Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Sokszor igazoltatják a hajléktalanokat

Szeged - Sérti az egyenlő bánásmódhoz való jogot a hajléktalanok gyakori igazoltatása Budapesten, megszüntetésére most egyezség született. Szegeden is sok a hajléktalan, de itt egyelőre nem lesz megállapodás a rendőrség és a jogvédők között.
– Naponta háromszor biztosan igazoltatnak minket a rendőrök – mondta tegnap Süli József,  miközben némán koldult a Dugonics téri Tesco Expressz előtt. Ismerősével esténként az Állomás utcai egykori MÁV-épületekben hajtják álomra fejüket, de korán reggel már indulnak is a Tesco elé – ahogy József fogalmazott – pénzt gyűjteni.

– Mindennap útba ejtjük a Centerkét és a Moszkvai körúti hajléktalanellátó központot, ahol ruhákat és gyógyszereket kapunk. A három igazoltatás általában ezen utak között szokott történni – magyarázta.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Magyar Helsinki Bizottság csütörtökön kötött egyezséget, hogy a hajléktalanok egyenlő bánásmódhoz fűződő joga érvényesüljön a rendőri igazoltatásoknál. Több kutatás is igazolta, hogy a rendőrség aránytalan mértékben igazoltat hajléktalanokat a fővárosban, a közterületen átlagosan havonta kétszer kell megmutatni személyi okmányaikat, miközben más gyalogosokat csak elvétve tartóztatnak fel a rendőrök.
 
Süli József (balról) és sorstársa az Állomás utcából jár koldulni a Dugonics térre. Gyakran igazoltatják őket a rendőrök. Fotó: Kuklis István
Süli József (balról) és sorstársa az Állomás utcából jár koldulni a Dugonics térre. Gyakran igazoltatják őket a rendőrök. Fotó: Kuklis István

Az egyezségben a rendőri vezetés az állománytól arányos és szakszerű intézkedést vár el, amellyel nem egyeztethető össze a zaklató igazoltatás. Felhívják a figyelmet, hogy például ételosztáskor és egészségügyi szolgáltatások igénybevételekor a rossz szociális helyzetű emberekkel szembeni általános igazoltatás különösen sérelmes.

– Valóban sok a napi három igazoltatás, és olyan is volt már, hogy egy napon ugyanaz a páros állított meg többször minket. Ennek ellenére ezt nem érzem zaklatásnak, de ha már megvannak a rendőröknél az adataink, minek fárasztjuk egymást? – kérdezte Süli József.

Magyarországon a főváros után Szegeden él a legtöbb hajléktalan. Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke lapunknak elmondta: Budapesten komoly adatgyűjtés előzte meg az egyezséget, hogy konkrét számokkal és tapasztalatokkal hívják fel a figyelmet a helyzetre. Az ország többi városában egyelőre nem terveznek hasonló felmérést, de annak örülnének, ha a BRFK után más városok rendőrkapitányságai is csatlakoznának a fővárosi állásfoglaláshoz.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lefordított irodalom

Lefordított irodalom
Nemcsak a székeket, hanem az asztalokat és a színpad szélét is elfoglalta az idei első Slam Poetry közönsége a Rongy kocsmában. Tovább olvasom