Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Sosem késő érettségizni

Algyő, Kiskundorozsma - Nem lehetetlen munka mellett leérettségizni! De nem csak ezt az állítást igazolja saját példájával az a 16 algyői felnőtt, aki a helyi iskolába járt az elmúlt négy tanévben a hét három délutánján gimnáziumi órákra, majd idén sikerrel maturált. Történetük arról is szól, hogy érdemes tanulni – akár nyugdíjasként, túl a hatodik ikszen is.
– Barátokká váltunk! – jelölte meg a legfontosabb eredményt Kecskemétiné Hegyi Edit, amikor az algyői iskolapadban eltöltött gimnáziumi éveiről kérdeztük. Pedig az idei érettségizők egyik csúcstartójaként arról is beszélhetett volna a háromgyerekes családanya, hogy idősgondozós munkája után, háziasszonyi teendői előtt járt iskolába – hetente háromszor, négy tanéven át. Legidősebb fia egyetemista, a középső szakmát tanul, lánya gimis. Elárulja: gyerekei, szülei és munkatársnői biztatására jelentkezett középiskolába, és vette az akadályokat. Megesett, hogy elaludt, késve érkezett az órára. De most nagyon örül, hogy újból és újból erőt vett magán, és megszerezte az érettségi bizonyítványt.

Osztálytársként tanult és maturált az algyői felnőttek közül például férj és feleség, anya és fia, huszonéves lány és a hatodik ikszen túljutott férfi. Fotó: DM/DV
Osztálytársként tanult és maturált az algyői felnőttek közül például férj és feleség, anya és fia, huszonéves lány és a hatodik ikszen túljutott férfi

Közel húsz estis középiskola

Szegedi nívós középiskolák jeles pedagógusai tartották az órákat algyői diákjainknak – mondja a dorozsmai alapítványi iskola vezetője, Máhig József. Elárulta: küldetésüknek érzik, hogy a dorozsmaiak és a környékbeli települések lakói közül minél többeket segítsenek eljutni érettségiig úgy, hogy a tanórákat helybe viszik. A régi szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezők számára különösen előnyös e továbbtanulási forma. A náluk érdeklődők augusztus 15-éig még jelentkezhetnek. Megtudtuk: Szegeden közel húsz helyen hirdetnek esti tagozatos középiskolai továbbtanulási lehetőséget.  

Helybe hozza a gimnáziumi továbbtanulási lehetőséget. Az ingyenesség mellett ez a legfőbb vívmánya a Kiskundorozsmai Középfokú Oktatásért Alapítvány által életre hívott Dorozsmai Felnőttoktatási Középiskola Algyői Tagiskolájának – hallottuk az első érettségizős osztály tagjaitól. Közel harmincan kezdtek 2008 szeptemberében az Algyői Általános Iskola tantermeiben tanulni a nappalisok számára is előírt gimis tantárgyakat. Az akkor iskolapadba ülő felnőttek számára újdonságnak számított például az informatika, az angol. Ugyanakkor az élettapasztalat segített például a történelmi leckékben a hatodik ikszen túljutott tanulónak, Molnár Istvánnak. Egymásnak is segítettek, ha kellett. Nemcsak az együtt tanuló Bakó házaspár vagy a postásként dolgozó asszony és a fia, hanem mindig az segített, akinek az adott feladvány a legjobban ment. Például Kecskemétiné a matekdolgozatok előtt korrepetálta a többieket.

– Sosem késő érettségizni! – biztatja Edit asszony a bizonytalankodókat. – Nem nehéz kiszámolni, hogy a közalkalmazottak besorolása és ezzel együtt talán majd a bérük is egy kategóriával felfelé ugrik. És jöhet a folytatás: például a munkámhoz jól tudnám használni a szakápolói OKJ-s tanfolyamot – érvel Kecskemétiné, aki szerint érettségivel bátrabban tervezhető a jövő.

Olvasóink írták

 • 4. akrucifix 2012. augusztus 22. 22:15
  „Tibi druszám gratulálok neked, a nejednek és a többi Algyőinek is!Kívánom,hogy a megszerzett tudás váljon a magatok és községünk javára!”
 • 3. AN 2012. augusztus 22. 17:27
  „Tiszteletre méltó! Gratulálok! Sokan példát vehetnek Róluk.”
 • 2. info 2012. augusztus 22. 12:00
  „Mind szépek vagytok, gratulálok! Sok sikert az életben!”
 • 1. Hammada_Fleet 2012. augusztus 21. 20:23
  „Őszinte örömmel gratulálok! Kívánom, hogy kitartásuk, szorgalmuk kapja meg jutalmát.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ritkán járnak a buszok Újszegeden

Sok a panasz az újszegedi buszközlekedésre: a 71-es és 72-es ritkán jár, a 70-es vonala rövid. Ősszel utasszámlálás lesz... Tovább olvasom