Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Sóval hintették be Szegedet

Sóval hintették be SzegedetBár egyforma fehérnek tűnik, másféle sót használnak a járdán, mint az úttesten. Fotó: Frank Yvette
Fehér bevonat borítja a szegedi utakat és járdákat a hétvége óta: a homokkal kevert só nyomai. Bár a fák gyökereit károsítja, sózni továbbra is szabad az utakon. A járdán viszont másikfajta sót használnak homokkal és zúzottkővel keverve.
Útról ne lapátoljuk a zöldbe a havat

Mivel a közutakon nem tiltja a sózást a vonatkozó rendelet, az úttestről sose lapátoljuk a havat az úttest melletti beültetett zöld sávra, főleg ne a fák tövéhez!
A múlt csütörtökön leesett hó miatt a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. még aznap 20 munkagéppel és 200 munkással nekifogott a város síkosságmentesítésének, ám a hó és a jég eltűnése után fehérre színeződött utakat és járdákat látni mindenfelé. Úgy véltük, ez nem lehet konyhasó, hiszen annak használatát környezetkárosító hatása miatt 2010 vége óta tiltják, de tévedtünk: csak a járdákat nem szabad nátrium-kloriddal kezelni.

 – Homokkal kevert kalcium-kloridot szórtunk ki a járdákra, ennek láthatók a nyomai, fehér kristályai – magyarázta Makrai László. A környezetgazdálkodási cég vezetője kifejtette, tévhit, hogy ne lehetne konyhasót, azaz nátrium-kloridot használni a hó- és jégmentesítésre, csupán a keverékekben felhasználható arányát korlátozták. Kizárólag utakra használnak konyhasóval kevert homokot, és legfeljebb 10-20 grammot használnak négyzetméterenként. Attól függően emelik a só arányát a keverékben, hogy mennyire van hideg.

A konyhasós homok mellett használnak kalcium-kloridot és zúzottkövet is – ezekből egy télre összesen 2000 tonnával készülnek. A munka ellátására és anyagbeszerzésre 20 millió forint áll rendelkezésre. Makrai László szerint ha kizárólag környezetbarát anyagokat használnának, ennek a többszörösébe kerülne, hogy az önkormányzati kezelésben lévő csúszós utakat, járdákat, megállókat, kerékpárutakat biztonságossá tegyék.
Biológusként persze ő sem örül túlzottan a konyhasó használatának, de elmondása szerint igyekeznek olyan csatornázott utakon használni, ahol a sós lé az olvadás után a csatornákba elfolyik és felhígul, így közvetlenül nem érintkezik a fák gyökereivel. A parkok környékén és a klinkertéglás út- és járdaszakaszokon kálium-kloridot vagy annak oldatát használják, ami lényegében műtrágyaként is felfogható, és a burkolatot sem károsítja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

43 migránst tartóztattak fel este Mórahalomnál

Negyvenhárom hatásértőt tartóztattak fel a magyar rendőrök Mórahalom külterületén. Az egyenruhások a… Tovább olvasom