Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Sokba kerül bespájzolni az olcsó benzinből

Sokba kerül bespájzolni az olcsó benzinből
Háromszáz forint alatt a gázolaj és a benzin ára - milyen jó lenne pár száz litert bespájzolni. Utánajártunk, hogyan tárolhatjuk, és hogyan kerülhetjük el, hogy az adóhatóság elvigye.
Hetek óta 300 forintnál egyensúlyoz a benzin és a gázolaj, szakértők szerint egy évig maradhat az autósoknak kedves üzemanyagár. Mindenki emlékszik még arra, amikor a benzin 2012. április elején 451 forintba került, a gázolaj literje 2012. január közepén volt a legdrágább, átlagosan 449 forint. Utánajártunk, hogyan lehet az üzemanyagokból bespájzolni.

Először a Nemzeti Adó- és Vámhivatalt (NAV) kérdeztük, mert több olyan esetről is beszámolt lapunk, amikor az otthon tárolt üzemanyagot a hatóság lefoglalta. 2007-ben írtunk arról a csengelei házaspárról, akik a rendszerváltás óta gázolajba fektették félretett pénzüket, majd egy névtelen feljelentés után bukták az otthon tárolt üzemanyagot. A NAV akkor 9,5 ezer litert vitt el, mivel a család nem tudta igazolni annak eredetét.

Az adóhatóság most is azt közölte lapunkkal, hogy aki otthon szeretné gyűjtögetni az olcsó benzint, az jobb, ha felkészül, és a későbbi vitás jogi helyzetek elkerülése érdekében elrakja a vásárlás során kapott számlát. Ellenkező esetben az igazolatlan eredetű ásványolajterméket a NAV lefoglalja. Hangsúlyozták, a jövedéki törvény konkrétan nem határozza meg, hogy magánszemélyként, saját használatra, engedély, illetve szankció nélkül mennyi üzemanyag tartható otthon.

Nehezebb a dolgunk, ha a tűzvédelemről van szó. Egy 2014-es belügyminiszteri rendelet szerint társasházban legfeljebb 10 liter, magánházban legfeljebb 20 liter üzemanyagot tarthatunk az autón kívül. Szinte hihetetlen, de a garázsban is legfeljebb 5 liternyit rakhatunk félre. Aki ennél több benzint szeretne elspájzolni, csak engedélyezett tárolóban teheti meg, és azt sem akárhol (lásd ábránkat).
 

A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál azt javasolták, aki benzint szeretne gyűjteni, feltétlenül kérje ki a szakhatóság véleményét.


Borítókép: Kannás benzin.  Nem is az adóhatóság, hanem a katasztrófavédelem a szigorúbb az otthoni raktározásnál. Fotó: Segesvári Csaba

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árgyélus királyfi ősbemutató jön

Árgyélus királyfi ősbemutató jön
Az Árgyélus királyfi ősbemutatóját tartják ma 14 órakor a Szegedi Nemzeti Színházban. A daljáték egyszerre szól gyerekekhez és felnőttekhez. Tovább olvasom