Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Sonkodi Rita kastélyt festett, mert jólesett

Sonkodi Rita kastélyt festett, mert jólesett
Mentsvár Sonkodi Rita szegedi festőművésznek az alkotás. Kedd estig látogatható kiállításáról is beszélt a közéleti kávéház közönségének.
- Valaki megkérdezte tőlem, hogy lehet a mai világban kastélyt festeni, hiszen tele van pompával és túlzásokkal. Biztosan nem akart megsérteni, mert nem mondta ki, hogy ennek az ideje lejárt. Nekem ez menekülés, mint ahogy nekem az egész festészet egy mentsvár. Azért festettem kastélyt, mert az nekem nagyon jólesett. El tudom repíteni magam egy olyan világba, ami bámulatos - mesélte témaválasztásáról Sonkodi Rita festőművész a a Szegedi Közéleti Kávéház hétfői estjén.

Fotók: Frank Yvette
Fotók: Frank Yvette
Az alkotót és tanárt Tráser László újságíró és Baradnay Gyula nyugalmazott sebészprofesszor, Szeged díszpolgára kérdezte. - Amikor elkezdtem festeni a fertődi kastélyt, utánaolvastam, hogy megismerjem azt a világot, amikor az az épület a maga pompájában élt. Különben nem tudtam volna meg, hogy ott nem is egy, hanem öt ház állt, és a főherceg minden este másikban adott ingyen szórakozási alkalmat hangversennyel, operát, bábszínházzal nem csak a családjának, hanem a cselédségnek, sőt az egész falunak - mondta.

"Olyan világba csöppentem a katedrálisok, kastélyok tanulmányozásakor, amiből kiderült, hogy  a legtehetségesebb mesterek olvasztótégelyei. Hiszen a korszak legjobb  építőmesterei, kárpittervezői, kovácsoltvas-készítői, bútorműveseinek kezenyomát ötvözik. Ebben olyan jó gyönyörködni! Ha látom, hogy magtárként, raktárként, kocsmaként pusztulnak el, vagy éppen tudatosan széthordják őket, vérzik a szívem. Nem tehetek ellene semmit, de legalább megfestem."

Sonkodi Rita Fertődtől a Loire-ig című kiállítását meghosszabbították: kedden még 18 óráig megtekinthető Szegeden, a Klauzál téri EDF Galériában.
 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedért Alapítvány: Kondorosi Éva a fődíjas

Szegedért Alapítvány: Kondorosi Éva a fődíjas
Kondorosi Éva biokémikus kapja a Szegedért Alapítvány fődíját - döntötte el hétfői ülésén a civil szervezet elnöksége. Tovább olvasom