Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Solve – Szolidaritásunk a veteránoké

Solve – Szolidaritásunk a veteránoké néven egymillió forintos törzstőkével alapítványt hoz létre Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, aki a kezdeményezéssel a teátrum nehéz helyzetbe került jelenlegi és örökös tagjainak szeretne segíteni.
Betegség, baleset vagy családi tragédia miatt bekövetkező súlyos egyéni problémákat szeretne enyhíteni egymillió forintos törzstőkével létrehozott alapítványával Székhelyi József, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója. A Solve – Szolidaritásunk a veteránoké néven egyelőre bírósági bejegyzésre váró alapítvány a teátrum jelenlegi és örökös tagjait kívánja támogatni.

– Régóta szerettem volna egy ilyen kezdeményezést elindítani, mert személyesen tapasztaltam: nagyszerű kollégáim, például Basilides Zoltán, Ruttkai Éva, Kálmán György, Márkus László országosan ismert, nagy művészként is komoly egzisztenciális gondokkal küszködtek, amikor pályájuk véget ért vagy betegek lettek. Szégyen lenne, ha miközben egyfolytában a szolidaritásról beszélünk, nem tennénk semmit – hangsúlyozza Székhelyi József. A direktor elmondta: már ügyvédi letétbe helyezte az egymillió forintot. A bírósági bejegyzést követően várják további csatlakozók jelentkezését. Szilágyi Annamáriát, Borovics Tamást, Andrejcsik Istvánt és Vajda Júliát kérték fel, legyen a kuratórium tagja. – Rácz Tibor kicsi gyerekkora óta színházi szolgálatot teljesítő szegedi, őt nyertük meg a kuratórium elnökének. A testület munkájába én semmilyen módon nem kívánok beleszólni. A törzstőke bizonyos részét az alapítvány alapjaként meg kell őrizni, a likvid részt a helyi problémákat jól ismerő kuratórium ítélheti oda. Ha aktuális probléma adódik, akkor akár tűzoltásszerűen is – teszi hozzá Székhelyi.

A színház örökös tagjai

A Szegedi Nemzeti Színházban végzett hosszan tartó, kimagasló tevékenység, művészi munka elismerésére 1991. december 13-án hozták létre az örökös tag elismerést. A kitüntető címet eddig húszan kapták meg, közülük ma is viselhetik: Décsy Györgyi, Király Levente és Mezey Károly színművész, Gregor József, Gyimesi Kálmán, Juhász József, Karikó Teréz, Réti Csaba magánénekes, Horkits Erzsébet művészeti főtitkár, Sándor János rendező.

– Az alapítvány nagyon jó dolog, mert sok rászoruló van, sok a betegünk. Vannak, akik napi betevő falatjukért küzdenek, olyan alacsony a nyugdíjuk. Színészként, énekesként az egész életünk bizonytalanságban telik, minden bemutatóval újra bizonyítanunk kell, és nemcsak a közönségnek, a vezetőinknek is meg kell felelnünk. Évente új szerződést kell kötnünk, ez már maga olyan stresszhelyzet, ami hozzájárul ahhoz, hogy a szervezetünk az átlagnál korábban rongálódik. Nem véletlen, hogy ritka a 65 év feletti aktív színész – mondja Rácz Tibor.

– Eddig az örökös tagság legfeljebb nagyobb erkölcsi megbecsülést jelentett. A rendszerváltás előtt nyugdíjba ment idős színészeink között vannak olyan kisnyugdíjasok, akik számára minden forint segítséget jelenhet, ezért szép gesztusnak tartom a kezdeményezést, és abban bízom, hogy a művészetszerető módosabb emberek, cégek is csatlakoznak majd hozzá – reménykedik Réti Csaba operaénekes, a színház örökös tagja. Szerinte a nehéz helyzetben élők nem panaszkodnak, de elég csak megnézni, hogy mekkora a nyugdíjuk.

– Nagyon helyes, ha támogatja a direktor azokat, akiknek szükségük van rá, hiszen nemrégiben elég szép összeget kapott a várostól. Ha ennek egy részét jótékonyságra használja fel, az dicsérendő – véli egy másik örökös tag, Horkits Erzsébet, aki fél évszázadon át a színház művészeti főtitkára volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfoltok a szegedi József Attila sugárúton

A belváros szívébe vezető József Attila sugárúton több elhanyagolt telek évek óta kilóg rendezett… Tovább olvasom