Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Solymos: Az IH a Fidesz-Jobbik állatorvosi lova

Szeged - A városi cégek felélték a készpénzállományukat, és a tavalyi évhez képest idén 20–90 százalékkal többet fizettek ki szakértői, ügyvédi, tanácsadói díjakra – hangzott el Somyos László sajtótájékoztatóján.
A Fidesz frakció elkezdte dicsőíteni az általuk kinevezett cégvezetők munkáját, nem tördőve azzal, hogy ezen dicséretekben hamis, valótlan adatokat használtak, félrevezetve a szegedieket. A tavalyi év azonos időszakában ezek a cégek az előző vezetőikkel 458 millió forintos üzemi eredményt értek el, szemben az idei 173 millióval. A legbeszédesebb szám, hogy az újonnan kinevezett cégvezetők 2012-re 20 százalékkal, mintegy 1 milliárd forinttal több pénzt akarnak kérni az önkormányzattól a működésükhöz, mint 2011-ben - kezdte sajtótájékoztatóját Solymos László alpolgármester.

A Fidesz azt állítja, hogy az SZKT 100 millióval kevesebb önkormányzati támogatásból, és mintegy 200 millióval nagyobb egyéb költségek mellett 600 millió forint pluszt hozott a kasszába. Ez nem igaz - hangsúlyozta Solymos. Rámutatott: az SZKT háromnegyed éves beszámolójában az önkormányzati támogatási soron 2010-ben 660, míg 2011-ben 778 millió forint áll. Hol van a 600 millió plusz? Biztosan nem a járművekre költötték - mondta az alpolgármester, aki szerint idén mindössze egy trolit újítottak fel, míg tavaly öt csuklós villamossal és hét új, illetve felújított trolival gazdagodott a szegedi tömegközlekedés. Elmondta: a beszámolóból kidrül, hogy tavaly 157, idén 12 millió üzemi eredményt sikerült elérni. Ha olyan jól gazdálkodott az SZKT, akkor miért akarja 100 millióval megnövelni a folyószámla-hitelét, és miért kér 2012-re 300 millióval több önkormányzati támogatást - tette fel a kérdést a szocialista politikus.

A városi televízióról szólva azt hangsúlyozta: a tavalyi év hasonló időszakához képest 40 százalékkal csökkent a bevétele, miközben a ráfordításai nőttek. A cég jócskán veszteséges, a bankszámlájáról már felélt 25 millió forintot. A jogi, szakértői, tanácsadói díjak 90 százalékkal nőttek a vtv-ben. A cégvezető 40 százalékkal kér több városi támogatást 2012-re. - Az IH a Fidesz-Jobbik cégvezetés állatorvosi lova. Itt minden előfordul, aminek egy cég életében nem lenne szabad megtörténnie. Az IH árbevétele 25 százalékkal csökkent, tartozása meghaladja a 100 millió forintot. Sódar István igazgató jövőre dupla annyi önkormányzati támogatást, mintegy 250 millió forintot kér - mondta az alpolgármester. A Szegedi Vásár és Piac Kft.-nél 90 százalékkal, mintegy 55 millióval emelkedtek tavalyhoz képest az igénybevett szolgáltatások (takarítás, ügyvéd, őrzésvédelem stb.). Solymos elmondása szerint a cég 50 milliót is elköltött a bankszámlájáról, így sikerült mintegy 50 százalékkal csökkentenie a készpénzállományát. Az alpolgármester elmondta: a Testamentum Kft.-nél 36 százalékkal, a SZINT Kft.-nél közel 20 százalékkal nőttek a tanácsadói, ügyvédi díjak.

Solymos hangsúlyozta: csökkenő árbevétel és eredmény realizálódott a városi cégeknél, miközben jövőre az eddigi 5 helyett 6 milliárd forint önkormányzati támogatást igényelnek a működésükhöz, és felélik a cégek vagyonát, készpénzállományát.

A szegedi Fidesz-KDNP frakcióközleménye

A tények beszélnek, a szocialisták hazudnak - bálasz Botka László és Solymos László (MSZP) nyilatkozataira

Az önkormányzati cégeknél történt vezetőváltások eredményesnek bizonyultak. A szocialista városvezetés félretájékoztatásával ellentétben az igazgatók a korábbiakéhoz képest – cégenként – tízmilliókkal csökkentett önkormányzati támogatás mellett – minden nehézség ellenére – is jól végzik munkájukat. Kevesebb pénzből hatékonyabban és eredményesebben dolgoznak az új vezetők, mint elődeik a megelőző nyolc évben. Botka László és Solymos László (MSZP) nem felelős városvezetőként, hanem pártpolitikusként mindent megtesznek annak érdekében, hogy ellehetetlenítsék az önkormányzati cégek működését. Miután a polgármester kilubickolta magát őszi jordániai luxusnyaralásán, alpolgármesterével együtt teljes gőzzel megindították a cégek elleni támadást, hogy gazdaságilag tönkretegyék azokat, azután pedig a közgyűlés Fidesz-KDNP-s többségére mutogassanak. A szegediek érdeke azonban nem ezt kívánja.

A cégek működésével kapcsolatban a valós tények a következők.

A VTV Szeged a vezetőváltás óta két és félszer több saját gyártású műsort sugároz naponta. Hatékonyságnövelést és létszám-racionalizálást hajtott végre, 15 százalékkal csökkentette munkavállalói létszámát, a felszabaduló pénzügyi forrásokat műsorkészítésre csoportosította át. Elindította a korábban elszabotált videós hírportált, a televízió adása pedig most már az interneten is „fogható".

A SZINT Kft. 6 millió forinttal növelte nettó árbevételét az első háromnegyed évben. 5 milliót spórolt meg munkarendjének optimalizálásával, miközben fejlesztései révén szinte minden helyi oktatási intézményben gépesítette a takarítást.

Az SZKT új igazgatója tízmilliókat takarított meg a városnak, nyereségessé tette a céget, miközben elődje súlyos tízmilliókért épített trolit, mely végül el sem készült.

Az Ifjúsági Háznál az előző vezetés közel 40 milliós kifizetetlen számlát hagyott maga után, majd Botka Lászlóék az év elején 70 millióval kevesebb támogatást állítottak be az IH részére. Ráadásul a korábbi igazgató külső vállalkozásnak szervezte ki a Szegedi Ifjúsági Napokat, ami megnehezítette és megdrágította az idei fesztivál megrendezését.

A Szegedi Vásár és Piac Kft. utolsó közgyűlésen kinevezett ügyvezetője költségcsökkentésre és olcsóbb szolgáltatásokra törekszik. Maximális kihasználtsággal, az árusok és a vásárlók általános megelégedésére üzemelteti a Mars téri piacot, s a városrészi kispiacokat is fejleszti.

A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tudományos alapossággal a biológiai szúnyogirtásra tért át a kémiai helyett, amellyel nemcsak közel 100 milliót spórolt az előző évekhez képest, hanem kézzelfoghatóbb eredményeket ért el a védekezésben.

A Szegedi Testamentum Kft. az elmaradt fejlesztések után elkezdte tápéi és az alsóvárosi temető rekonstrukcióját, valamint parkgondozást hajtott végre, s rendbe tette az elhanyagolt épületeket és sírokat a Belvárosi temetőben.

A szegedi Fidesz-KDNP frakció
2011. november 21.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. tivadar676 2011. november 23. 14:49
  „moderálva offtopic”
 • 52. GondaIstván 2011. november 23. 09:07
  „"Az alpolgármester elmondta: ... a SZINT Kft.-nél közel 20 százalékkal nőttek a tanácsadói, ügyvédi díjak."
  Örülök, hogy Solymos László csak ennyi hibát talált a cégnél, de ez sem igaz. Ez a költségvetési tétel az utóbbi 2 évben csak 0,7% valamint 0,9%-al nőtt. Ráadásul nem is csak a tanácsadói és ügyvédi díjakat tartlamazza, hanem pl. az üzemorvosi kiadásokat, ami 350 foglalkoztatottnál tetemes összeg.”
 • 51. favágó 2011. november 22. 13:16
  „Az alsóvárosi temető egyházi tulajdonban és nem a város tulajdonában van. Milyen rekonstrukciót csinálnak ott városi pénzen????
  Szúnyogirtásról annyit csak, hogy valóban sokkal kevesebb volt a szúnyog az idén, mint amit "megszoktunk". De a csapadék is jóval kevesebb volt ám, mint amit megszoktunk! Szerintem a biológiai védekezést, majd csak 3-4 év múlva kezdjük el dicsőíteni!:-)”
 • 50. balraat 2011. november 22. 12:24
  „macs!
  Az önkormányzati cégek első háromnegyedéves beszámolójáról szóló előterjesztés megtalálható a város honlapján: www.szegedvaros.hu. Ott mindent megtalálsz.”
 • 49. balraat 2011. november 22. 12:22
  „klj_54!
  Ugye ez költői kérdés volt!:)
  Természetesen nem és majd hivatkozik a kommunistákra, az IMF-re, Brüsszelre és az időjárásra.
  Hazudik, mint egy félre lépő házastárs, akit rajtakaptak. A nagy tagadásban csak ennyit kérdez a házastársától: Drágám, most kinek hiszel, a szemednek, vagy nekem! OV is azt kérdezi: Önök tisztelt választópolgárok kinek hisznek, nekem, vagy a pénztárcájuknak?”
 • 48. klj_54 2011. november 22. 11:39
  „Egy jó hír a népszabótól:
  "A kormány 2012-re garantálja a nyugdíjak értékállóságát, továbbá azt is, hogy a gáz, a villany, a távfűtés, a víz és a csatorna díja nem nőhet nagyobb mértékben, mint a nyugdíjak - hangsúlyozza Orbán Viktor miniszterelnök a nyugdíjasoknak írt levelében, amelyet keddtől kézbesítenek a címzetteknek."

  Betartja?”
 • 47. macs 2011. november 22. 11:36
  „39. balraat,
  adnál egy közelebbi linket, előre is köszönöm!”
 • 46. macs 2011. november 22. 11:27
  „Csak halkan kérdezem, hogy "önjáró", nyereséges cégek, miért kuncsorognak önkormányzati támogatásért?”
 • 45. jozko 2011. november 22. 11:22
  „Egy kicsit visszakanyarodva a cikkhez ... a lóhoz.

  Lovászok a megmondhatói, hogy a ló szőre nem /csak/ a keféléstől fényes- hanem leginkább a zabtól!
  Csak <moderálva> nem sokra megyünk - abrakolni kell a gebét, jó zsokét a nyergébe - oszt jöhet a derby.
  Úgy hoz valamit a konyhára.

  Egyébként beérhetjük csak az istállóőszaggal!”
 • 44. klj_54 2011. november 22. 11:09
  „Botka László SAJÁT PÉNZÉN ment pihenni!
  Nem az állam pénzén ment focit nézni mint Orbán!
  Bárki bármit mond Botkát nem fogják tudni lejáratni a fideszesek, mert ehhez olyan kevesek mint erdőtűz ellen a vízipisztoly:)”
 • 43. TPZ_00 2011. november 22. 09:11
  „Én is szeretnék Szegedért dolgozni! És nekem nem kell 18 milliós autó se, se évi 5-6 egzotikus tengeri nyaralás se, és nem akarok miniszterelnök se lenni!Ezért mondom, hogy LACI GO HOME!”
 • 42. Együgyű 2011. november 22. 08:55
  „Mit számít itt az átlagos vagy az alatt elő állampolgár!
  Csak az számít ki vitte idáig valamire és az, hogy a mostani rossz helyzetet ne érezze meg!
  Lesz itt karácsonyi ajándék, sőt újévi is és az utániak is!

  Éljen a Fidesz-KDNP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!
  A 2/3 is erre hatalmazta fel Őket!”
 • 41. Larsson 2011. november 22. 08:45
  „35.

  Igen, ezekkel tisztában vagyunk, meg azzal is, hogy a narancsok milyen hazugok!”
 • 40. sling 2011. november 22. 07:02
  „35. drdozsag 2011.11.21. 22:46

  Kedves DG!

  Az nem felel meg a valóságnak, hogy maga és politikai megrendelői még mindig szabadlábon vannak.
  Azt hiszem tudnának mit mesélni az emberek az uralmáról....”
 • 39. balraat 2011. november 22. 03:10
  „Ha már itt többen a tényeket írják, én is szolgálok néhánnyal.
  1. VTV - az új ügyvezető körbehaknizta már a Délmagyar és a SzegedMa-t is azzal, hogy 2,5-szer több saját műsort készítenek. Erre most a a Fidesz közleményben még rátesz egy lapáttal és azt írják, hogy 2,5-szer több saját készítésű műsort gyárt a TV NAPONTA!!!!
  2. a SZINT Kft-nél az írja, hogy 6 millió forinttal növelte a nettó árbevételét. Csak arról feledkezik meg a fideszes közlemény, hogy a beszámolónak (amely a www.szegedvaros.hu-n megtalálható) még olyan adatokat is tartalmaz, hogy egyéb bevételek. Az utolsó sor így szól: Összes bevétel önkormányzati támogatás nélkül. Ez a 2010-es év első háromnegyed évében 63,7 millió forint volt. A 2011-es év első három negyedévében pedig 50 millió. Tehát itt nem pozitív a mérleg, hanem 13 millió forint mínusz van!”
 • 38. Zsenike 2011. november 21. 23:08
  „botka ..... bértollnokai elismerték hogy a vtv-ben a híradóban a legtöbbet Botka szerepelt!
  ez oszt remek ...., most lehet pocskondiázni. elismertétek végre. (és ez tény, ti írjátok akik ismeritek belülről a tv-t kigyomlált baloldali pénzszivattyúk) <moderálva..>”
 • 37. lippe_kriszta 2011. november 21. 23:03
  „most láttam a vtv-ben a baloldali pártokat még az mszdp-t is. ez a tv lenne ellfogult?
  nyolc évig miért csak MSZP és Botka volt? Az nem volt elfogult??
  Amúgy meg 2007-ben is volt videós honlap az üzleti tervben csak elfelejtették a vörös show mellett megcsinálni de a pénzszivattyú működött.

  érbredj szeged, Botka gyurcsánnyal kampányolt régen, most a párt népszerűsége 17%, a JOBBIK A MÁSODIK ERŐ, Boti meg fel sem ismeri Botkát! Ez a Botka ugyanaz az MSZMP-s Botka a vörös tengerről luxus Saabbal!!!!”
 • 36. Logaritmus 2011. november 21. 22:51
  „35: ez az, ne hagyd magad!!! Nehogy már mindent elöntsön a narancs hazugság. Ébresztő, emberek!”
 • 35. drdozsag 2011. november 21. 22:46
  „Tájékoztatásul közlöm, hogy az önkormányzati cégek beszámolói közérdekű adatok, tehát mindenki számára hozzáférhető. Így bárki ellenőrizheti, hogy a számok megfelelnek-e a valóságnak. Ebből a jó magyar közmondás is következik, hogy "hazug embert hamarább utolérik, mint a sánta kutyát".
  Az SZKT esetében a FIDESZ-KDNP nyilatkozata miszerint "Az SZKT új igazgatója .............nyereségessé tette a céget, miközben elődje súlyos tízmilliókért épített trolit, mely végül el sem készült." nem felel meg a valóságnak, mert az SZKT az elmúlt hét évben nyereséges volt, és az új SZKT-ARC típusú, T-660-as pályaszámú szegedi gyártású trolibusz nap mint nap szállítja az utasokat.
  DG”
 • 34. harcsabajusz 2011. november 21. 22:32
  „Jó lenne ha számok és nem személyeskedés lenne az érvek mögött. Solymos felhoz pár adatot, amire a helyi fidesz-kdnp (hogy ki, igazából nem tudjuk) személyeskedéssel és vádaskodással reagál. KInek mi köze ahhoz, hogy hol nyaral a polgármester? Az viszont fontos, hogy az önkormányzati cégek termelik vagy nyelik a pénzt. Semmi konkrétum nincs a válaszokban, "Botka László és Solymos László (MSZP) ... mindent megtesznek annak érdekében, hogy ellehetetlenítsék az önkormányzati cégek működését... " ez egy felelős, konkrét tényeket felsorakoztató válasz? Magukat minősítik a politikus urak ezekkel a válasznak sem nevezhető kinyilatkoztatásokkal.”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LMP: Ne döntsenek a tarifaemelésekről!

Szentistványi István LMP-s önkormányzati képviselő azt javasolta sajtótájékoztatóján, hogy pénteken ne tárgyaljon, ne határozzon a szegedi városi közgyűlés a tarifaemelésekről. Tovább olvasom