Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Sokba került a felmondás

Több mint kétmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezték a szegedi Eötvös József Gimnáziumot egy munkaügyi perben. Az összeget az önkormányzatnak kell pótolnia az intézmény költségvetésében. Az oktatási iroda egyelőre nem tudja, felelősségre vonja-e az igazgatót a vesztett per miatt.
Az iskola szempontjából rosszul végződött a pereskedés. Fotó: Gyenes Kálmán
Júniusban hirdetett ítéletet a munkaügyi bíróság Kőfalvi Kinga ügyében, aki azért perelte be egykori munkahelyét, mert véleménye szerint jogtalanul bocsátották el a szegedi Eötvös József Gimnáziumból másfél évvel ezelőtt. A másodfokon eljáró bíróság 2 millió 200 ezer forint kártérítést ítélt meg a tanárnőnek, aki korábban egy évig igazgatóhelyettesként is dolgozott az intézményben. Az összeget azóta átutalta az iskola, de Gera Tibor igazgató bízik abban, hogy a pénzt visszakapják. Ugyanis fellebbezett.

A jogi végzettségű igazgató azzal az indokkal bocsátotta el azonnali felmondással Kőfalvi Kingát, mert korábban rendszeresen elkésett az óráiról, és ez történt a felmondás napján is. Gera Tibor indokoltnak tartja, hogy az írásbeli figyelmeztetést, illetve fegyelmi eljárást kihagyva az azonnali, alkalmatlanság miatti felmondást választotta.

Arra a kérdésre, hogy miként gazdálkodja ki az iskola a kártérítés összegét, az igazgató annyit mondott, az ilyenkor szokásos eljárás várható, vagyis pótelőirányzatot nyújt be az önkormányzathoz, a városi büdzsé állja majd a pluszköltséget.

Kőfalvi Kinga egy évig volt Gera Tibor igazgató helyettese, ám – mivel nem tudott együtt dolgozni főnökével – lemondott. Állítása szerint néhány alkalom kivételével nem késett az óráiról, ekkor is csak néhány perces csúszásról volt szó. A történtekkel nem szeretne már foglalkozni, mert egy másik iskolában dolgozik igazgatóhelyettesként. – Azt gondolom, a bírósági ítélet egyértelművé tett mindent, úgyhogy nem akarom bizonygatni, hogy ilyen módszerrel törvénytelen eltávolítani bárkit is a munkahelyéről – fogalmazott a tanárnő.

Az önkormányzat oktatási irodáján csak szeptemberben értesültek a perről. Kardos János irodavezető úgy szerzett tudomást a Kőfalvi-ügyről, hogy minden önkormányzati oktatási intézménytől bekérette az utóbbi három év munkaügyi pereire vonatkozó adatokat, és az Eötvös gimnázium vezetője ebben a jelentésben számolt be a történtekről. Kardos szerint Gerának illett volna értesítenie őket a perről, annak ellenére, hogy az igazgató munkaköri leírásában nincs ilyen jellegű tájékoztatási kötelezettség. Az iroda ugyan akkor sem léphetett volna közbe, ha tud az ügyről, mert az igazgatónak jogában áll pereskedni.

Igaz, ha ezt elveszti, számolnia kell a következményekkel is – fogalmazott Kardos János. Az irodavezető arra nem adott egyértelmű választ, hogy az Eötvös gimnázium igazgatója esetében várható-e felelősségre vonás. Annyit viszont elárult, hogy Gera Tibor megbízatása jövő májusban jár le, és ez az ügy nem erősíti a pozícióit.

Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Anyakönyvi történetek

Az adószedéshez és katonaállításhoz, majd a hívek nyilvántartására vezették be az egyházi… Tovább olvasom