Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Sokan vezetnek begyógyszerezve

Szeged - Az EU-országok közútjain 2001-ben 50 ezer halálos baleset történt: a közösség ennek 50 százalékos csökkentését tűzte ki 2011-ig.
Az európai uniós átlagnál sokkal többen ülnek begyógyszerezve volán mögé Magyarországon – jelentette ki Varga Tibor professzor tegnap délelőtt a Kábítószerek, alkohol és gyógyszerek hatása alatti gépjárművezetés (DRUID) című európai projekt záróértekezletén a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Az EU-országok közútjain 2001-ben 50 ezer halálos baleset történt: a közösség ennek 50 százalékos csökkentését tűzte ki 2011-ig. A professzor szerint eddig 30 százalékos csökkenést tudtak elérni. A DRUID projektben 2008–2010 között 18 európai ország vett részt, aminek költségvetése közel 20 millió euró volt. Az országokban véletlenszerűen állítottak meg gépjárművezetőket, akiknek alkoholos befolyásoltságát ellenőrizték a kilélegzett levegőből. Önkéntes alapon nyálmintát gyűjtöttek tőlük, amelynek toxikológiai vizsgálatakor kábítószer vagy gyógyszer jelenlétét keresték a szervezetben. Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a fenti időszakban történt halálos balesetek elemzése is zajlott: a boncolás alkalmával az áldozatok vér- és vizeletmintáját analizálták. A vizsgálatokat a Szegedi Tudományegyetem Igazságügyi Orvostani Intézete végezte Magyarországon.

Az Unióban véletlenszerűen megállított sofőrök 3,48 százaléka állt alkohol hatása alatt – kábítószer az esetek 1,9 százalékában, gyógyszerhasználat 1,4 százalékban volt kimutatható. Csongrád megyében 0,13 százalékban mutattak ki alkohol, 0,99 százalékban kábítószer jelenlétet. – Mindkét érték jóval az uniós átlag alatt van. Gyógyszerhasználatot viszont a megállított autósok 3,1 százalékának szervezetében mutattak ki Csongrád megyében. A magyarok főleg Seduxen, Rivotril, Contramal és Xanax beszedése után ülnek autóba. A halálos balesetben elhunyt autóvezetők nagy többsége ugyanakkor alkoholt fogyasztott vezetés előtt – mondta a professzor.

Olvasóink írták

 • 5. deszkás 2012. február 23. 20:44
  „Medve anyám! Mekkora a baj. A 39x-eres ittas vezetőt még mindig nem tudni hogyan jutalmazták? Mert ugye 38 után se vonták be a jogsiját egy napra se?”
 • 4. spiler 2012. február 23. 20:03
  „nekünk meg fizetni kell az inzulinért,,,,,KÖSZÖNJÜK FIDESZ”
 • 3. mittaláltam 2012. február 23. 18:01
  „A határ a csillagos ég! Stohl Buci például rendszeresen odáig repült! A legutolsó alkalommal sajnos mást is majd nem vitt magával.”
 • 2. antimater 2012. február 23. 17:25
  „Ugyan van-e határa az emberi felelőtlenségnek?”
 • 1. mittaláltam 2012. február 23. 16:49
  „...jelentette ki Varga Tibor professzor tegnap délelőtt ...
  Bocs, de ez ma délelőtt volt :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jól vizsgázott az új katasztrófavédelem

Megyénkben egyetlen települést sem zárt el a külvilágtól az utóbbi tíz-tizenöt év legnagyobb havazása. Tovább olvasom