Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Sötét vagy? És este?

Szeged – Nem lehet nem észrevenni a Szent István téren. Pedig csak két lámpaoszlopra ragasztották ki. Talán még időben. Egyértelmű, tömör.

Update2: Befutott a rendőrségi e-mail is: Nincs közük a "cucchoz". A jelek szerint valakinek ennyire is így telt a "bringás zsebpénzéből".

Ez is sokkal több a semminél.

* * *

Egy válaszunk már van – az e-mail címről jött, ám kiderült, nem ő volt az. Íme:

A szlogent – kerékpáros aktivistaként – én találtam ki („Vegyél lámpát! Világos?", később a „Sötét vagy?" kiegészítéssel). Hat-hét éve, Budapest kerékpárútjaira koncentrálva szerveződött sok-sok önkéntes, akik kiragasztgatták az etikettre nyomtatott figyelemfelhívókat. A CM (critical mass – a szerk.) elvei alapján a képek felkerültek a netre nyomtatható formában is, ahonnan letölthette és kinyomtathatta bárki. Ezek a fájlok tulajdonképpen akárhol meglehetnek, és lelkes kerékpáros aktivisták természetesen ma is szervezhetnek önállóan ilyen kampányt a többéves grafika felhasználásával, erre semmilyen ráhatásom nincs (bár örülök neki, ha vannak követők).

A sokéves topik itt elérhető.

A szlogen mindenesetre beégett a kerékpáros társadalomba (egyébként tőlem függetlenül rendőrségi akciót is szerveztek e néven, cikkek, tanulmányok is születtek ezt megemlítve), és bár megbecsülhetetlen, hogy a több ezer szóróanyag hatására hányan jutottak el a felismerésig, hogy kell nekik lámpa, azt fontosnak tartom megjegyezni, hogy tulajdonképpen az utóbbi évtized egyetlen jelentős világítás-kampányáról beszélünk, amely teljes egészében civil összefogással és civilek időráfordításával, civil „zsebpénzből" valósult meg.


Korábban írtuk:
Kerékpáros figyelemfelkeltő akció a biztonságos közlekedésért. Ez, valamint a plakát készítőjének az e-mail címe van apró betűvel szedve azon a Borussia Dortmund-színű plakáton, amelyre még két kérdő és egy felszólító mondatot írtak rá. A szöveg egyértelmű, világos, nem kell rajta egy másodpercet sem gondolkodni, eléri a célját. Egyből lenéztem a lámpáimra, feltettem-e ma reggel is. Persze, fenn voltak a bringámon.

Egyértelmű, tömör üzenet. Fotó: Garai Szakács László (galéria)

Azt egyelőre nem tudom, ki csinálta ezt a két plakátot, ahogy azt sem, gerilla- vagy rendőrségi akció felvezetése volna, várom a válaszokat a plakátolótól és a rendőrségtől is. Máshol egyelőre nem láttam ilyet Szegeden, csak ezen a két, Szent István téri villanyoszlopon.

Ám addig is, amíg válaszolnak: nektek milyen a bringátokon a világítás?

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. queenmargareth1 2013. október 03. 20:08
  „19. kötekedő 2013.10.03. 11:20 és állítólag én vagyok mindennel elégedetlen...”
 • 22. K.T. 2013. október 03. 19:38
  „18. Egyutt_bekeben
  Jól értem, akkor ha autóba ülsz Te is felszereled magad ilyen eszközökkel, mert ha kiszállsz az autóból akkor Te is védtelenebb vagy és téged kell észre venni mintsem a leparkolt autódat?

  Egyébként a közlekedésben szerzett tapasztalatom alapján állítom, hogy a kerékpáron lévő világítás (ha szabályosan a kerékpár középvonalában van elhelyezve) sokkalta könnyebben észrevehető, hasznosabb, mint a ruházaton, táskán, stb, fityegő bármilyen lámpa.
  Azt pedig tényleg nem értem, hogy valaki hogy meri az életét egy halványan pislákoló (értsd a szeme jobban csillog, ha nem is az értelemtől) lámpára bízni. Sajnos ilyennel is sűrűn lehet találkozni. :(”
 • 21. J.G. 2013. október 03. 11:48
  „19. kötekedő 2013.10.03. 11:20
  Ez sokszor az eletedet menti meg: van, aki csak akkor lat meg ha kisutod a szemet :) (foleg akik szelvedon at neznek)”
 • 20. J.G. 2013. október 03. 11:48
  „16. Békaporonty 2013.10.03. 00:15
  Egy elszakadt kabelt kb. 5 perc alatt lehet javitani. Szukseges eszkozok: blankolo (vagy sniccer), zsugorcso, ongyujto.”
 • 19. kötekedő 2013. október 03. 11:20
  „A szavazos reszbol hianyzik : "Paraszt vagyok es a led-es lampammal a szembejovo szemebe vilagitok az ut helyett." opcio.”
 • 18. Egyutt_bekeben 2013. október 03. 10:51
  „Egyetlen autós sem úgy indul el, hogy na most szándékosan elütök egy kivilágítatlan kerékpárost. Napok óta megy a marketing a fiatalember körül, aki a csodaautójával véletlenül elütött egy kerékpárost. Igenis megrázza az autóst is, ha ilyen történik. Egyébként meg a kerékpárvilágítás hülyeség. KerékPÁROS világításnak van értelme. Ugyanis, ha leszáll a kerékpáros, ő benne lehet nagyobb sérülés és nem a bringában. Tehát a kerékpároson kéne lennie láthatósági mellénynek, fényvisszaverőnek és világításnak. Ez megelőzés, a másik meg kresz.”
 • 17. kisvirag.simon 2013. október 03. 08:38
  „TÖMÖREN félreérthetetlen, magam is mint nagy bringás elképedve látom a kivilágitatlanul biciklizőket .. ha korán van is , mire számitanak...? Ilyenkor hangosan gondolom: EZ BAROM!”
 • 16. Békaporonty 2013. október 03. 00:15
  „Abszolút elgondolkodtató volt a plakát szerintem.
  És annak, aki "sötét", megérdemli a kérdés modorát. Csak bele kell gondolni.

  Köszi, K.T. :)
  Nekem dinamós világítás volt a bicómon, sajna elszakadt a kábel, most csak nappal, leginkább délelőtt használom a javíttatásig.”
 • 15. K.T. 2013. október 02. 23:28
  „13. Beroesz
  Nem is szántuk viccesnek!
  A kerékpározás, mint fenntartható városi közlekedési forma népszerűsítéséért, egyenjogúságának elismertetéséért küzdő aktivistákat nagyon elszomorítja amikor a szabályokra fittyet hányó társakkal találkoznak. Mondhatni, az ilyen közlekedők még inkább megnehezítik az aktivisták dolgát, mert rontják a kerékpárral közlekedők megítélését.
  Miért kellene velük "kesztyűs kézzel bánni"?
  Miért kellene finomabban fogalmazni, társként kezelni őket, ha pont ők azok akik megszegik az együtt közlekedés szabályait?

  Sok akciót tartottunk a rendőrökkel és rengeteg energiát öltünk a kerékpárosok felvilágosításába, nevelésébe.
  Én személy szerint mai napig mindegyikre rászólok, amelyiknek nincs este világítása és átzavarom a kerékárútra pl. a Petőfin, amikor a járdán akar mellettem (én gyalogosan) eltekerni.
  Ha nem értenek a szép szóból, keményebben, kevésbé kedvesen kell mondani, hátha átüti az érzékenységi küszöbüket és hatást fejt ki az üzenet!

  ...de ha van konstruktív javaslatod, azt is szívesen meghallgatom.”
 • 14. kormoska 2013. október 02. 23:21
  „Lehet hogy nem is kerékpáros az illető....,hanem egy olyan autós,akinek elege van a világítás nélkül csalinkázókból és nem szeretne a két héttel ezelőtti Alfa Romeo-s sofőr sorsára jutni.Nem szeretne gázolni!!

  Az Újszegeden elgázolt fiatal srác apja azt nyilatkozta,hogy propagálni fogja a kerékpárosok megfelelő kivilágításának az ügyét.Lehet hogy ő volt a ragasztgató?”
 • 13. Beroesz 2013. október 02. 22:10
  „A plakátot matrica formájában láttam a régi híd hídfőjénél lévő átkelőhelynél.

  Nem találétam viccesnek. Ebben a modorban egy átlagosan arrogáns autós fazon diskurál az általa alsóbbrendűnek tartott állatfajtákkal (gyalogos, kerékpáros, tömegközlekedő), nem egyik kerékpáros a másikkal.”
 • 12. azigazitrebitsch 2013. október 02. 21:48
  „11. K.T. 2013.10.02. 21:31
  Jól tetted embertáram!
  Látod a sötétség itt is nagy úr és ezen sajnos a lámpakapcsolás sem segít !”
 • 11. K.T. 2013. október 02. 21:31
  „7. tella
  Akkor is ha "a hatás kifejtése" után leszedi a plakátokat?
  Miért gondolod, hogy annak, aki saját pénzén ilyen figyelemfelhívó plakátokat készít nem fontos a város képe, tisztasága?
  Nem vagy te egy kicsit előítéletes?

  Én voltam az, aki a plakátokat kitettem és nem kisebb cél érdekében, mint hogy a szegedi Critical Mass résztvevői és az a sok száz bringás - aki arra tekernek nap mint nap - közül minél többen lássák az üzenetet és gondolják át, hogy megfelelő világítást használnak-e.
  Ha zavar, sajnálom. Úgy gondolom, hogy az akcióm társadalmi haszna sokkalta nagyobb, mint az hogy pár ember szépérzékét zavarja. Ha lesz egy kis időm, felülragasztom, vagy leszedem a vandál mód széttépett egyiket és ha tavaszodik (egyre világosabb lesz) leszedem mindet.”
 • 10. történész 2013. október 02. 19:59
  „Én egyetértek a plakát mondanivalójával...talán jelzésértékűnek kellene tekinteni és nem berosálni ha két bringás rinyál,hogy cseszegetik a rendőrök őket ..Ma divattá vált,hogy et-ak hagyjuk őket mert politikai hangulatrontása van ha a bringást megállítjuk.Pedig ez így káros.Igen a bringásnak is a közlekedési úton van a helye de csak a normálisnak..
  Érdekes az autónak motornak lenni kell világításnak mert eszünkbe sem jutna anélkül menni meg hát 50 ezres csekk lenne a vége,a bringás meg hát etárs én bringás vagyok sipákol, ne macerázon már..jogállam 4 egyenlő jog és kötelezettség autósnak és gyalogosnak is,amit nem lehet politikai hangulat féltés miatt elnézni.”
 • 9. atomboy 2013. október 02. 17:06
  „3. Vazeratti
  +1
  Romai krt - Szilleri sgt sarkan mind a mai napig ott van a 2005 decemberi nepszavazas plakatja: http://goo.gl/maps/lIlOm”
 • 8. Roland1000 2013. október 02. 16:39
  „Tella, és milyen igazad van.:)”
 • 7. tella 2013. október 02. 16:26
  „Én letörném a kezét a bunkójának, mert ösze ragasztgatta a szépen lefestett v.oszlopot.”
 • 6. x 2013. október 02. 15:58
  „http://www.delmagyar.hu/forum/biciklis_mizeria/5/2000940/?action=kifejt&ord=1&page=0&limit=200”
 • 5. jozkó 2013. október 02. 15:40
  „"Sötét vagy?
  És este?"

  A menü kínálatból olvasott feliratból és képrészletből nekem elsőre egyáltalán eszembe sem jutott a bicikli világítása
  /ami egyébként lámpás, dinamós - és kiegészítőként magammal hordok két kis klipszes LED-es villogót, adódhat bármi/.
  A cikket olvasva,a "teljes képekkel" már nem olyan nagy szám.

  A szövegtöredék viszont, ahogy így szemtől pofába odateszik elém - na az tetszett!
  Becs szóra elgondolkodtam a "válaszon" !”
 • 4. vélemény 2013. október 02. 14:01
  „Divat lett a plakátragasztás.
  Így lehet bekerülni az újságba?
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/szivek_a_villanyoszlopon_parkereses_otletesen/2351841/”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csúszik a pusztaszeri napelempark építése

A kiírás szerint szeptember 30-ára kellett volna elkészülnie annak a napelemparknak, amelyet Pusztaszer határában, a Munkástelepre vezető út leágazásánál alakítanak ki. Tovább olvasom