Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Sorban álltak az élelmiszerért

Hosszú sor kígyózott a Centerke Adományozó Központ előtt.
Háromszázötven élelmiszercsomagot osztott szét tegnap a Mátrix Közhasznú Alapítvány Szegeden. Délelőtt 10 órakor már hosszú sor kígyózott a Centerke Adományozó Központ előtt.Többféle csomagból választhattak a rászorulók, attól függően, mire volt szükségük. A nagyjából ezer forint értékű adományban olaj, cukor, liszt vagy tészta volt az édesség és kapucsínó mellett, a nagycsaládosok pedig konzervet, üdítőt is kaptak. A kiosztott tartós élelmiszereket az alapítvány saját vagyonából vásárolta.

Olvasóink írták

89 hozzászólás
 • 89. x 2013. január 29. 17:39
  „87+88, több idő hiányában utalok a "#16976. Szerző: x | Előzmény: (#16975) csonakos 2013-01-29 - 14:54 ó."
  hozzászólásomra itt a fórumon, lásd
  http://www.delmagyar.hu/forum/mit_kaptal_ma_orban_viktortol/32/2003671/?action=kifejt&ord=1&page=0&limit=200
  - aki keseregni akar, az keseregni fog (és azáltal bukja) a lelki egyensúlya kedvéért, nem pedig "harcolni a létért".”
 • 88. Emberségetavilágnak 2013. január 29. 10:29
  „83
  Pedig úgy van.”
 • 87. tucat 2013. január 29. 09:44
  „86. x
  Nem értem ugyan, mit állít, vagy mit cáfol a téma kapcsán, amikor a defetizmussal hozakodik elő (lehet, hogy eredetileg nem ide, hanem egy másik cikkhez szánta), de ha már szóba hozta, nosza, kovácsoljunk ebből némi, ide illő tőkét!
  Helyesen látja, hogy sem Macs, sem én nem készülünk a Tiszának menni, no, nem azért, mert még túl hideg a víz a komfortos önfullasztáshoz, hanem azért, mert nincs rá olyan okunk, amilyennel igyekszik összefüggésbe hozni minket: nem vagyunk csüggeteg defetisták, sokkal inkább realisták, akik igyekeznek a megszerzett, felszínes és szánalmasan csekély, az univerzum lényegéhez képest lényegtelen és jelentéktelen tudásukat az érzékelhető valóság helyes értelmezésére használni, miközben folyamatosan csiszolgatják is az ismereteiket és a világról alkotott képüket is. Ezért a dinamikus rendszerszemlélet, és nem a statikus képek kényelmes, lexikonízű elemzése jellemzi a gondolkodásunkat, amely azonban, a jelek szerint, sokak számára követhetetlen.
  Hogy könnyebben megérthesse, megpróbálom végtelenül egyszerűen, az Ön bejegyzésében szereplő korba és miliőbe illesztve megmutatni a velünk kapcsolatos tévedése lényegét: mi olyan várvédők vagyunk, akik elszántan, akár komoly veszélyeket is vállalva igyekeznek leleplezni a Hegedűs hadnagyokat, mielőtt az árulásuk következtében elpusztul minden védő, és odavész a vár is. Ráadásul, mert hiszünk nemcsak az igazunkban, hanem abban is, hogy egyre több, jobb sorsra érdemes társunkat sikerül felébresztenünk a halálos veszélyt jelentő szendergéséből, és lelkesen, fáradhatatlanul tovább kongatjuk a várkápolna harangját, ezért hát defetisták semmiképpen sem lehetünk, már csak logikailag, a szó jelentésének a tükrében sem. Ezt azért nem túl nehéz belátnia, ugye? :)
  Más szóval, még egyszerűbben: a bajtársaikat eláruló, és ebből hasznot húzó tisztek és főtisztek leleplezésén való állhatatos munkálkodás valóban keltheti a defetizmus látszatát, de csak az árulókban: mi nem hiszünk az árulásuk sikerében. Számunkra az Ön példájában szereplő hős várkapitány, Dobó István tehát semmiképp se lehet összehasonlítható a jelenlegi vezérkari törzs egyetlen emberével sem, kivált azzal nem, akinek a nevében pedig ott a "győzelem", mert az ő győzelme a várvédő vitézek többségének a tartós nyomorúságát és lassú, kilátástalan agóniáját is jelenti egyben.
  Ha még így sem világos, akkor Önnel szemben lemondóan legyintő defetista leszek. :D

  Mindazonáltal, ha kedve tartja, és az ideje is engedi, szívesen venném, ha válaszolna a kérdéseinkre, és Macs felkérésének is eleget tenne. Mert, mint mondtam, a mi világképünk nem statikus, hanem dinamikus (miként a világ maga is az), és hálásak vagyunk mindenkinek, aki nem hagy bennünket eltévelyedni, hanem gyertyát gyújt nekünk, hogy kitalálhassunk az elménk szuroksötétségéből. Ha ezt teszi, akár velünk, akár másokkal, az lesz az igazi győzelem, amely felett egy seregnyi ember fog kéz a kézben, körtáncot járva ünnepelni a meleget és fényt árasztó, közösen rakott tűz körül! Mily különös, hogy ezért senkit sem kell legyőznie, ellenkezőleg, egész mást kell tennie, amelyben azért a győzésnek is van szerepe, de csak a "meg-" igekötővel. Hogy e másokért, s közülük egyként magamért is folytatott, fegyelmezett önkorlátozást igénylő küzdelem mily nehéz, hát, arról nekem is van némi, folyvást gyarapodó tapasztalatom... ;)

  Sikeres, boldog együttes élményekben bővelkedő napot Önnek is, és mindenkinek, akivel akár csak egy futó pillantás erejéig kapcsolatba kerül! :)

  (Tudja, mi a defetizmus felülmúlhatatlan, individualista változata? A hipokondria. Tudja mi olvasható a hipokonder fejfáján? Ez: "Na, ugye!". Macs nem ilyen. Én sem. De ezt sem szeretnénk mondani majd egyszer: "Minden hiába". Ön sem, igaz? ;) :D)”
 • 86. x 2013. január 29. 00:54
  „84+85, ha azt mind elhinnétek, amit felsoroltatok, akkor már réges-régen a Tiszának mentetek volna.
  http://de.wikipedia.org/wiki/Defaitismus
  "Olyan emberre mondják, aki háborúban vagy politikai harcban az ellenség (ill. az ellenfél) fölényét, a harc értelmetlenségét, a vereség elkerülhetetlenségét hirdeti. Az ilyen magatartás, a defetizmus, csüggedést kelt, a harci szellemet rontja. Dobó István az egri vár védelme idején keményen büntette a defetistákat, bár akkor még nem hívták őket így. A politikai nyelv szava."
  http://meszotar.hu/keres-defetista”
 • 85. tucat 2013. január 28. 12:38
  „83. x
  Igaz is, ha úgy van, akkor mi lesz?
  Ha nem úgy van, akkor hogy van?”
 • 84. macs 2013. január 28. 11:31
  „83. x,
  cáfolj! :-)”
 • 83. x 2013. január 28. 00:30
  „81+82, tételezzük fel, hogy úgy van, ahogyan összeírtátok. És akkor mi lesz? (Szerencsére nem úgy van.)”
 • 82. tucat 2013. január 27. 21:27
  „Igen, jól beszél Macsomszky (bocs! :P :D), de a parancsolatait kiegészítendő, ha ő nem is, a tanítványai eljöhetnének Viktóriába, mert volna mit tanulniuk. Például:
  13. A kellőképpen lebutított, megfélemlített, neurotizált, egymást egyénileg és csoportokba (pl. pártok és szimpatizánsaik) verődve is gyanakvóan leső emberekkel hitesd el, hogy a hatalmadra veszélyt jelentők az ő ellenségeik. Mutass rá, hogy ezek az erők szövetkeztek a kiszolgáltatott, rettegő emberek hazája ellen (a hazai baloldali ellenzék lejáratja az országot és a népet, de te hősi szabadságharcot vívsz a népedért az egész világ ellen, bravúrosan megszégyeníted és kipaterolod az EU-t és a - közel-keleti érdekeltségű :D - IMF_et is, miközben negédes tündérmesével alta(tta)tod a remegő gyermekeidet).
  14. Tartsd gondosan a porondon magad közelében a Sátánt, mert gyakran lesz szükséged rá, hogy hozzá viszonyítva pozicionáld magad, s mellette nem is középen állónak, hanem félistennek, de legalábbis angyali jóságúnak látszol majd mindig, főleg, ha a többi ellenfeledet már sikeresen lejárattad az e´mú´t nyó´c-tíz évbe´ (ne förmedj rá a szélsőjobbra, a már-már a III. Birodalom vezérére hajazó, közveszélyes kirohanásai miatt, sőt, használd fel ezeket az emberek bűnbakképző megosztottságának a fenntartása érdekében, és tartsd ezeket a rettenetes rémségeket talonban, hogy legyen látványos és egyszerű érved a státuszod folyamatos megvilágításához)...
  15. Amikor cak lehet, mutasd meg az embereknek a benned lobogó isteni intelligencia ragyogó fényét, például úgy, hogy a munkatársaid által összekuszált, átláthatatlan, de számodra rém egyszerű ügyeket, a szabadságharc külhoni csatateréről győztesen megtérve, egyetlen huszárvágással, varázslatos bravúrral vagy képes megoldani, ha kell, pár perc alatt, akár egy romkocsmában...
  Van még, reggelig elmondogatnám, de nem merem, ugye, értiTEK, miért? :D

  Jó ötlet volt megemlékezni erről a Chomskyról, kár, hogy rajtunk kívül már csak a sztyeppei szél susog itt.
  Menjünk pihenni, mert úgy hallottam a kösz-rádió győzelmi jelentésében, hogy holnap is felkel a nap a sztyeppén, erősen kelet felől, természetesen, de csak annak, aki megéri a reggelt, s azok mindegyike se fogja látni az égre rendelt hófelhők miatt... De mi azé´ aludjunk! Húzd a lóbőrt, mert ki tudja, meddig húzhatod... :S :D

  Jó éjszakát, Macs! :)”
 • 81. macs 2013. január 27. 19:47
  „80. tucat,
  délután botlottam bele, sok mindenre választ ad.
  Noam Chomsky tízparancsolata:
  Az alábbiak nem szó szerinti idézetek, hanem Chomsky egy-egy tételének kicsit zanzásított verziói.
  1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.
  2.) A népnek úgy kell tekintenie politikai vezetőire, mint a nemzet meg-mentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nem létező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nem létező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.
  3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a ,,fehér" propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a ,,szürkét" (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a ,,feketét" (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezeknek karöltve azon kell munkálkodniuk, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentse a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.
  4.) A nemzetet meg kell győzni, hogy minden rossz, ami aktuálisan történik, az kizárólag azért van, hogy a szebb jövőt biztosítsuk számára. Vagy ha nem a számára, akkor a gyermekei számára. Az emberek reménytelenül idealisták és hiszékenyek: évszázadokon keresztül hajlandók benyelni és elfogadni ezt az érvet (,,majd a következő generációknak sokkal jobb lesz, nekünk ezért kell áldozatokat hoznunk").
  5.) Az embereket le kell szoktatni a gondolkodásról, s arról, hogy a történésekben felfedezzék az ok-okozati kapcsolatokat. Ennek érdekében a politikai vezetőknek egyszerűen kell megfogalmazniuk üzeneteiket, már-már infantilis módon, minimális szókinccsel, rövid mondatokban. A hallgatóság ily módon megszokja a felületességet, naiv lesz és hajlamos az információs beetetések elfogadására.
  6.) Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.
  7.) Az embereket a lehető legnagyobb tudatlanságban és műveletlenségben kell tartani, mert így nem lesznek motiváltak magasabb ideálok és összetettebb tervek megvalósításában. Butítsd le az oktatásügyet, tedd korrupttá és hozd a működésképtelenség küszöbére. Egy ilyen iskolarendszer a közvélemény manipulálásának ideális eszköze.
  8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.
  9.) A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenségérzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.
  10.) Mindent meg kell tenni az egyének megismerése érdekében. Ezt elérendő belső (és titkos) nyilvántartásokat kell felfektetni az egyén különféle (ízlésbeli, politikai, ideológiai, viselkedési) preferenciáiról, opcióiról, egyszóval teljes pszichológiájáról. Törekedni kell arra, hogy jobban megismerjük az egyént, mint ahogy ő ismeri önmagát. Fel kell használni a társadalomtudományok (szociológia, lélektan, csoportképzés pszichológiája, stb.) legújabb vívmányait céljaink elérése érdekében, de ezeket a lépéseket a legnagyobb titokban kell tartani.”
 • 80. tucat 2013. január 26. 21:32
  „79. macs
  Nem , bizony! Sőt!
  Bár a más..., úgy értem, nem a számok világában élők is ennyire sikeresen próbálkoznának! :) Mondjuk, legalább azok, akik arra akarnak, már-már az István-korabeli időket idézően, erővel rávenni engem arra, hogy rettegjek az örök élet elvesztésének veszélyével fenyegető megmérettetéstől, amely a földi tetteimet helyezi kíméletlenül, isteni objektivitással a mennyei serpenyőbe. Vajh miért, hogy tisztábbnak érzem, ó (m)ádám, magam, mint azok, kik mondják, s mutatják, hogy félik az istent (ha azt)? ;) :D

  Én a takarómat a fejemre húúúú-zom!
  Álmodban még számolsz egy kicsit...? :)
  Jó éjszakát, Macs! :)”
 • 79. macs 2013. január 26. 21:08
  „78. tucat,
  örülök, hogy jól szórakozol sutaságom. :-) Azért egy olyan embertől, aki a számok világában él, nem olyan rossz próbálkozás. ;-)
  Jó éjt!”
 • 78. tucat 2013. január 26. 21:00
  „76. macs
  Nem, bizony! Sőt!
  A züllés pedig a rettegés fokával egyenesen arányos, míg a félelem-nélküliség az (egyéni és közösségi) felemelkedés mértékével mutat ugyanilyen összefüggést...
  Azért kösz, hogy megpróbáltad! Amint látod, igyekszem jó tanítvány lenni: figyelek, és gondolkodva tanulok (nem magolok, nem mantrázom ész nélkül, mechanikusan, amit látok, hallok, tapintok, ízlelek, szagolok, és a félkörös ívjárataimmal érzékelek közben...). ;) :D

  Aludj jól! És álmodj... Bocs, ez nem a te tündérmeséd, szóval akkor ...hintát, homokozót, abból talán nem lesz nagy baj..., hacsak nem lépsz bele egy formás kupac kutyagumiba. ;) Megyek én is álmodni. Merjek még? Nem kicsit, nagyot. ("Ah, értem a dalt, hála Istenemnek! - Gyanítom én is, és fogom követni. Csak az a vég! - csak azt tudnám feledni!") :D

  Na, beszélek-idézgetek itt össze-vissza! Derűs éjt! :)”
 • 77. deszkás 2013. január 26. 20:48
  „CSÓNAKOS! (66 hsz ) Köszönöm. Azt is hogy megerősítetted,ezt ma senki nem hinné el.”
 • 76. macs 2013. január 26. 20:14
  „60. tucat,
  nem tudom elmagyarázni mitől lettünk ennyire közömbös, sőt egymást eltaposó vadállatok. Amit Ebgondolat írt, azzal nagyon egyetértek és végtelenül elszomorít, hogy az "oszd meg és uralkodj" ősi elve ragyogóan működik. Sajnos sokan nem veszik észre, hogy alapjaiban mindenki naiv, kiszámítható és hihetetlenül befolyásolható. Aki ért hozzá és van némi pénze, paripája és fegyvere, az nagyon könnyen eléri, hogy a célközönsége azt gondolja, érezze, mondja, amit ő akar. Innen már egyenes az út. És az egészben az a legszörnyűbb, hogy sokan tényleg elhiszik, ha eltiporják a náluk gyengébbeket, nekik jobb lesz, pedig nem. :-(”
 • 75. tucat 2013. január 26. 19:34
  „64. Ebgondolat
  Igen, azt hiszem, ebben van valami igazság. De én inkább azt gondolom, hogy azóta került igazán a felszínre a sztyeppe népének hamisítatlan, autentikus természete. Ezt kihasználni az (önkény)uralom kiépítésére ügyes, de rendkívül aljas dolog, viszont belátom, egyenesen következik az istenadta természetéből, "fent és lent" egyaránt.
  Ha meglennének azok, a fiskális eszközökre konvertálva elkótyavetyélt humán erőforrásaink, amelyek mind elszivárogtak az idők folyamán arra, hogy fogást találjunk, és kifordítsuk egymást a gatyából...! De nincsenek, és a még meglévő, egyre halványabban újratermelődők jó részét is alantas célokra (megosztó, hatalommániás belháborúk megvívására) használjuk. Szenvedünk is, de legalább mindig jól megmagyarázzuk (egymásnak), hogy miért van erre szükségünk, meg hogy miért törvényszerű ez, például a kapitalista gazdaság által fenntartott társadalmi felépítmény különböző szintjein... Ez is valami. Meg a statisztikák is, amelyekkel azonban legfeljebb Orbán Viktor lakik jól, de Egri nem, ő legfeljebb abban reménykedik, hogy, ha nehezen is, de végül más rubrikában szerepelhet egy elegánsan odabiggyesztett, embertelen strigulaként. És ez is valami. De nem biztos, hogy elég lesz. Pedig az idén "felemelkedünk". Én félek már előre a repülési tervben beállított magasságtól, mert az elrugaszkodásunk túl jól sikerült: a civilizált világtól sikerült messzire rugaszkodnunk. Jobb lenne visszafordulni, és leszállási engedélyt kérni a további, émelyítő "emelkedés" helyett. De úgy fest, már az is szép teljesítmény lesz, ha sikerül tartanunk a repülési magasságunkat, bár így kérdéses, hol fogunk leszállni. A Heathrow-n nem hiszem, inkább egy etelközi libalegelőn, jobb esetben Bugacon, törött futóművel...
  Túl borús? Hát, ja. Mindegy, hurrá, repülünk!”
 • 74. x 2013. január 26. 19:31
  „66. csonakos 2013.01.26. 06:47
  http://www.delmagyar.hu/forum/hajlektalanok_vedtelenul/24/2287/?action=kifejt
  #29.”
 • 73. kiss.juli70 2013. január 26. 13:51
  „70. IVY: abban a házban eddig minden csődbe ment... a játékterem másik üzletben volt, azóta is üres. Csődbement a tuloldalon a pizzéria, az edzőterem, a netkávézó, az ügyvédi iroda is... az IKV egy mafla - tohonya söpredék!”
 • 72. SP 2013. január 26. 12:33
  „69. roxper
  ""....,akár lehetne egy közétkezdét is csinálni, egy jelképes 100-200 Ft-os meleg ebédért!""

  lehetne

  Végre az első értelmes ötlet tőled, felírtam.”
 • 71. grafika88 2013. január 26. 12:06
  „45. partizánok !
  Ha olvasol HVG, v. origo.hu --ott minden adatot, felmérést MEGTALÁLSZ ! Nem magyar..fideszes statisztikákat ! hanem hiteles..nemzetközit ! pl. Nielsen ..na ő független orbánéktól !”
 • 70. IVY 2013. január 26. 11:27
  „A cikkben megjelölt helyiségben minden volt már az utóbbi 20 évben. (Biztosító, Játékterem stb. stb.) Tényleg! Nem a Játékterem miatt kellett pár éve bezárni az Oroszlán utcai Micimackó Óvodát??!! Egyébként egyet értek roxper hozzászólásával! Ez egy központi hely. Jól megközelíthető és végre valami hasznos funkcióra használnák, -nem a pénzrablásra.”
89 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kátai Tiborra emlékeztek Kübekházán

Kátai Tibor, Kübekháza háziorvosa tragikus halálának 2. évfordulóján, tegnap 14 órakor megkondultak a falusi templom harangjai. Tovább olvasom