Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Sokan segítenének Németh Etelkán

Szeged - Munkalehetőséggel keresték meg, és albérletet is ajánlottak az ország több pontjáról Németh Etelkának. A kalocsai börtönből nemrég szabadult, hajléktalanszállón élő nő élete az elmúlt egy hétben alaposan felbolydult. Jólesik neki az emberek segítőkészsége.
Nagyot fordult a világ egy hét alatt Németh Etelkával. Az 59 éves nő története lapunkban jelent meg először: egy elcsattant pofon után leszúrta élettársát, 7 évet töltött a kalocsai női börtönben; szabadulása után családja elfordult tőle, és hajléktalanszállóra került. A bábművészetet tanult, több nyelven beszélő, kétdiplomás egykori pedagógus munkát sem talált. Minden vágya egy önálló albérlet – és hogy újra dolgozhasson.

Az elmúlt napokban Etelka szerepelt a Mokkában, a Kossuth rádióban és az egyik országos bulvárlapban is. Lapunkhoz több megkeresés érkezett olvasóinktól: mind segíteni szeretnének az asszonyon. Ki ingyen, ki jelképes összegért albérletet ajánlott, egy fővárosi bábtársulat vezetője munkát kínált – még Kanadában is segítenének neki, ha kiköltözne.

Deszken albérlet várja, Pestről bábszínházas ajánlatot kapott. Fotó: Frank Yvette
Deszken albérlet várja, Pestről bábszínházas ajánlatot kapott.
Fotó: Frank Yvette

– Kétélű dolog volt, hogy elmeséltem a történetemet: nem lehetett előre tudni, hogyan reagálnak majd az emberek. Szerencsére sokan keresnek, mindenki segítőkész. A Budapestről érkezett gyerekbábszínházas ajánlat közel áll a szívemhez: Szegeden kellene a társulat szervezői feladatait ellátni. Dunavarsányból is telefonált egy kedves hölgy, aki vállalkozása beindításához keres Szegeden embert. Szegváron paprikacsumázást kínáltak, a fővárosból pedig egy idősebb nő hívott fel, és irányított egy Békés megyei szervezethez. Itt szintén tudnának szegedi munkát adni. Naponta kapok telefonokat, vagy írnak levelet az Indóház téri hajléktalanszálló címére: minden ajánlatot szívesen fogadok. Nem gondoltam volna, hogy ilyen sok jószívű ember van – mondta lelkesen Etelka.

Egy deszki házaspár és egy csóri nő albérletet kínált. – Deszken egy kacsalábon forgó palotában mutatott a tulajdonos egy önálló lakrészt. Valamennyit fizetnék az albérletért, csak az utazás anyagi része aggaszt egy kicsit. Ezért mihamarabb szeretném valamelyik munkát elvállalni, hogy a buszköltséget is gond nélkül ki tudjam fizetni – mondta Etelka. Beszéltünk telefonon a deszkiekkel: nevük titokban tartása mellett azt mondták: újságunkból egy talpraesett nőnek ismerték meg Etelkát, senkivel szemben nincs előítéletük, és meg is sajnálták a nőt.

Olvasóink írták

47 hozzászólás
 • 47. cselac 2011. augusztus 05. 22:40
  „Ebgondolat: én úgy gondolom, hogy normális erkölcsi értékekkel és normákkal bíró emberek az élet ilyen területein nem állnak olyan nagyon szemben egymással...”
 • 46. Dorchyyy 2011. augusztus 05. 22:34
  „Ne haragudjatok ezt nem birom kihagyni....... nem védeni akarom de..... én éltem együtt igazi bérgyilkossal,igaz mielött össze költöztem vele nem tudtam hogy az,de mikor megtudtam hány embert ölt meg elötte külföldön kemény pénzekért akkor se raktam az utcára,velem rendes volt és egyszer se bántott.Rendesen fizette a lakbért és egy hangos szóváltás nem volt köztünk. A mai napig nehezen hiszem el mivel foglalkozott,mert tipikusan ártatlan báránynak tünt,de állitólag bérgyilkos volt. Én nem az alapján itéltem hanem az alapján amilyennek megismertem. Csak azért irtam ezt le mert szerintem bárki lehet aljas gyilkos ezért vagy azért emberek vagyunk és változunk mindannyian.Talán csak akkor tudnánk meg ha mi is ilyen helyzetben lennénk de szerencsére nem. Ugyanakkor igazat adok azoknak is akik fel vannak háborodva a médián szerzett szerencséjének,de ne irigyeljük már.Ezek csak ajánlatok,csak rajta áll melyiket fogadja el.Kivánjunk neki sok szerencsét és élje ö is életét amig lehet.Én egy percig nem lennék a helyében.”
 • 45. hajnalka 2011. augusztus 05. 19:25
  „Nem stimmel ez sehogy sem!
  A "rosszkor voltam rossz helyen" nálam a gyorsvonatra vonatkozik. És sokat mond, hogy a családja megszakította vele a kapcsolatot. Ők közelről ismerték a körülményeket.
  Nem vagyok ellendrukker, sikerüljön neki! Miért ne?
  Csak az a fenntartásom, hogy több százan keresnek ugyanilyen vagy még rosszabb helyzetből megoldást az életükre, de épp nem öltek embert.
  Aki igazán bajban van, nem az újságnak nyilatkozik. Küzd, próbálkozik, netán belepusztul. Nem hirdeti a nyomorát.”
 • 44. KamuNeni 2011. augusztus 05. 19:11
  „Sok rosszindulatu megjegyzes van itt. Nektek is oda kellene jutni hogy valaki korbe pofozzon es vedtelenul turni. Szerintem tobb ilyen no kellene es akkor talan a sok reszeges eroszakos alak nem utne verne anyatokat.

  Mig a gyilkossag rossz, neha az ember elkeseredeseben es kiszolgaltatottsagaban csak eroszakhoz tud folyamodni.

  Persze aki olyan haztartasban nott fel hogy az eroszak mindennapos dolog volt es kuss volt beleszolni az nem is ertene meg hogy mindenkinek epp egyforma joga van az elethez es a lehetosegekhez amit az nyujt. Akinek soha nem volt joga a csaladjaban mig felnott annak ez termeszetes lehet mert nem is tudhatta hogy van normalis elet is.

  Ennek a nonek elege volt a felelembol es a koszolgaltatottsagbol es tett ellene. Lehet nem tudott megszokni az eroszakos barom elol es azert valasztotta ezt a megoldast. Ki tudja? o csak!!

  Mostmar vege es kesz. Ott a soik rohadt gyilkos mind szabadon futkos. Azokkal egyetertetek?”
 • 43. Ebgondolat 2011. augusztus 05. 19:05
  „26. cselac 2011.08.05. 13:29
  Bár ritkán játszunk ugyanazon a hangszeren, ezúttal köszönöm, hogy a sajtósom voltál!! :))”
 • 42. csillogás 2011. augusztus 05. 18:55
  „Sok Sikert Etelka!”
 • 41. jozko 2011. augusztus 05. 17:26
  „A média felelőssége egyre nagyobb ebben a dologban.
  Felelőtlen celebgyártásra kezd hasonlítani!
  Ez nem azt jelenti, hogy kételkedem a cikkíró /és a riporterek.../ jó szándékában.
  Az élettapasztalataikban inkább.

  Nem személyeskedésnek szántam -ez a véleményem.”
 • 40. Mignon 2011. augusztus 05. 17:15
  „39. folyt.:

  ...ehanem sok betöltendö munkahelyhez
  erkölcsi bizonyitvany is..."”
 • 39. cselac 2011. augusztus 05. 16:34
  „Jaj, csókolom, azért a felkapáshoz nem csak a média kell...”
 • 38. Nórikám 2011. augusztus 05. 16:04
  „26:Cselac: azt teszi, munkát keres. Arról nem ő tehet, hogy a média felkapta. ,persze nyílván így nagyobb esélye lesz. Mondjuk ha úgy keres munkát, hogy letagadja a bűnét? Legalább egyenesen bevallotta. Ne értsétek félre, nem helyeslem én amit tett, -bár nem ismerjük mi történt,mennyit gyötörték,másnak is elborult mát az agya- de életben van, elevenen nem bújhat a föld alá. Én sem engedném az otthobnomba, nem bíznám rá a gyermeke, de ha nem akarna dolgozni, azért szapulnátok. Azt hiszem tényleg jobb lenne, ha elfogadná a kanadai ajánlatot.”
 • 37. JABBA 2011. augusztus 05. 15:32
  „36. macusnéni 2011.08.05. 14:48

  "Ennek az Etelkának meg kell adni a lehetőséget,hogy munkát és albérletet találjon." Ahogy mondod: munkát és albérletet találjon, de ne a médiát használja fel erre. Majdcsak az lesz belőle, hogy mindenki a médián keresztül fogja az állását/albérletét/gondját megoldani.

  Apropó: Majd én is jelentkezek a médiába és elsírom magam, hogy 3x fogom kifizetni a kocsim árát, de ezt nem szeretném és kérek olyan segítséget, hogy a tartozásomat valaki egyenlítse ki. :D”
 • 36. macusnéni 2011. augusztus 05. 14:48
  „Aki még nem élt át olyat,hogy naponta verik,részegen randalíroznak az nem is tudja milyen ez.Én is voltam sok esetben a szekrény aljában hálóingben,hogy elkerüljem a cirkuszt.Na nem a férjem,hanem apánk bicskával hajkurászta anyánkat,a tesom simán kilépett az ablakon,ahelyett szembeszállt volna vele férfiként.Én akkorát sóztam a kezére,hogy menten elejtette a bicskát,igaz eléggé meg is lepődött.Aki még nem élte át ezt éjjel,az csak itt osztja az észt.Ennek az Etelkának meg kell adni a lehetőséget,hogy munkát és albérletet találjon.Előtte is ott az élet,más is volt a börtönben és utána rendesen élt.Ismertem én a múltból olyat,akinek apja,anyja büntetőbíró volt,a fiuk,ki-be sétált a sittről.De utána egyszer csak észhez tért.Mindenkinek van ott egy téglája,csak az a kérdés,hogy mikor veszi igénybe.Lehetne az újságnak több ilyen cikket hozni,nem pedig mi van Alekosszal,meg a többi alkoholistával.”
 • 35. Mignon 2011. augusztus 05. 14:48
  „Igen.
  Sok sikert Etelkanak!

  Csak egy megjegyzesem lenne:

  Az elözö cikkben nyilatkozta, valahogy igy:
  "...Leültem büntetesem, embert öltem, mert
  elborult az agyam, es rossz helyen rossz idöben voltam..."

  Amikor ezt olvastam, akkor meg majdnem nekem borult el az agyam...
  (En, nem alkalmaznam a cegemnel, de ez maganvelemenyem.)

  De, azert sok sikert kivanok.”
 • 34. SzőkenőSzarvas 2011. augusztus 05. 14:44
  „Nem tudom, miért ölt ez a nő. Azt tudom, hogy az önvédelem és az "elborul az agyam" nem áll messze egymástól. Csak annyit szerettem volna mondani (de nem tettem, és most igen), hogy mindenki érdeke, hogy a börtönből szabadulókat segítse a beilleszkedésben. Egyszer egy buszmegállóban megszólított egy férfi, aki útbaigazítást kért, majd elmondta, hogy 15 évig volt bent, és már nem ismeri fel Szegedet. Egyszerűen elment mellette a világ. És akkor nem az volt az első gondolatom, hogy az ő baja, hanem az, hogy milyen lehet kijönni évek után, úgy, hogy nem ismered fel a környezetedet, mert megváltozott, és hiába keresel munkát, mert börtönviseltként nem fognak felvenni sehova, ráadásul mindenki mutogat rád. és se lakhelyed, se pénzed, se támogatás. Próbálkozol egy ideig, aztán rájössz, hogy mindenki jobb, mint te, és nem marad más, mint ugyanazt csinálni, amiért bekerültél. És saját érdekemben úgy gondolom, hogy azért kell segíteni nekik, hogy ne engem raboljanak ki / öljenek meg. Mondom ezt annak ellenére, hogy 45 ezerért félállásban vagyok, nincs lakásom, nincs autóm, gyerekekre pedig azért nem számíthatok, mert ilyen anyagi körülmények között nem tudom bevállalni. De úgy gondolom, hogy azért nem szorulok segítségre, mert saját erőből is tudom valamennyire irányítani a sorsomat, ellenben azokkal, akiket eleve megbélyegeznek múltjuk miatt.”
 • 33. SP 2011. augusztus 05. 14:31
  „Nyugtával dicsérjük a napot.
  Ezek még csak ajánlatok. Mindenesetre ez is már sikertörténet. Örülni kell, hogy Etelka a munkát választotta alkohol nélkül, és nem a bűnt.

  Kiss Gábor Gergő írásaira az igény megnőtt.
  Sorozatot kell indítani sorsokról, diplomás és nem diplomás embererekről, akik munkával szeretnék a kilátástalan életüket jobbá tenni.

  Várom a hasonló következő cikket.”
 • 32. SzőkenőSzarvas 2011. augusztus 05. 13:53
  „cselac: igen, itt vagyok. De csak mert egy súlycsoportban voltunk. Nem tudom, mit tettem volna, ha ő erősebb. De az ember küzd az életéért. Nem kívánom senkinek, hogy két hónapig úgy éljen, hogy a könyvespolcot a szobaajtó elé húzza esténként, hogy rendőrök segítségével mehessen csak be a lakásba, hogy minden munkába indulás előtt a földön hemperegjen élete párjával (nevezzük verekedésnek), hiszen eleinte "CSAK" egy pofon volt...”
 • 31. Ányez 2011. augusztus 05. 13:45
  „SzőkenőSzarvas, ez a hölgy nem önvédelemből ölt, hanem mert "elborult az agya". (Egyébként pedig nem kell tűrni a családon belüli erőszakot, és leírtad Te is( burkoltan), hogy van más megoldás is. Nem kell hagyni magad agyonveretni, de nem is kell megölnöd valakit. Te is nyilván egy harmadik lehetőséget választottál, mert szerencsére élsz, és gondolom nem a börtönből kommentelsz. Ne csináljunk már úgy mintha nem lenne csak ez a két alternatíva: vagy én halok meg vagy a másik.)
  A bosszantó pedig az ebben az esetben, hogy a sajtó mártírt csinál ebből a nőből, és erre a munkaadóknak megindul a könnyelválasztása. Igen, keressen szépen munkát, próbáljon visszailleszkedni a társadalomba. Mint ahogy sok ezer más munkanélküli is Magyarországon.”
 • 30. kiokushyn 2011. augusztus 05. 13:40
  „Még azt is megemlíteném, hogy a kedves aranyos gyilkos Etelka Szeged promináns egyéniségeihez tartozott.Nem a nyelvtudására és a végzettségére gondoltam!”
 • 29. cselac 2011. augusztus 05. 13:39
  „SzőkenőSzarvas: hagytad magad agyonverni? Nem, úgy tűnik, itt vagy. Ha minden igaz, nem is szúrtál le senkit, erről tanúskodik, hogy itt vagy. Úgy néz ki, akkor mégiscsak van valamiféle megoldás...a szomszédunkban lakott egy idős házaspár. A bácsi idős korára eléggé lefogyott, a asszony terebélyes maradt. Naponta verte az urát. Van számos ilyen eset, nem szeretem, amikor a házasságon belüli erőszak csak arról szól, hogy jaj, szegény asszony, sajnos mindkettőre van példa. Arról nem is beszélve, hogy nem is feltétlen kell tettlegességig fajulnia a dolgoknak, a nélkül is lehet terror.”
 • 28. kiokushyn 2011. augusztus 05. 13:32
  „Megyek má!
  Leszúrom az asszonyt,mert rendszeresen pofán vágott!JA, s véletlenségből erős felindultságból baromira is megdöglöttem! Leülöm a büntit, s aztán bekerülök a médiába, s onnantól kezdve havaj és hozsánna van nékem!”
47 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hős ég - a magas UV miatt

Nagyon magas lesz az UV-sugárzás a hétvégén annak ellenére is, hogy alig fog 30 fok fölé kúszni a higanyszál a hőmérőben. Tovább olvasom