Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Sorban állnak az e-személyiért

Sorban állnak az e-személyiért
Csongrád megye - Sokan szeretnének új e-személyit, a megyében már több mint kétezren igényelték. Múlt hétfő óta rohamozzák az emberek a kormányablakokat. Jó tanács: érdemes este 6 után menni. Az okmány ingyenes, akkor is lehet kérni, ha még nem járt le a régi.
Biztonsági elemek

Az okmányt 16 biztonsági elemmel védik, többek között Braille-írással, hologrammal, biztonsági alnyomattal, változó lézerképpel, lézergravírozott okmányszámmal, optikailag változó tulajdonságú ábrával és kétdimenziós vonal-, úgynevezett QR-kóddal. A korábbi 10 év helyett csak 6 évig érvényes, a 18 év alattiaknál 3 évig. Bárki kiválthatja, nem csak az, akié elveszett vagy megrongálódott.
– Márciusban lejár a személyim, terveztem, hogy három hónappal korábban lecserélem. Ez véletlenül egybeesett az e-személyi bevezetésével, ezért vagyok most itt. A gyerekek kint élnek Angliában, ha mennem kell hozzájuk, akkor az okmánnyal minden rendben lesz – mondta a szegedi megyeházán lévő kormányablakban Szabó Irén.

Megvártuk, amíg a hölgy sorra kerül: figyeltük, hogy veszi elő a régi személyijét, mutatja a tajszámát, az adókártyáját és tölti ki a nyomtatványt. Utána lefényképezték, majd ujjlenyomatot vettek tőle.

Január 4-én nyitottak a hivatalok, aznap adhatták be az emberek az első kérelmeket az elektronikus személyi igazolványra. A roham nem csendesedik: tegnap is sokan várakoztak a megyeházán, de az ügyintézés az üldögéléssel együtt belefért egy órába. Jó tanácsként azt kaptuk, hogy kedden, szerdán és pénteken kell menni, amikor este 8-ig vannak nyitva a kormányablakok: 18 óra után alig lézeng valaki.
 
Sorban állnak az e-személyiért. Fotó: Frank Yvette (galéria)
Szabó Irénnek egy borítékot is adtak, amiben egy bankkártyához hasonló plasztiklapot talált. Az ezen lévő kódokkal kell majd aktiváltatnia a kormányablakban egy hét múlva az e-személyijét, amit vagy postán kap meg, vagy a hivatalban, ő dönti el, hová kéri. A postástól csak személyesen lehet átvenni.

– Január 4. óta a három szegedi kormányablakban 1248-an igényeltek e-személyit – tájékoztatott Holubán Csilla, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatalának vezetője. – Az új okmány ingyenes, nem kell érte fizetni. Az e-személyi egy tárolóelemet, azaz csipet tartalmaz, amely nyilvántartja az adóazonosító jelet, a tajszámot, az ujjlenyomatot, valamint az elektronikus aláírást. Ezeket az adatokat nem látni: a látható adatok pedig ugyanazok, amelyek a régin is szerepeltek. Nem kötelező az elektronikus aláírás vagy az ujjlenyomat, de általában kérik az emberek.

Mórahalmon egy hét alatt 282-en kértek e-személyit, döntő többségük határon túli magyar volt. Kisteleken 75-en, Vásárhelyen 322-en, Makón 166-an, Csongrádon 125-en, Szentesen 146-an adtak be igénylést. Csongrád megyében így eddig összesen 2364-en álltak sorba az okmányért.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogta egy idős szegedi asszony kirablóit a rendőrség

Elfogott a rendőrség két szegedi férfit, akik a gyanú szerint kiraboltak egy idős helybéli nőt,… Tovább olvasom