Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Sorakozó a TIK-ben

Már az első egyetemi tanítási napon sokan álltak sorba a TIK-ben, hogy hozzájussanak a diákigazolványhoz és a féléves bérlethez. Mi két fiatal gólyát kísértünk el az év eleji sorban állós, keresgélős tortúrára, aki főképp azon bosszankodott, hogy nem kapta meg új diákigazolványát.
Fotó: Schmidt Andrea
Az egyetem új büszkesége, a Tanulmányi és Információs Központ előtt a délelőtti szeptemberi nyárban sokan gyűltek össze, kedélyesen társalogtak. Odabent is nyugodt a hangulat: a hallgatók lakonikusan veszik tudomásul, nagyjából negyven méteres sort kell végigállniuk, hogy hozzájussanak a hallgatói lét alapszükségleteihez – a bérlethez és a diákigazolványt érvényesítő matricához. Biztonsági személyzet irányítja a több száz fős tömeget, hogy az ügyintézés ne torkolljon kaotikus jelenetekbe.

Másik bejárat

Vannak azonban, akik könnyített módon juthatnak a szükséges okmányokhoz: ők az elsőévesek, akik egy másik bejáraton gyorsabban áramlanak a „célszalag" felé. Megszólítom az éppen sorra kerülő Pétert és ismerősét Hajnit, akik friss gólyaként először esnek át a félév eleji tortúrán. Bács-Kiskun megyei otthonukban egy osztályba jártak, most azonban csak anyaintézményük lesz azonos – Hajnit a TTK biológia–környezettan szakára vették föl, míg Péter a GTK-n közgazdásznak tanul.
Jöjjenek vissza később

Bosszúsak, amiért végigállták a sort, de az új diákigazolványhoz mégsem juthattak hozzá. A nappali, állami finanszírozású képzésre felvett fiatalok ugyan beiratkoztak reggel, de sajnos az informatika ördöge miatt ez még nem jelent meg az okmányokat kiadó Hallgatói Szolgáltató Iroda gépein, így arra kérték őket, jöjjenek vissza később. – Csak ezt adták ide most – mutatja Péter a féléves bérletet és a JATE-klubos tagságit, aminek később még nagy hasznát fogják venni, amikor bulizni mennek a városba. – Amíg nincs egyetemi diák, addig használom a középiskolásat, meg kaptam iskolalátogatásit is, azzal állítólag lehet utazni a buszon – jegyzi meg a József Attila sugárúton lakó, talpraesett Hajni. Mivel Péternek más dolga most nincs, hazamegy enni az „albiba".

Főzés a vége

Hajni a TIK nagyelőadóját kezdi keresni, ahol hamarosan órája lesz – segítek hát neki. – Hogy ez milyen nagy! – kukkant be csodálkozva az óriási terembe, ahol épp egy másik előadás folyik. Később a növénytani tanszéket keressük meg – ami meglepő módon a bölcsészkar épületében honol. – Úúú, hat hétig nem lesz gyakorlatom! – ad örömének hangot, amikor meglátja az ajtóra ragasztott információt. – De jó lesz már végre leülni otthon: reggel nyolctól itt szaladgálok, már egy előadáson is túl vagyok – mondja a lépcsőn lefelé a Szegeden még nem igazán ismerős lány, aki viszont már felszerelkezett egy várostérképpel. Az albérletben azonban még feladat várja: főznie kell – magára és programtervező matematikusnak készülő barátjára, akivel két éve jár együtt.


Diák, bérlet

Fekete Csaba, a Hallgatói Szolgáltató Iroda vezetője elmondta: a hallgatók három hétig vehetik föl a féléves bérletüket, utána csak az árát kapják meg. A diákigazolványok október 31-éig érvényesek, de az érvényesítő matrica egész félévben felvehető. Mindehhez előbb be kell iratkozni a kari tanulmányi osztályokon. Az ügyintézést a szokásos négy helyett heten látják el a TIK aulájában. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb házi kedvenc ügye borzolja a kedélyeket Baktóban

A baktói kiskertekben mindenre lőnek, ami mozog, legyen az macska, kutya, madár vagy ember. A… Tovább olvasom