban váltjuk ki a gyógyszerünket. A gyógyszerek szabadárasak, nekem ezt egy gyógyszerész mondta és én oda megyek ahol tudom, hogy olcsóbb.Csak szerintem vannak gyógyszertárak, ahol semmi nem elég és a beteg embereken próbálnak meggazdulni! Sajnos!”
 • 3. CID 2008. december 22. 14:26
  „zetor : Gondolom a falusi patikusnak is annyi a haszna mint a városinak, szóval, ha nagyon akarná ő is adhatna ajándékot. Szerintem”
 • 2. zetor 2008. december 19. 18:07
  „Vajon ki fizette ezt a cikket?
  Remélem a zsurnaliszta kapott egy 10 db.-os zsebkendőt.
  Egyébként, ha tombácz úr elolvasná a gyógyszertörvényt talán rájönne, hogy az embereket nem szabad gyógyszer vásárlásra ösztönözni.
  Ezért mennek tönkre a kis falusi patikák, mert Mari néni az esztékából át megy a sasba és ott váltja ki a gyógyszert és kap egy frankó táskát, vagy fogkrémet és mindenki boldog. Kivéve a falusi patikust, aki x évig tanulta a szakmát, és lehet, hogy a szülei is gyógyszerészek, de ebben a mai világban a tradíciók nem számítanak.”
 • 1. vmagdi 2008. december 19. 17:36
  „Kedves Tombacz Robert
  ekkora gagyi cikket, maradt volna inkabb agyban! Nyilvan, ha ket gyogyszertar kozul az egyikben adnak valami pluszt, akkor odamegyunk... ez nekunk nem, maganak ez vilagszenzacio?
  holnap arrol irjon, hogy ha sarba lepunk, sarosak leszunk, ekkora baromsagot!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

200 méter, 8 perc alatt

Szeged - Nyolc perc alatt jutottunk el a Dugonics téri dupla körforgalomtól a Somogyi és a Kelemen utca kereszteződéséig, ahol további egy percet dekkoltunk, mire átjutottunk. Tovább olvasom