Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Solymosi: Ez skandalum!

Több mint tíz szegedi kutatócsoportot fojt meg az akadémiai átszervezés, elismert tudósokat tesznek az utcára milliós értékű gépeikkel együtt. Megszüntetik az MTA szegedi reakciókinetikai kutatócsoportját is, ami több mint pazarlás, igazi skandalum – véli Solymosi Frigyes akadémikus, a kutatócsoport alapítója.
Atomi szinten képes az elemanalízisre a Humboldt egyetem ajándékaként Szegedre került és itt továbbfejlesztett berendezés. Balról Solymosi Frigyes akadémikus Fotó: Schmidt Andrea
– A kémia terén a legjobb nemzetközi helyezéseket elérő, az MTA egyik legnépesebb, közel negyven éve működő kutatócsoportját kell szélnek ereszteni és több millió forint értékű felszerelését kell leselejtezni és elkótyavetyélni a jövő évben. Az akadémiai támogatást továbbra is igénylő pályázatunkat – rosszindulatú és nem hozzáértő véleményekre alapozva – elutasították. E döntés miatt a következő négy évben nem kap anyagi támogatást a szegedi reakciókinetikai kutatócsoport – összegzi az általa alapított csapat helyzetét Solymosi Frigyes.

Az akadémikus több felmérést mutat, melyek igazolják az itteni munka eredményességét és nemzetközi rangját. Például a kémiai közlemények hatékonysága alapján 1984–1991 között kialakuló 5,2-es világátlaggal szemben a csoport 15,1-es eredménnyel büszkélkedhet, ami a kaliforniai Berkeley Egyetem kémiai intézetével azonos. Szűkebb szakterületükön, amelyen a világon körülbelül 20 ezer kutató dolgozik, a csoport a 11. helyre került. Ennek elismerése volt a kutatómunka eddigi akadémiai támogatása. Nem csoda, hogy hidegzuhanyként érte a társaságot a döntés: 2007. január 1-jétől nincs támogatás, vagyis munka nélkül maradnak.

– A semmiből az elmúlt négy évtizedben egy korszerű, Kelet-Közép-Európában egyedülálló, különböző elektronspektroszkópiai módszereket használó anyagvizsgáló laboratóriumot hoztunk létre – vezet a professzor a szegedi Dóm tér 7. számú egyetemi épületben az alagsortól a padlástérig, mert minden lehetséges helyiségből kutatóhelyet varázsoltak. Közben a laikus számára is érthetővé teszi: mi a jelentősége annak, hogy például a metánt benzollá alakítják, vagy hogy az itteni laborokban vizsgálják azokat a csöveket, melyek az egész országot behálózó gázvezetékrendszerhez használnak. Kiss János, a kutatócsoport jelenlegi vezetője pedig a Humboldt egyetem ajándékaként ide került, de továbbfejlesztett, az elemanalízist atomi szinten lehetővé tevő berendezés nagyszerűségéről beszél.

Raskó János tudományos főmunkatárs azt a műszert dicséri, mely láthatóvá teszi a felületen megkötött molekulát. Januártól ezeknek a milliós, csak a kutatócsoport által használható berendezéseknek sem lesz gazdája.

Az MTA reformja mellett érvelt több fórumon is Solymosi Frigyes, de úgy véli: ha eredményesen dolgozó intézeteket, kutatócsoportokat szüntetnek meg, külföldről haza csábított neves kutatókat tesznek utcára, az ellentmond a hatékonyságot és a teljesítménynövelést célzó lépéseknek.

Szegedi „toptudósok"

A Magyar Tudományos Akadémia 25 szegedi tagja különböző intézményekben dolgozik. Ez az oka annak, hogy a szegedi „toptudósokról" készült, szombaton közölt névsorunk nem teljes. Az akkor közzétett 17, a szegedi egyetem különböző tanszékein dolgozó kutató neve mellé kell illeszteni az alábbi nyolc tudós nevét. Az MTA rendes tagja: Telegdy Gyula, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) elnöke (SZTE Kórélettani Intézet), Alföldi Lajos (MTA Szegedi Biológiai Központ (SZBK) Genetikai Intézet), Dudits Dénes (az MTA SZBK főigazgatója), Keszthelyi Lajos (MTA SZBK Biofizikai Intézet), Kondorosi Ádám (MTA SZBK Genetikai Intézet), Ormos Pál (MTA SZBK Biofizikai Intézet), Venetianer Pál (MTA SZBK Biokémiai Intézet); az MTA levelező tagja: Vígh László a SZAB egyik alelnöke (MTA SZBK Biokémiai Intézet).  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telekáron kínálják a Korondi ingatlant

Három városi ingatlan eladásából legkevesebb 230 millió forint bevételt vár az önkormányzat. A… Tovább olvasom