Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Sorozatot indítunk Kis szegedi poptörténelem címmel

Szeged - Börtönbe zárt punkegyüttes, platinalemezes banda, legendás zenekarok – összeszedtük azokat a szegedi kötődésű együtteseket, amelyek jelentőset alkottak a magyar popzenében.
Sorozatot indítunk Kis szegedi poptörténelem címmel. Rövid felütés gyanánt összeszedtük, mit adott Szeged a magyar zenei életnek. A rendszerezésben Bajusz Attila, az IH Rendezvényközpont programszervezője segített.

A szegedi Móczán Péter volt a frontembere az 1975-ben alakult East rockzenekarnak, amely a rendszerváltás környékén élte fénykorát – az énekesük Takáts Tamás volt. 1994- ben oszlottak fel, ismert számaik például: A szerelem sivataga, 1956, Rések a falon.

1979-ben alakult meg a CPg (Come on Punk group, később Coitus Punk group) nevű punkegyüttes, amelynek tagjait kommunistaellenes dalszövegeik miatt 1983-ban börtönbüntetésre ítélték közösség elleni izgatás és más népcsoportok elleni uszítás vádjával.

A szegedi testvérpár, Kasza Gábor és Kasza Tibor, valamint Lajtai Kati 1988 óta énekel a Crystalban. Fotó: Karnok Csaba
A szegedi testvérpár, Kasza Gábor és Kasza Tibor, valamint Lajtai Kati 1988 óta énekel a Crystalban. Fotó: Karnok Csaba

A 3 tagú Crystal arany-, platinalemezeket és Arany Zsiráf díjat tudhat magáénak. „Évekig kuncsorogtunk a kiadóknál, aztán ők versenyeztek értünk" – így kezdődik az együttes történetéről szóló írás a honlapjukon.

2004-ben a szegedi Sun Cityt választotta az év felfedezettjének a Viva televízió. Az együttes karrierje az énekes, Wiegand Gyula halálával megtört. Gyula 33 évesen, éppen 3 évvel ezelőtt hunyt el autóbalesetben.

Együttesek, zenészek jelentkezését várjuk

Sorozatunkban mindenkit be szeretnénk mutatni, legyen az profi zenész, vagy éppen lelkes amatőr. Szegedhez kötődő együttesek rövid bemutatkozását, illetve videóit várjuk az online@delmagyar.hu e-mail címre! Írjuk meg közösen a város poplexikonját!

A basszusgitáros Ács Oszkár révén szegedi kötődésű a 2000-ben alakult indie rockegyüttes, az Amber Smith. Koncerteztek már az Amerikai Egyesület Államokban, Hello Sun című lemezük pedig megjelent Németországban is. Oszkár a szegedi Időrablókban együtt zenélt Ábrahám Zsolttal, aki azóta a Heaven Street Seven gitárosa.

Az énekes-hegedűs Szirtes Edina Mókus többek között a Fabula Rasából ismerhető. Edina közreműködött a magyar dal napja tavalyi himnuszában. A Dunántúli slágert a Mókus és a 40+ adta elő, énekelt benne Presser Gábor, Török Ádám, Novák Péter és Ferenczi György is.

Az aktuális reménységek többek között a HoneyBeast és a Sheket. Előbbinek Parazita címmel ebben az évben jelent meg első és mindjárt kétnyelvű nagylemeze, és ott voltak sok hazai fesztiválon is. A 2007-ben alakult, részben vásárhelyi Sheketet mostanában divat szeretni, de legalább illik ismerni. Klezmert és világzenét játszanak.

A pop-rock-punk vonalon túl természetesen ott a 45 esztendős Molnár Dixieland Band, a Storyville Jazz Band és a Fool Moon is. Ráadásul mintegy 50 amatőr együttes működik a városban, ami kimondottan pezsgővé teszi a zenei életet Szegeden. És ne felejtsük el: Mary Zsuzsi és Lang Györgyi is Szegeden született.

Sorozatunk első részében öt olyan zenekarról írunk, akiket előszeretettel játszottak rádiók, televíziók. Megnézzünk, kik voltak Szeged slágergyárosai.

Olvasóink írták

  • 1. imap 2010. október 24. 16:26
    „A CPg-ről bővebben: http://gallai.net/zene--80-as-evek/cpg-cikkek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyönyörködjön olvasóink dómról készült fotóiban!

132 beküldő, több mint 500 kép. Ezekből válogattuk ki a legjobbakat. Tovább olvasom