Délmagyar logó

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 11°C | 23°C Még több cikk.

Sötéten látják a jövőt a rezidensek

Szeged - Látványos demonstrációra készülnek az orvostanhallgatók és a rezidensek: „röghöz kötésük", bizonytalan helyzetük és alacsony bérük miatt tiltakoznak. Munkájuk az orvoshiány miatt nélkülözhetetlen, mégis külföldre kényszerítik őket – mondják.
Az ország másik három orvosképző helyén – Pécs, Debrecen, Pest – tanuló és dolgozó hallgatók, rezidensek és szakorvosjelöltek mellett a szegediek is csatlakoznak ahhoz a „figyelemfelkelő performance-hoz", amit a Magyar Rezidens Szövetség az orvoskarok hallgatói önkormányzataival közösen szervez jövő csütörtökön a fővárosban.

A szakorvosnak készülő hallgatók 6 év után ugyan átveszik a diplomájukat, de ahhoz, hogy önállóan dolgozhassanak, további 2 rezidensi, majd 1–3 év szakorvosjelölti évet kell eltölteniük a gyakorlat és a szakvizsga megszerzésével. Munkájukra nagy szükség van az orvoshiány miatt, és azért is, mert a szakorvosok gyakran már novemberre ledolgozzák az egész évi hivatalos munkaidejüket. Bérük havi bruttó 85–100 ezer forint, amit egyelőre a költségvetés áll.

A júliustól hatályos új rendelet szerint azonban januártól az egyébként is katasztrofális anyagi helyzetben lévő egészségügyi intézményeknek kell kigazdálkodniuk a rezidensek bérét, emiatt pedig jóval kevesebbet alkalmaznak közülük – tudtuk meg Mokán Pétertől, a szegedi orvoskar hallgatói önkormányzatának elnökétől.

– Az új rendelet miatt kényszerpályára kerülünk: el kell mennünk külföldre, ott kell megszereznünk a szakorvosi képesítést – magyarázta. Utána pedig már nem biztos, hogy hazajönnek dolgozni. Az új rendelet az eddigi 2+5 évhez képest további 2 évig „köti röghöz" – azaz dolgoztatja ugyanabban a kórházban – a rezidenseket, szakorvosjelölteket és szakorvosokat. Ez a jelenlegi világban, amikor másutt is tapasztalatot kell szerezni, elfogadhatatlan – tette hozzá az elnök.

Látványos akció

A megmozdulás részleteiről a héten egyeztetnek a szervezők, látványos akcióra készülnek. Nemcsak transzparensekkel vonulnak utcára, de a helyzetet leíró „szituációs játékokat" is bemutatnak. Elképzelhető, hogy a pestivel egy időben a vidéki orvosképző helyeken is demonstrálnak. Szegedről 6–700 orvostanhallgató és nagyjából 200 rezidens részvételére számítanak.

Olvasóink írták

 • 10. csonakos 2009. november 05. 15:39
  „Egyre kevesebb jut! Ez nem jó! Azok akik az életüket erre tették fel igen, megérdemlik a biztos jövőt! A világban mindenütt megbecsülik a gyógyítókat. Valahogy itthon nincs becsületük. Pedig ha szorít a szív vagy fáj valami akkor mindenki azonnal orvost akar. Nyugodtat, kipihentet. Olyat, aki a szakma minden csínját bínját tudja. Egyre kevesebben tudnak paraszolvenciát adni! Nincs miből, mert mindenki a túlélésért küzd a mai világban. Ellátatlanul azt hiszem még eddig senki sem maradt! Becsüljük meg orvosainkat és azokat is akik erre az életüket tették fel, hogy legalább esélyük lehessen beavatkozni, ha nagy a baj. Most álljunk melléjük, addig amíg itthon vannak, hogy itthon is maradjanak!”
 • 9. oh24 2009. november 04. 22:09
  „klj_54 korlátolt képességű állampolgártársamnak:

  1. azért, hogy szüleid, gyerekeid, de még TÉGED is meggyógyítsunk, vagy legalább kísérletet tegyünk rá, ha eljössz, vagy rászorulsz!

  2. nem gondoljuk, hogy azonnal teletömik, vagy egyáltalán teletömik. viszont azt elvárjuk, hogy ne azért a pénzért hordjuk a hátunkon az 1. pontban leírtakat, ami egy gázszerelő(autószerelő) óradíjának 10 %-a!
  6 év tanulás, összesen 360 kreditpontot kell elérni minimum, hogy záróvizsgázni lehessen. a kredit definíció szerint minimálisan(!) 30 óra képzést jelent (mellette minimum 2x ennyi készülést otthon du., éjjel, vagy hétvégén). ez baráti számítás alapján is 32 900 óra TANULÁS! abból az életből, amiből nekünk is csak 1 van.
  és mindez miért? Érted, szüleidért, gyerekeidért! (Te hány órát tettél le az asztalra érettségi után??? persze ha van...)

  3. senki nem gondolja magáról ezt, illetve ha igen, akkor az az Ő szégyene. viszont a 2-es pont miatt (és mert ember), kijár az orvosnak is, hogy emberszámba vegyék és a felelősségnek, munkaidőnek megfelelő
  fizetésben részesüljön.

  várom a többi kérdésed!

  addig is:
  nem vagyok és soha nem is voltam híve a hálapénznek. sajnos az én közalkalmazott és rokkantnyugdíjas szüleim sem panellakást, sem trabantot nem tudnak a fenekem alá tenni, ellenben hétvégén és éjjel végig dolgoztam az egyetem alatt, hogy meg tudjam venni a könyveim, tudjak ebédelni, mikor a 35 perces szünetemben nem tudok hazarohanni ebédelni. 26 évesen más családot alapít, én azon gondolkodom, hogyan fizetem ki az az albérletem, ha nem kapok szegeden állást. persze ki tudom majd fizetni abból a nettó 92 ezer forintból, amit az első 3-4 hónapban keresek majd, legfeljebb majd nem eszek annyit és várom azt, hogy havi 6-ot ügyelhessek és így a nettóm elérje a 125 ezret. Te mennyiért vállalod Barátom, hogy havonta 6 alkalommal nem a párod mellett alszol? óránként 450 forintért benne vagy?
  persze el lehet menni másodállást vállalni, így össze is jön legalább 200 ezer forint, ha dolgozom havi 300-320 órát. hálapénzt a fiatalok egyébként sem kapnak, max 1 bonbont, 1 üveg bort.
  a most végzett évfolyamból legalább már 20-an külföldön vannak. akik még nem, azok 1-2 év gyakorlat után mennek el. mindenki el fog! és hazajönni ilyen emberekért mint Te...
  keressenek meg a Világban! beszélek angolul, bárhol szivesen látnak. de 1 év alatt bármit megtanulok, ha van kellő motiváció...és máshol gondoskodnak róla, hogy legyen!
  szép estét!”
 • 8. utazó81 2009. november 04. 22:01
  „Sajna mi akik bérből élünk/tengődünk/ valamennyien sötéten látjuk a jövőt.Megértem a pályakezdőket, de mi magunk is valamilyen szinten tehetünk róla,hogy azt csinálnak velünk amit akarnak.A legnagyobb baj,hogy sikerűlt az embereket egymás ellen fordítani. Nincs összefogás.”
 • 7. korsholm 2009. november 04. 20:06
  „Teljesen korrekt, 62o829!csak megerősiteni tudom: ápolóként dolgozom egy északi országban havi netto 2ooo euroért.Miről beszélünk?El kell húzni abból a fosból,minél hamarabb....”
 • 6. xcbcr 2009. november 04. 14:11
  „Ne erőltesd neso, majd ha tolják őket félig holtan a műtő felé - akkor nyoma sem lesz bennük semmiféle korlátoltságnak. :)”
 • 5. neso 2009. november 04. 11:27
  „Jó, de akkor fizesse vissza mindenki a képzésének árát, ha kimegy külföldre, tehát a jogászok, vegyészek, sőt a szakmunkások is, ha kimennek, mert hát az ő képzésüket is az adófizetők pénzelik, nem? Kicsit korlátolt ez az elképzelés, és elég korlátoltak a hozzászólók is. Amúgy mért baj az, ha valaki kimegy 1-2 évre, megtanulja, hogy másként is működhet a rendszer, például paraszolvencia nélkül is, megtanul új technikákat, és ha hazajön, egy másfajta szemlélettel, másfajta tapasztalattal tud valami újat hozzátenni a magyar egészségügyhöz. Ha valakinek ez nem tetszik, az idióta. Nem csak a pénz miatt mennek ki, ez túlzó leegyszerűsítése a dolgoknak, bár ez is fontos, ha egy rezidens kielégítően akar keresni, kb. 200 nettót, akkor olyan 300-350 órát kell dolgoznia havonta. Ebből talán tud egy lakást venni, talán el tudja kezdeni az életét. Igaz hogy 10-15 év alatt ilyen tempóban kiég, dehát ez mindegy, a többség véleménye szerint csak ne panaszkodjon ugye, tudhatta volna előre, persze amikor ez a többség elmegy egy ilyen orvoshoz, csodálkozik, hogy mért olyan, amilyen a stílusa, hogy mért nem tud úgy beszélni a beteggel, mint egy emberrel stb. Hát ne csodálkozzanak. Amúgy a szakképzés minőségét is nézni kéne, de hát ez csak az látja, aki benne dolgozik a rendszerben. Szóval már ez önmagában kellő ok, hogy kimenjen egy kezdő orvos külföldre, mert ott egyszerűen jobb orvossá képezik. Itthon csak az autodidakta tanulás létezik, tisztelet a kivételnek, Szegeden is van jó hely, csak kevés.
  1.: Ezt mindenki elvileg tudja előre, hogy orvosként nem lesz nagy a fizetés. Akkor senki se menjen orvosnak? Vagy megideologizálod, hogy ez hivatás, nem egyszerű munka, amit szinte ingyen is örömmel elvégez, aki igazán akarja? A többiek meg csak kontárkodnak. Megsúgom, hogy aki hivatásának tekinti, az is eszik, lakik valahol, néha szeret pihenni, sőt még időnként el is utazna valahova. Fura mi?”
 • 4. Sziamiaú2 2009. november 04. 11:15
  „klj_54 osztom a véleményed igazad van fizese vissza aztán mehet ahová akar
  sztem sem szabadna őket elengedni itthon tanul az adófizetők pénzéből
  aztán meg lelép ez nem fair”
 • 3. klj_54 2009. november 04. 10:23
  „2. hozzászólás 620829 2009.11.04. 09:55
  Bocs, de Te hol élsz?
  Örvendek, amikor az otthon élő összehasonlítja az ár/bér viszonyokat.
  Kint kell élni ahhoz, hogy tudjál összehasonlítani.
  Az a doki aki az én és a többi adófizető pénzén kapott diplomát CSAK akkor mehessen külföldre melózni, ha visszafizette kamatostul a képzése árát!”
 • 2. 620829 2009. november 04. 09:55
  „mert az is...adjunktus 2 szakvizsgával 16 év gyakorlattal bruttó 205 ezer ft...gratulálok....az a hülye aki itt marad...kint minimum ötszörös fizetés...és az árak sehol sem drágábbbak-mint itt.........”
 • 1. klj_54 2009. november 04. 09:47
  „Ha nem tetszik nekik a rendszer miért tanulnak olyan szakmát?
  Miből gondolták, hogy azonnal teletömik a zsebüket paraszolvenciával?
  Miből gondolják, hogy ők többek ennek a társadalomnak bármelyik tagjánál?
  Lenne még kérdésem, de most csak ennyire kérek választ a leendő néprosszulléti alkalmazottaktól!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lövöldözős férfiak, lakberendező nők

Háborús, lövöldözős, szimulációs, kaland – talán ezek a legnépszerűbb számítógépes játékok. Tovább olvasom