Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Sorompó kellene a Dugonics térre

Szeged - A forgalmi rendet nem a rendőrség alakította ki – a rendőrség feladata a forgalmi rend betartatása – összegez a szóvivő, miközben a Dugonics téren még mindig parkolnak az autósok, pedig közel egy hónapja megállni is tilos.
– A sofőrök tisztában vannak azzal, hogy szabálysértést követnek el, ennek ellenére sokan figyelmen kívül hagyják a tiltó táblákat – mondta Szenti Szabolcs.

A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjét arról kérdeztük, hogy mi a rendőrség tapasztalata arról, hogy az autósok január vége óta nem parkolhatnak a Dugonics téren: a BÁV és a nagyáruház közötti résznél megállni tilos táblákat helyeztetett ki a városüzemeltetési iroda.

A rend őre munkában a Dugonics téren. Fotó: Karnok Csaba
A rend őre munkában a Dugonics téren. Fotó: Karnok Csaba

– A Dugonics tér déli oldali szervizútján a jelenlegi forgalmi rend szerint nem lehetséges a várakozás. A kijelölt rakodóterületen kívül nem lehet megállni ezen útszakasz egyik oldalán sem. A KRESZ alapján a „Megállni tilos" közlekedési tábla tiltó hatálya alatt csak a ki- és beszállás idejére, folyamatos fel- és lerakodáshoz szükséges ideig, valamint egyéb okból, legfeljebb 5 percig szabad megállni, ha a gépjármű vezetője a járműnél marad – szögezte le a szóvivő. A KRESZ-táblák pedig már tavaly március óta figyelmeztetnek, a felújított tér nagyáruház és BÁV közötti részére kizárólag az hajthat be, aki ott lakik vagy engedéllyel rendelkezik.
A régi és az új táblák ellenére sokan parkolnak a Dugonics téren hétköznap és hétvégén is. Múlt hétvégén magunk is szemtanúi voltunk, ahogy a rendőrök elküldik az autósokat, illetve ahogy felírják a parkoló járművek rendszámát. Az odaérkező sofőrök megúszták egy figyelmeztetéssel.

 Kerékpárral szabad

Egy kerékpáros olvasónk arra volt kíváncsi, hogy a tiltó tábla ellenére szabad-e kerékpárt a területen hagyni, ott ugyanis több tároló is épült. Szenti Szabolcs elmondta, hogy a kerékpárok természetesen ott maradhatnak a tárolókban.

– Egyszerűen nem értem, kit zavarok, ha itt parkolok. Korábban semmi gond nem volt vele, az új táblákat nem figyeltem – mondta egy felháborodott sofőr, aki a nagyáruházból jött a bevásárlásból. Hozzátette, az intézkedő rendőrrel arról beszélgettek, hogy egy sorompó vagy valami más akadályozó eszköz kellene, akkor biztosan senki sem hajtana be.

– A rendőrök jelenleg csak kirívó esetben büntetnek, eddig összesen egy szabálysértési feljelentés történt. Kollégáim figyelmeztetnek, és tájékoztatják a szabálysértő autósokat a megváltozott forgalmi rendről – emelte ki Szenti Szabolcs.

Hozzátette, a forgalmi rendet nem a rendőrség alakította ki. A rendőrség feladata a forgalmi rend betartatása. Az autósoké meg a KRESZ értelmező rendelkezéseinek ismerete:

d) Megállás: járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg – ha a vezető a járműnél marad – egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás.

e) Várakozás: járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egy helyben tartózkodás.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kalmár Ferenc Paksról: Abba nem láttam bele

"Mi elég nagy frakció vagyunk, vannak pénzügyi szakemberek, és ott vannak a miniszterek is. Az ember csak bízik abban, hogy amit mondanak, az úgy van." Így szavaztak a megyei képviselők. Tovább olvasom