Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Sokba kerül a kórházaknak a kötelező váltás

Csongrád megye - Milliókat buknak az állami fenntartásba került kórházak azon, hogy kereskedelmi bankok helyett a Magyar Államkincstárnál kell január óta számlát vezetniük. Az eddigi kedvező kondíciók megszűntek: az átutalásokért fizetnek, kamatot viszont nem kapnak. Az informatikai rendszer is elmaradott: lassúbbak és kevésbé átláthatók a pénzügyi tranzakciók.

Komoly anyagi veszteség éri azokat a kórházakat, amelyek az év elején állami fenntartásba kerültek. Januártól kötelezően a Magyar Államkincstárnál kell vezetni a számlájukat, mely az utalásokért jóval több pénzt kér, a számlán tartott pénzért viszont kamatot nem ad. A kereskedelmi bankokkal kötött egyéni megállapodásoknak köszönhetően eddig évente több millió forintot tudtak megspórolni a legszegényebb intézmények is. Azok pedig, amelyek komolyabb tartalékkal rendelkeztek, akár egy új műszer árát is ki tudták hozni a kamatokból. A kórházak nehézségeit tovább növeli, hogy az államkincstár nem ad folyószámlahitelt, márpedig több intézmény korábban rendelkezett ilyennel, amelyből például a legsürgősebb beszállítói tartozásokat időnként kiegyenlíthette, így nem kellett késedelmi kamatot fizetnie.
Csongrád megyében három kórház került év elején állami fenntartásba: a deszki, a makói és a szentesi. Hogy mekkora összegtől esik el az új számlavezető miatt az intézmény, arról Bálint Beatrix, a deszki kórház igazgatója nem nyilatkozott.

– Némi költségtöbbletet eredményez – fogalmazott.

Változtatást akarnak

A Magyar Kórházszövetség úgy becsül: egy megyei kórház havonta 200–400 ezer forintot bukhat csak az utalások díja miatt. A szakmai szervezetek el szeretnék érni: a kormány változtassa meg a Magyar Államkincstárra vonatkozó szabályokat, hogy az állam által átvett kórházak ingyen utalhassanak, és kamatot kapjanak a számlájukon lévő pénz után.

– Nincs pontos információnk arról, mekkora veszteséget okoz az intézmény számára, hogy nem kereskedelmi banknál vezetik folyószámlánkat – mondta Várkonyi Katalin, a szentesi Dr. Bugyi István kórház főigazgatója. Még rózsaszín csekken intézik az átutalásokat – a banki rendszer várhatóan a jövő héten lesz elérhető számukra. – Reméljük, ez megkönnyíti majd az ügyintézést – tette hozzá a főigazgató.

– Bár tavaly nem volt sok pénzünk, pár millió forintot így is jelentett, ha egy-két napig állni hagytuk a számlán. Ez legalább kiegyenlítette a kezelési költséget, amit mostantól magunknak kell kigazdálkodnunk: átutalásonként 250–300 forintot – mondta el Csernus Imréné, a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház-Rendelőintézet közgazdasági osztályvezetője. Hozzátette, nem csak ez a probléma az átállással. – Csak most jött meg a program, közel három hétig minden átutalást kézzel töltöttünk ki. Minimum ezer papírt gyártottunk, a tranzakciók egy része viszont még mindig nem teljesült, mert halvány volt a bélyegző, vagy a fáradtságtól nem úgy kanyarítottuk az aláírást, ahogy kellene, és visszadobták. De az elektronikus utalással sem lett jobb a helyzet: ezzel a programmal nagyjából 20 évet léptünk vissza az időben.

Az osztályvezető elmesélte: az államkincstár elektronikus kezelőfelületével több munka az átutalás, nem látják rajta a számlaegyenleget, sőt azt sem, teljesült-e a tranzakció. Korábban bankon belül azonnal, más bank esetében másnap odaért a pénz, most egy utalás a harmadik napra teljesül.

Olvasóink írták

 • 9. dmonlájn 2012. január 23. 13:07
  „7. KamuNeni 2012.01.22. 09:47

  Dehogynem buknak, mert a tranzakció költségét az utalást kezdeményező számlájáról veszik le! ... De lehet neked semmi fogalmad sincs az egész bankszektorrol....”
 • 8. X_Y 2012. január 22. 15:58
  „7. KamuNeni 2012.01.22. 09:47
  "Nem kerul az sokba mostmar, mert az allam fizeti."

  Aha, Tehát ha te mint állami alkalmazott kevesebb fizetést kapsz, de cserébe a drágább állami "bankot" kötelező választanod az végül is neked egy filléredbe sem kerül mert úgyis állami pénzt kapsz... Az meg hogy a gáz, villany, víz, gyógyszer, stb. számlákat ugyanúgy kell fizetned a kevesebb pénzből az szerinted nem gond.”
 • 7. KamuNeni 2012. január 22. 09:47
  „Nem kerul az sokba mostmar, mert az allam fizeti. A korhaznak egy fillerebe se kerul igy nem is bujhatnak semmit.”
 • 6. exdeus 2012. január 22. 08:44
  „Utalások: az államkincstári számlák nagy ...-ok. Nem véletlen volt szerintem az sem, hogy a MÁK honlapon meghirdetettel szemben is +1 nap csúszás alakult ki a novemberi és decemberi családi pótlékok utalásánál. Azt kellene kitalálni, hogy az államkincstári számlákat is vegyék bele a rendes zsíró rendszerbe, és ne kelljen még plusz 1-2 napot várni a pénzre, vagy ha tudják, hogy kell, akkor ezt vegyék figyelembe a pénz utalásakor (tudom, álmodjak szépeket).
  Ja persze, most már oda van írva, hogy 1-2 nap késés lehetséges - no comment.”
 • 5. X_Y 2012. január 22. 08:31
  „Egészségügyben dolgozótól hallottam, hogy van olyan kórház, ahol a traumatológián nincs gipsz. Ha valakit bevisznek pl. lábtöréssel, akkor szóljon valakinek telefonon hogy vegyen gipszet és hozz be... Ja és ez nem egy alsómocsoládi SZTK rendelő, hanem egy budapesti kórház...
  De nem tudják kifizetni a gyógyszereket sem (van olyan beszállító aki kizárólag kp-ért ad gyógyszert), haonló a helyzet az egyéb orvosi eszközökkel (tű, kötszer..). Lassan visszasüllyed a magyarisztáni egészségügy a középkor szintjére. Ha nem egészségesen kerülsz állami kórházba - abba belehalsz :(”
 • 4. csmano 2012. január 22. 08:21
  „A gondoskodó állam!
  A nyugdíjpénzekkel vajon most mi van?”
 • 3. spiler 2012. január 22. 08:05
  „akért a kórházakat is nehezen értem...papiron befektetés,kuncsaft viszi a gyógyszerét,orvos magánrendelése
  most államosítás ...akkor rendlesz????????
  ha nem akkor miért?????ja a konc!!”
 • 2. tzs_szeged 2012. január 22. 07:43
  „"az államkincstár elektronikus kezelőfelületével több munka az átutalás, nem látják rajta a számlaegyenleget, sőt azt sem, teljesült-e a tranzakció. Korábban bankon belül azonnal, más bank esetében másnap odaért a pénz, most egy utalás a harmadik napra teljesül."

  Értelmes volt a váltás...”
 • 1. bubuka976 2012. január 22. 07:40
  „Csak nem erre ment ki a játék(átállás)?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 borrend ünnepelte Vince napját Ópusztaszeren

A közel tíz éves hagyománnyal bíró Vince-napi vesszővágásra Magyarország számos szegletéből, és a határon túlról is érkeztek borrendek Ópusztaszerre.
Tovább olvasom