Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

˝Sokkal könnyebb bekapcsolni a tévét˝

Időhiányra, a könyvek drágaságára is hivatkoztak azok a fiatalok, akiket az Ipsos kutatásába bevontak. A 15–25 éveseknek mindössze 7 százaléka olvas naponta. A Somogyi-könyvtárban vörös pöttyös negyeddel, a Karolina-iskolában a hónap könyvével népszerűsítik az olvasást.
– Sokkal könnyebb bekapcsolni a tévét, mint elolvasni egy könyvet. Talán ez az egyik oka annak, hogy sokan nem szeretnek olvasni – osztja meg véleményét Szabó Dóra. A 25 éves szabadkai lánnyal, aki az SZTE Általános Orvostudományi Karának hallgatója, a Somogyi-könyvtárban találkoztunk. Szívesen olvas szórakozásként is, nem a tanulmányai miatt jár a Somogyiba.

Ritkán kerül a fiatalok kezébe könyv: mindössze 7 százalékuk olvas naponta, 16 százalékuk heti rendszerességgel, 28 százalékuk pedig bevallja, hogy egyáltalán nem olvas könyvet – derült ki az Ipsos F&F kutatássorozatának az olvasási szokásokra irányuló felméréséből. 15–25 év közöttieket, összesen 500 főt kérdeztek meg az elmúlt három hónapban készült reprezentatív kutatásban személyes módon. A tizen- és huszonévesek többféle okot említettek, hogy miért nem része napjaiknak a könyvolvasás: 55 százaléknyian az időhiányra hivatkoztak, és sokan, 45 százaléknyian elismerték, hogy nem érdekli őket a könyv. Voltak, akik azzal érveltek, hogy nem köti le őket az olvasás, mások azt mondták, drágák a könyvek.

Alsó tagozatban még elolvassák a kötelező olvasmányokat a diákok – számolt be tapasztalatairól Ferencziné Lovászi Márta. A szegedi Karolina-iskola tanítónője szerint sokan a nyári szünetben tesznek eleget ennek a kötelezettségüknek. Vannak olyan olvasmányok – például Móra Ferenc Kincskereső kisködmön című műve –, amelyeket nehéz nyelvezetük miatt jobb, ha együtt olvasnak el a gyerekek, akár magyarórán. – Azokat nem szeretik, amelyekben rengeteg a leírás. Ilyen többek között a Tüskevár. Szívesen lapozzák viszont Berg Judit műveit, a manós, koboldos történeteket, 4. osztálytól pedig az indiánregényeket is. Rengeteget jelentene, ha a szülők mesélnének otthon, de sajnos a többség inkább beülteti a gyerekeit a tévé elé – magyarázza a tanítónő, aki sokszor változtatja a kötelező olvasmányokat.Ferencziné Lovászi Márta az olvasás népszerűsítésére kitalálta az úgynevezett hónap könyvét: minden diáknak havonta választania kell egy tetszés szerinti kötetet – gyengébb olvasóknak elég egy történetet. A gyerekek táblázatot töltenek ki olvasmányélményeik alapján, és magyarórára behozzák a könyvet, megmutatják egymásnak, felolvasnak belőle.

A Somogyi-könyvtárnak tavaly az 1987-ben születettek közül megközelítőleg 1500 olvasója volt, és nagyjából ugyanez a szám jellemző az 1988-ban és az 1989-ben születettekre is – közli a statisztikákat Andóczi Balogh Éva PR-munkatárs. 2012-ben az 1987 és 1998 között születettek közül 14 571-en rendelkeztek olvasójeggyel. Az előstatisztikák szerint az elmúlt évben 3911 egyetemista státuszú olvasójuk volt és 2281 középiskolás.

– Ha valaki gyermekkorában könyvtárba jár, jó eséllyel felnőttként is könyvtárhasználó lesz – tapasztalja Bozsó Katalin, a Somogyi-könyvtár 2. emeleti kölcsönzőjének csoportvezetője. Azt mondja: tévhit, hogy csak a kötelezőkért jönnek a fiatalok. Két éve létrehozták az úgynevezett vörös pöttyös negyedet, ahol kiajánlják a tizenéveseknek szóló újdonságokat. Vannak, akik az olvasójegy leadása után rögtön ott böngésznek. Nagy Katalin, a 3. emeleti tájékoztató csoportvezetője megjegyzi, sok foglalkozást szerveztek az elmúlt időszakban az olvasás megszerettetésére, és hisznek abban, hogy ezek a kezdeményezések sikerrel járnak.

Sok könyv, több olvasás
– Az Olvasási szokások a tizenévesek körében Szegeden 2011-ben című tanulmány (szerzők: Bozsó Renáta, Barátné Hajdu Ágnes, Harkai Daniella, Pajor Enikő, Patkósné Hanesz Andrea) szerint átlagosan a 14–18 évesek 32 százaléka hetente többször olvas. Az is megfigyelhető, hogy ahol otthon sok a könyv, ott gyakrabban olvasnak szabadidejükben a fiatalok – mutat rá Kulcsár Marianna, a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárának csoportvezetője. Hozzáteszi, a középiskolások már nem a tanáraiktól vagy a könyvtárostól, hanem elsősorban egymástól kapnak tippeket, hogy mit olvassanak.

Olvasóink írták

 • 10. geza 2013. február 22. 11:09
  „#8 Javaslom a két helyet:
  antikvárium (használt könyvek olcsón)
  Könyvtár!!!”
 • 9. Mozimasiniszta 2013. február 21. 18:14
  „minek is...csak egy katt, és már dűti is a cultúrát a két, szabadon fogható szennykanális ! Ezeknek nagy előnye, hogy szerényebb háztartások számára is díjmentesen ingyenessé tették - a szemetet !
  8#-as ! itt éppen a könyvtár volt a kályha, vagyis a kiindulópont...”
 • 8. Zotya100 2013. február 21. 17:45
  „Sajnos a könyvek ára elképesztően megugrott az elmúlt években. Havonta legalább 3-4-et kinézek, amit szívesen megvennék, de az legalább 10-12 ezerbe kerülne, annyi meg nincs rá, még kevesebb se nagyon.”
 • 7. jozko 2013. február 21. 16:28
  „Már kicsi gyerekkorukban hozzászoktatják a gyermekeket a TV-hez.
  A TV jól bevált "villanypásztor", elektronikus bébysintér, dvd-vel kiegészítve.
  Meleg csákányváltással követi a számítógép, cseperedő korúaknál.

  Kicsi korukban még "kezelhetők" lennének a gyerekek - persze sok szülőnek /nagyszülőnek/ kényelmesebb ugyancsak a TV vagy a "gép" elé ülni, mint mesével, játékkal unatkozni.
  /Részleges felmentést kapnak az igazoltan elfoglalt megélhetés hajszolók vagy eddig-eddig-eddig vagyok anyák/
  Később a gyerek már elutasítja ezeket a próbálkozásokat - dedósnak, uncsinak, ökörségnek fogja tartani!
  Ekkor persze a legtöbben a "hülye műsorokat" meg a "rohadt netet" szidják.
  Elkéstek!”
 • 6. borcsokzsolt 2013. február 21. 13:50
  „Szerintem nem is baj, hogy nem olvasnak könyvet az emberek, gyerekek. Ott a számítógép! Nem kell méregdrága könyveket vásárolni. Szívják csak a fogukat a kiadók, írók, nyomdák...”
 • 5. zsóka 2013. február 21. 12:47
  „hasasmacska,
  meg is látszik.

  Én azt tapasztalom, hogy nagyon meg kell gondolni, hogy mivel kezdjük az olvasás megszerettetését. Egy rosszul megválasztott könyv miatt a gyerekek elfordulhatnak az olvasástól. Vagy ugyanígy a színháztól, zenétől.”
 • 4. JungHeinrich 2013. február 21. 12:44
  „Nemsokara jon a libsis, nepbutitos duma a feszbukkrol,meg az ordogi ipadrol :-DDD Pedig elore meg lehet valaszolni a problema lenyeget; ezek maguk a szulok! A dolgok lenyegeben otthon dolnek el ezek a szulok, az en kisfiamnak 100nal is tobb konyve van amiket szivesen forgat.”
 • 3. hasasmacska 2013. február 21. 11:50
  „Én minden nap olvasom a Facebookot. :D”
 • 2. papika56 2013. február 21. 10:43
  „Én pl. alig nézek TV t. Inkább olvasunk itthon. De miért kerül 1 db. könyv : 2..3..4 000.-ft ba ????”
 • 1. geza 2013. február 21. 10:30
  „Maunika só :D
  Arról nem is szól tanulmány hogy a tv után/előtt mennyit töltenek a számítógép előtt.
  Népbutítás...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegeden is Harlem Shake!

A youtube-ra felkerült videóban a szegedi Aquapolisban vadulnak a fiatalok! És a gimiben is. Tovább olvasom