Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 13°C | 25°C Még több cikk.

Sóska, sült krumpli – 38 ezer forintból

A magyar dráma napja alkalmából a szegedi kisszínház színpadán kialakított nézőtér előtt ma este 7 órától Toronykőy Attila rendezésében mutatják be Egressy Zoltán Sóska, sült krumpli című labdajátékát. A produkció költségvetése mindössze 38 ezer forint.
Szívós László, Tóth Lambert és Bánvölgyi Tamás a főpróbán. Fotó: Schmidt Andrea
– A magyar dráma ünnepén egy hazai szerző olyan darabját szerettük volna műsorra tűzni, amelynek jól kiosztható szerepei vannak. Nagyon szeretem Egressy Zoltán darabjait, a Reviczky és a Portugál is tetszett, ezért kivettem a könyvtárból a drámakötetét. Akkor lapoztam át, amikor épp a focivébé zajlott, biztosan annak a hangulata is közrejátszott abban, hogy azonnal megragadott a Sóska, sült krumpli című darab. Kapóra jött az is, hogy három férfi szereplője van, mert ősztől három fiatal srác kapott szerződést a szegedi színitanoda idei végzősei közül. Ráadásul teljesen illenek is rájuk a szerepek – mondja Toronykőy Attila a darab rendezője. A történet látszólag a foci körül forog. Tóth Lambert alakítja a fiatal, feltörekvő játékvezetőt, Szívós László és Bánvölgyi Tamás pedig a két idősebb partjelzőt, akik már tudják, milyen az élet. Az ő konfliktusukkal indul a darab, amit már a nyáron elkezdtek próbálni. A ma esti premieren is részt vevő szerző szabad kezet adott az alkotóknak, egyetlen kérése volt: a szöveghűség. Ez azért fontos, mert szándékosan furcsa, kissé magyartalannak tűnő nyelven beszélnek a szereplők.

A labdajátéknak nevezett tragikomédiát minimalista díszletben játsszák: nem kellett hozzá más, csupán néhány tornapad, egy szódásballon és egy asztal székkel – ennyivel is meg lehet idézni a kisszínház színpadán felállított széksorok előtt egy öltöző hangulatát. A produkciót egyszerre száz néző láthatja – a tervek szerint szeptemberben és októberben négy előadásban játsszák. Toronykőy Attila úgy véli: volt színitanodás tanítványai számára nagyon fontos és jó bizonyítási lehetőség az előadás, hiszen szerződést kaptak ugyan a színháztól, de ebben az évadban még csak kisebb, néhány mondatos szerepeket játszhatnak.

– Most ugyan drámai napokat él az ország, de a magyar dráma napja számunkra szakrális nap. Miután megnéztem ezeknek a tüneményes, frissen szerződtetett fiataloknak az egyik összpróbáját, úgy gondoltam, a repertoárunkba beillesztve, a Holdudvar-projektben kell szerepelniük ezzel a produkcióval. Biztos vagyok benne, a Sóska, sült krumplit a közönség nagyon szereti majd. A költségvetésünkben ugyan nem terveztük, de mivel mindössze 38 ezer forintból hozták ki az előadást, ez sem jelentett gondot – mondja Székhelyi József, aki büszke arra, hogy ebben a szezonban Egressy és a klasszikusok művei mellett több kortárs magyar darabot is bemutatnak: Horváth Péter Csaó bambínóját és Darvasi László Bolond Helgáját.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szégyenfoltok a szegedi József Attila sugárúton

A belváros szívébe vezető József Attila sugárúton több elhanyagolt telek évek óta kilóg rendezett… Tovább olvasom