Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Somodi Sándor: kisebb csoda, hogy megvagyunk

Ásotthalom - 20 éve alapította meg lányaival saját borgazdaságát Csongrád megye egyik legnevesebb borásza. Az ásotthalmi Somodi Sándor 45 éve készít borokat.
Somodi Sándor 1966-ban kezdte a borászszakmát az ásotthalmi pincegazdaságban. A nagybani bortermelésben „megedződve" a borkészítésben igazán csak 1991-től teljesedett ki, amikor a községben lányaival a nulláról kezdve megalapította családi borászatát. A konkurenciához mérve kisebb pincét és feldolgozót épített, így „kézműves" borászat született. A technológiai fejlődés sem hagyta érintetlenül a céget. Elsőként a csongrádi borvidéken 1997 óta palackozzák a borokat, 2000-től pedig a hagyományos hordós borkészítés mellett saválló acéltartályokban hűtik a mustot, irányítják az erjesztést. Új aromájú borok készülnek így, amelyek felveszik a versenyt a világ bármelyik pincészetével.

– A bor olyan, mint a közös nyelv; rengeteg ismerőst, barátot köszönhetek neki – mondja Somodi Sándor, amikor az elmúlt két évtized szépségeiről faggatjuk. – Abban hiszünk, hogy minden borvidék értékteremtő erővel bír. Az a jó bor, amelyben minél többet megőrzünk a szőlő természetes szépségéből, a táj, a fajta, az évjárat sajátosságaiból. Hiszen a szőlő az egyetlen gyümölcs, amely magával viszi a feldolgozáskor a borban a tájra jellemező karakterét. A kezdetektől az a célunk, hogy megmutassuk az alföldi bor önálló, szép arculatát. Tizennyolc éven át, amíg magunk is termesztettünk szőlőt, a kék fajtákat vásároltuk hozzá. Sosem akartunk sok fajtát, nem akartunk nagyok lenni.
Összesen 20–25 ezer palack cabernet, chardonnay, hárslevelű, rajnai és olaszrizling készül évente. Tanulság viszont, hogy az ilyen kis pincészetet a szél elfújhatja, a pályázatokból kiszorul, a bortermelés pedig nem túlságosan jövedelmező ágazat. Pont emiatt kisebb csoda, hogy megvagyunk.

Somodi Sándor pincészetében 20–25 ezer palack bor készül évente. Fotó: Schmidt Andrea
Somodi Sándor pincészetében 20–25 ezer palack bor készül évente.
Fotó: Schmidt Andrea

Nem szerepel idén a szegedi borfesztiválon a korábban törzstagnak számító pincészet, mert a borász úgy látja, nincs értelme. Megváltozott a borosok pénzorientált rendezvényeiről alkotott képe – fogalmaz diplomatikusan. Az idei évet egyelőre biztatónak tartja, de itt állnak a küszöbön a fagyosszentek...

Ásotthalom vállalkozója

Nemcsak a visszajáró borbarátok ismerik el a Somodi-borászat teljesítményét, hanem a szakmai is. A legnagyobb boros elismerés, hogy a Pannon Bormíves Céh az Alföldről elsőként Somodi Sándort hívta meg tagjai közé. Két éve a megye alkotói díját vette át, idén az Ásotthalom vállalkozója címmel tüntették ki.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2011. május 12. 04:46
    „Régen a Pusztamérgesi rizling egy jó minőségű és elfogadható árú bor volt. Hol van? A minőségi borok ma már átlag melós részére megfizethetetlen árban vannak. Panaszkodnak a szőlősgazdák, hogy ................-ért veszik meg a szőlőt, utána meg egy palack bor ezer Ft-on felül van.”
  • 1. mgabca 2011. május 11. 20:38
    „A roséja nálam 6 éve favorit! Ha tehetem, kiugrok Ásotthalomra érte...
    2 halászcsádában is ezzel tudom leöblíteni a halpaprikást! :-)))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizsgálat az IKV-nál: Tápai Péter derít fényt az igazságra

Noha ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az átvilágító bizottság az IKV ügyében, nem zárult le a vizsgálat, mert felkérték a cég vezérigazgatóját: saját hatáskörben derítsen fényt az igazságra. Tovább olvasom