Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

Sokszor megússzák a természetkárosítók

Csongrád megye - Több mint 100 milliót érő védettmadár-szállítmány bukott le pénteken a nagylaki határon. A csempészt tegnap letöltendő fogházbüntetésre ítélte a bíróság. Kivételesen szigorú ítélet született.
Több mint 11 ezer védett madár tetemére bukkantak pénteken a határrendészek Nagylaknál, egy román kamionban. Az összesen 22 fajtához tartozó rakomány együttes értéke több mint 114 millió forint. A rozsdástorkú pityereket, kalandrapacsirtákat, barázdabillegetőket feltehetőleg Moldova területén ejtették el olasz vadászok. Ez volt az egyik legnagyobb ilyen jellegű fogás Nagylaknál. D. Constantin-Mugurel román sofőrt tegnap a makói bíróság természetkárosítás bűntett miatt 10 hónap, letöltendő fogházbüntetésre ítélte.

Pacsirták tetemei a nagylaki határátkelő vizsgálati helyiségében. Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely
Pacsirták tetemei a nagylaki határátkelő vizsgálati helyiségében.
Fotó: MTI/ Kelemen Zoltán Gergely

Két éve 18, tavaly 20, idén eddig 13 esetben csaptak le természetkárosítókra a megyében a határrendészek és a pénzügyőrök. Országunk elsősorban tranzitország, a védett növényeket és állatokat, illetve azok származékait Szerbia és Románia irányából akarják átvinni Olaszország, Franciaország vagy Németország felé. 2008 végéig emelkedő tendenciát mutatott a csempészés kísérlete Röszkén és Nagylaknál – tájékoztatott a NAV Dél-alföldi Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatósága. Az utóbbi öt évben a legnagyobb mennyiségben hóvirágot foglaltak le: egyszerre 21 ezer 800 szálat vitt valaki 300 ezer forint eszmei értékben. A legnagyobb értéket, 177 millió forintot egy 9000 darabos orvosipióca-szállítmány képviselte. Akad jó néhány olyan különlegesen ritka fajta madár az elejtett zsákmány között, amelyeket a hazai madarászok már csak könyvből ismernek. Így a kalandrapacsirta vagy a rozsdástorkú pityer. A madártetemeket általában hűtőtáskába csomagolják, és az úti holmi közé rejtik. Élő teknős és madár zsákba tekerve autó ajtókárpitjából, padozatából vagy a poggyászból kerül elő. A rakományt főleg továbbértékesítésre, étkezési célra utaztatják.

Teknősök a bőröndben. Nem kimondott útipoggyász. Fotó: NAV
Teknősök a bőröndben. Nem kimondott útipoggyász.
Fotó: NAV

A természetkárosítás bűncselekménynek számít, ha bármilyen, hazánkban védettnek számító állatot vagy növényt akar valaki átvinni a határon vagy kiszállítani az országból. A Szegedi Városi Bíróság adatai alapján 2005 és 2008 között évente 3–10 ügy indult a bíróságon, két éve és tavaly pedig nem volt. Idén eddig három eljárás indult, ebből az egyik, a tegnapi makói ítélettel – hosszú idő után először – letöltendő szabadságvesztéssel zárult. Többnyire magyar, lengyel, szerb, macedón állampolgárok álltak bíróság elé. A szándékos természetkárosítás büntetési tétele 3 évig terjedő szabadságvesztés, minősített esetben 5 évig terjedő szabadságvesztés. Gondatlanságból elkövetett vétség esetén 2 évig terjedő szabadságvesztés, közérdekű munka, illetve pénzbüntetés lehet. Az elmúlt időszak elkövetői általában pénzbüntetést vagy felfüggesztett szabadságvesztést kaptak.

Enyhül a törvény

A felderítésekhez képest elenyésző számú a bírósági eljárás és a büntetés. Ez az ellentmondás a túlságosan szigorú, az uniós jogszabályokkal nem harmonizáló magyar törvényeknek köszönhető – tudtuk meg Hegyes Zoltántól. Az Országos Magyar Vadászkamara megyei elnöke elmondta: gond rendszerint abból adódik, ha román vagy szerb területről úgy engedik el a vadászokat, hogy nem világosítják fel arról, hiába nem védett az érintett állatfaj az adott országban, és hiába ejtette el a zsákmányát engedélyezett körülmények között – Magyarországon nem viheti keresztül. Akkor tisztázódhat a helyzet, ha Szerbia elkezdi az uniós csatlakozási tárgyalásokat, Románia pedig csatlakozik a schengeni övezethez. A vadászat gazdasági kérdés, és mindenki a végsőkig kihasználja a lehetőségeket. Másfelől azoknak a magyar természetvédelmi törvényeknek is folyamatban van a felülvizsgálata, amelyek nem harmonizáltak az Unióval. Ezek alapján az elmúlt 6–8 évben tűzzel-vassal üldözték azt, aki vétett.

Olvasóink írták

 • 9. mazsolaszolo 2011. november 09. 08:25
  „Sokkal jobb lnne, ha ülés helyett inkább a 100 millát csöngetné ki, plusz bírság, és azzal vissza lehetne telepíteni a madarakat, keményíteni lehetene az erdészek hatáskörét, a kéz-kezet most vadásztársaaság-mutyikat beszüntetni és sokkal, de sokkal jobban odafogyelni a - sajnos egyre erősebben fogyó - valódi nemzeti kincseinkre: pl. a védett maradakra. Gondolom, ezek is taljánok voltak. Azok szeretne mindenre lőni, ami mozog, tökmindegy hogy védett vagy sem.

  Ha egyszer a madár kipusztul, honnan hozod vissza?”
 • 8. varbert 2011. november 09. 06:43
  „11ezer madárért 10 hónap. Akkor a kiszabható 3évért 39600 db madarat kell elpusztítani! Ez több faj teljes kipusztítását jelentheti, mondjuk Moldovában. EZ A SZIGOR??!!!”
 • 7. kilo 2011. november 08. 22:11
  „100 millio -> 10 honap???
  11 ezer allat -> 10 honap???????????

  Es ez egyesek szerint tulzoan szigoru??? Ez az orszag megerdemli, hogy eltunjon orokre :((((((”
 • 6. infiel 2011. november 08. 19:15
  „" Ez volt az egyik legnagyobb ilyen jellegű fogás Nagylaknál. D. Constantin-Mugurel román sofőrt tegnap a makói bíróság természetkárosítás bűntett miatt 10 hónap, letöltendő fogházbüntetésre ítélte." Az olasz vadászokat jól elintézték ezzel.”
 • 5. anuvuk 2011. november 08. 18:55
  „Minap az osztrákok két teher autó külső gumit borítottak Magyar oldalra.
  A legvalószínűbb jó szándékkal, - hogy a természetvédők terítsék szét az országban, amerre sok vadász jár!!!
  Nem szabad lazítani a szigoron! - Börtön az ilyen alakokra!!”
 • 4. Smerdis 2011. november 08. 16:32
  „2. Carlo 2011.11.08. 12:25

  még mindig nem tudod, hogy a "mindig" két rövid i?”
 • 3. deszkás 2011. november 08. 14:57
  „Ez pontosan olyan mint a közlekedés,csak nekünk nem lehet.”
 • 2. Carlo 2011. november 08. 12:25
  „még mindíg nem tudják, hogy ilyen esetben nem szabad erre jönni?”
 • 1. Felhőfejes 2011. november 08. 11:54
  „Így is van, vadászkamarai elnök úr!
  A vadászlobbi tevékenységének köszönhetően /úgy lehet/ rövidesen nálunk se fogják "tűzzel-vassal" üldözni az ilyen csoda számba menő madárkák bátor és hősies levadászóit.
  Nem is várhatunk mást akkor, ha "a vadászat gazdasági kérdés, és mindenki a végsőkig kihasználja a lehetőségeket".
  Minden esetre - számos, jelenleg még védett faj mellett - én is jobban örülnék, ha nem sietnének annyira a magyar természetvédelmi törvény felülvizsgálatával.
  A témához még: http://nol.hu/velemeny/20111103-levadasztak_a_termeszetvedelmet”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Bartók-verseny győztese a szólista: Szokolayné Szőke Diána zongorázik

Szokolayné Szőke Diána (27) nyerte meg tavaly márciusban Szegeden a IV. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. Tovább olvasom